Research Article
BibTex RIS Cite

Agraobacterium vitis ile bulaşık asma kalemlerine yapılan sıcak su uygulamasının kalem gelişimine üzerine etkisi

Year 2019, Volume: 8 Issue: 2, 165 - 172, 20.12.2019
https://doi.org/10.29278/azd.644849

Abstract

Hastalık
ve zararlılarla mücadele etmede sıcak su kullanımı, fiziksel mücadele
yöntemlerinden birisidir. Uygulamada dikkat edilecek husus; bitkinin
dayanabildiği sıcaklık derecesini ve süresini belirlemektir. Bu çalışma ile;
Narince üzüm çeşidine ait Agrobacterium
vitis
ile bulaşık ve sağlıklı kalemlerde farklı sıcaklık derecelerinde (45,
46, 48, 50, 52, 54, 55 ve 56 ºC) 30 dakika süre ile sıcak suda bekletmenin
gözlerde canlılık seviyeleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Kanserli kalemlerde uyanma oranı (%65.8) düşük olmuştur. Sağlıklı kalemlerde 50
°C sıcaklığa kadar sıcak su uygulamaları gözlerde sürmeyi/uyanmayı teşvik
ederken kanserli kalemlerde azalma meydana getirmektedir. Sağlıklı kalemlerde
50 dereceden sonraki her 1 derecelik sıcaklık artışı uyanmada yaklaşık %7.7
oranında bir azalışa neden olmaktadır

Thanks

Materyal temini sağlayan Tokat-Güryıldız Kasabasından Bilal AKTAŞ’a teşekkür ederiz.

References

  • Ağaoğlu, Y., Çelik, H., 1978. Bazı amerikan asma anaçlarında ethrel uygulamaları ve dikim şekillerinin köklenme üzerine etkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, 27 (3-4): 574-587.
  • Akgül, D.S., Savaş, Y., Savaş, N.G., Yağcı, A., 2016. Kontrollü koşullarda sıcak su uygulamalarının botryosphaeriaceae funguslarının büyümesine, asma kalem ve çeliklerinde göz canlılığına etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53 (1): 99-107
  • Anonim, 2012. Hot water seed treatment for control of bacterial spot of scotch bonnet pepper. Division of Technology, Training & Technical Information, RABA, http://www.rada.gov.jm (Erişim tarihi: 05.11.2016).
  • Bauer, C., Schulz, T.F., Lorenz, D., Eichhorn, K.W., Plapp, R., 1994. Population dynamics of Agrobacterium vitis in two grapevine varieties during the vegetation period. Vitis, 33: 25-29.
  • Bazzi, C., Stefani, E., Gozz, R., Burr, T.J., Moore, C.L., Anaclerid, F., 1991. Hot-water treatment of dormant grape cuttings: Its effects on Agrobacterium tumefaciens and on grafting and growth of vine. Vitis, 30: 177-187.
  • Bouzar, H., Moore, L. W., 1987. Isolation of different Agrobacterium biovars from a natural oak savanna and tallgrass pairie. Applied and Environmental Microbiology, 53: 717-721,
  • Buchanan, G.A., Whiting, J.R. 1991. Phylloxera management: prevention is better than cure. Australian and New Zealand Wine Industry Journal, 6: 223-230.
  • Burr, T .J., Reid, C. L., Yoshimura, M., Momol, E. A., Bazzi, C., 1995. Survival and tumorigenicity of Agrobacterium vitis in living and decaying grape roots and canes in soil. Plant Disease, 79: 677-82.
  • Burr, T. J., Reid, C. L., Tagliati, E., Bazzi, C.,Süle, S. 1997. Biological control of grape crown gall by strain F2/5 is not associated with agrocin production or competition for attachment sites on grape cells. Phytopathology, 87:706-711.
  • Candir, E., Kamiloğlu, Ö., Özdemir, A.E., Celebi, S., Coskun, H., Ars, M., Alkan, S., 2011. Alternative postharvest treatment to control decay of table grapes during storage. Journal of Applied Botany and Food Quality, 84: 72-75.
  • Çelik, H., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., Gürsoy, Z., Baydar, N.G., Yüksel, İ., Gökçay, E., İlbay, A.K., İlhan, İ., 2000. Türkiye'de Virüssüz Sertifikalı Asma Fidanı Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi (EUREKA EU 679 VITIS). TUBİTAK TOAG-1108 nolu proje sonuç raporu. Ankara.
  • Diana, V.B., Dejeu, L., 2011. Crown gall (Agrobacterium spp.) and grapevine. Journal of Horticulture, Forestry and Biotechnology, 15 (1): 130-138.
  • Ferreira, J.H.S., Zyl, F.G.H., Staphorst, J.L., 1992. Agrobacterium tumefaciens biovar 3 responsible for reduction in yield and vigour of Muscat d' Alexandrie. South African Journal of Enology and Viticulture, 13 (2): 78-80
  • Gerhard, R.,Cheng–Yung, C., Schneider, F., 1971. Probleme der reben-veredlung. Heft, 8: 9-27.
  • Goussard, P.G., 1977. Effect of hot-water treatment on vine cutting an one-year old grafts. Vitis, 16: 272-278.   Gök, S., Tangolar, S., Bayram, B. ve Ergenoğlu, F., 1998. Razakı ( V. vinifera L.) ve Cosmo 20 (Berlandiari x Riparia) odun çeliklerinin köklenme ve sürgün özellikleri üzerine sıcak su uygulamasının etkisi. 4. Bağcılık Sempozyumu (20-23 Ekim 1998, Yalova) Bildirileri, 315-31.
  • Gramaje, D., Alaniz,S., Abad-Campos, P., Garcia, J.J., Armengol, J., 2010. Effect of hot water treatments in vitro on conidial germination and mycelial growth of grapevine trunk pathogens. Annal of Applied Biology, 156: 231-241.
  • Hamilton, R., 1997. Hot Water Treatment of Grapevine Propagating Material. The Australian Grapegrower and Winemaker. April: 21-22
  • Hong, S., Lee, H.H., Kim, D., 2007. Effects of hot water treatment on the storage stability of satsuma mandarin as a postharvest decay control. Postharvest Biology and Technology, 43: 271–279
  • Ilgın, C., Gürsoy, Y.Z., 2005. Aşılamada kullanılan asma çelik ve kalemlerini sıcak suda bırakmanın materyalin canlılığı üzerine etkisi. 6. Türkiye Bağcılık Sempozyumu (19-23 Eylül 2005, Tekirdağ), I: 114-120
  • Kacar, E., Burçak, İ., Altındişli, A., 2012. Effects of hot water treatment on different rootstocks used for grafted vine propagation. 35 th World Congress of Vine and Wine (18-22 June 2012, İzmir, TURKEY), 201-208
  • Karabulut, Ö.A., Kuruoğlu, G., İlhan, K., Arslan, Ü., 2005. Hasat sonrası hastalıklara karşı sıcaklık uygulamalarının kullanımı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20 (1): 94-101
  • Keller, M., 2010. The Science of Grapevines: Anatomy and Physiology. Academic Press of Elsevier, USA, 400pp
  • Lear, B., Lider, L.A., 1959. Eradication of root-knot nematodes from grapevine rootings by hot water. Plant Disease Reporter, 14 (3): 314-317.
  • Liang, H., Liang, Y., Dong, J., Lu, J., Xu, H., Wang, H., 2007. Decaffeination of fresh green tea leaf (Camellia sinensis) by hot water treatment. Food Chemistry, 101: 1451–1456. Mahmoodzadeh, H., Nazemieh, A., Majidi, I., Paygami, I., Khalighi, A., 2003: Effects of thermotherapy treatments on systemic Agrobacterium vitis in dormant grape cutting. Phytopathology, 151: 481-484.
  • Mel, L.M.S, Yakandawala, K., 2016. Breaking seed dormancy in a forest plant: Grewia damine Gaertn. Journal of Environmental Professionals Sri Lanka, 5 (1): 41-52
  • Odabaş, F., 1982. Sıcak su uygulamasının asma çeliklerinin köklenmesi ve gözlerin sürmesine etkileri üzerinde bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13 (3-4): 1-10.
  • Özkaya, O., 2007. Bazı Turunçgil Tür ve Çeşitlerinde Sıcak Su ve Kimyasal Uygulamalarının Muhafazaya Etkilerinin Araştırılması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Doktora tezi, Adana, 177s.
  • Sabir, F.K., Sabir, A., 2013. Quality response of table grapes (Vitis vinifera L.) during cold storage to postharvest cap stem excision and hot water treatments. International Journal of Food Science and Technology, 48: 999–1006
  • Sağlam, H., Yağcı, A., Sağlam, Ö.Ç., 2017. Bazı asma çeşit ve amerikan asma anaçlarında sıcak su uygulamasının çelik ve kalemlerde canlılık üzerine etkisi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14 (1): 54-60
  • Saygılı, H., Şahin, F., Aysan, Y., Soylu, S., Mirik, M., 2019. Bitki Bakteri Hastalıkları, Toprak Ofset Matbaacılık, Tekirdağ, ss.335-347
  • Schroth, M.N., McCain, A.H., Foott, J.H., Huisman, O.C., 1988. Reduction in yield and vigor of grapevine caused by crown gall disease. Plant Disease, 72:241-246.
  • Sharp, J.L., Spalding, D.H. 1984. Hot water as a quarantine treatment for Florida mangos infested with caribbean fruıt Fly. Proceeding of the Florida State Horticultural Society, 97: 355-357.
  • Smith, K.J., Lay-Yee, M., 2000. Response of ‘Royal Gala’ apples to hot water treatment for insect control. Postharvest Biology and Technology, 19: 111–122
  • Tassart-Subirats, V., Clair, D., Grenan, S., Boudon-Padieu, E., Larrue, J., 2003. Hot water treatment: Curing efficiency for phytoplasma infection and effect on plant multiplication material. 14th ICVG ICVG Conference (12-17 September 2003, Locorotondo, Italy), 69-70.   Temizyürek, F., 2006. Sıcak Su Uygulamalarının Big Top Nektarin Çeşidinde Derim Sonrası Kalitesine Etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Yüksek Lisans Tezi, Hatay, 115s
  • Vizitiu, D., Dejeu, L., 2011. Crown Gall (Agrobacterium spp.) and grapevine. Journal of Horticulture, Forestry and Biotechnology 15: 130–138.
Year 2019, Volume: 8 Issue: 2, 165 - 172, 20.12.2019
https://doi.org/10.29278/azd.644849

Abstract

References

  • Ağaoğlu, Y., Çelik, H., 1978. Bazı amerikan asma anaçlarında ethrel uygulamaları ve dikim şekillerinin köklenme üzerine etkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, 27 (3-4): 574-587.
  • Akgül, D.S., Savaş, Y., Savaş, N.G., Yağcı, A., 2016. Kontrollü koşullarda sıcak su uygulamalarının botryosphaeriaceae funguslarının büyümesine, asma kalem ve çeliklerinde göz canlılığına etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53 (1): 99-107
  • Anonim, 2012. Hot water seed treatment for control of bacterial spot of scotch bonnet pepper. Division of Technology, Training & Technical Information, RABA, http://www.rada.gov.jm (Erişim tarihi: 05.11.2016).
  • Bauer, C., Schulz, T.F., Lorenz, D., Eichhorn, K.W., Plapp, R., 1994. Population dynamics of Agrobacterium vitis in two grapevine varieties during the vegetation period. Vitis, 33: 25-29.
  • Bazzi, C., Stefani, E., Gozz, R., Burr, T.J., Moore, C.L., Anaclerid, F., 1991. Hot-water treatment of dormant grape cuttings: Its effects on Agrobacterium tumefaciens and on grafting and growth of vine. Vitis, 30: 177-187.
  • Bouzar, H., Moore, L. W., 1987. Isolation of different Agrobacterium biovars from a natural oak savanna and tallgrass pairie. Applied and Environmental Microbiology, 53: 717-721,
  • Buchanan, G.A., Whiting, J.R. 1991. Phylloxera management: prevention is better than cure. Australian and New Zealand Wine Industry Journal, 6: 223-230.
  • Burr, T .J., Reid, C. L., Yoshimura, M., Momol, E. A., Bazzi, C., 1995. Survival and tumorigenicity of Agrobacterium vitis in living and decaying grape roots and canes in soil. Plant Disease, 79: 677-82.
  • Burr, T. J., Reid, C. L., Tagliati, E., Bazzi, C.,Süle, S. 1997. Biological control of grape crown gall by strain F2/5 is not associated with agrocin production or competition for attachment sites on grape cells. Phytopathology, 87:706-711.
  • Candir, E., Kamiloğlu, Ö., Özdemir, A.E., Celebi, S., Coskun, H., Ars, M., Alkan, S., 2011. Alternative postharvest treatment to control decay of table grapes during storage. Journal of Applied Botany and Food Quality, 84: 72-75.
  • Çelik, H., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., Gürsoy, Z., Baydar, N.G., Yüksel, İ., Gökçay, E., İlbay, A.K., İlhan, İ., 2000. Türkiye'de Virüssüz Sertifikalı Asma Fidanı Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi (EUREKA EU 679 VITIS). TUBİTAK TOAG-1108 nolu proje sonuç raporu. Ankara.
  • Diana, V.B., Dejeu, L., 2011. Crown gall (Agrobacterium spp.) and grapevine. Journal of Horticulture, Forestry and Biotechnology, 15 (1): 130-138.
  • Ferreira, J.H.S., Zyl, F.G.H., Staphorst, J.L., 1992. Agrobacterium tumefaciens biovar 3 responsible for reduction in yield and vigour of Muscat d' Alexandrie. South African Journal of Enology and Viticulture, 13 (2): 78-80
  • Gerhard, R.,Cheng–Yung, C., Schneider, F., 1971. Probleme der reben-veredlung. Heft, 8: 9-27.
  • Goussard, P.G., 1977. Effect of hot-water treatment on vine cutting an one-year old grafts. Vitis, 16: 272-278.   Gök, S., Tangolar, S., Bayram, B. ve Ergenoğlu, F., 1998. Razakı ( V. vinifera L.) ve Cosmo 20 (Berlandiari x Riparia) odun çeliklerinin köklenme ve sürgün özellikleri üzerine sıcak su uygulamasının etkisi. 4. Bağcılık Sempozyumu (20-23 Ekim 1998, Yalova) Bildirileri, 315-31.
  • Gramaje, D., Alaniz,S., Abad-Campos, P., Garcia, J.J., Armengol, J., 2010. Effect of hot water treatments in vitro on conidial germination and mycelial growth of grapevine trunk pathogens. Annal of Applied Biology, 156: 231-241.
  • Hamilton, R., 1997. Hot Water Treatment of Grapevine Propagating Material. The Australian Grapegrower and Winemaker. April: 21-22
  • Hong, S., Lee, H.H., Kim, D., 2007. Effects of hot water treatment on the storage stability of satsuma mandarin as a postharvest decay control. Postharvest Biology and Technology, 43: 271–279
  • Ilgın, C., Gürsoy, Y.Z., 2005. Aşılamada kullanılan asma çelik ve kalemlerini sıcak suda bırakmanın materyalin canlılığı üzerine etkisi. 6. Türkiye Bağcılık Sempozyumu (19-23 Eylül 2005, Tekirdağ), I: 114-120
  • Kacar, E., Burçak, İ., Altındişli, A., 2012. Effects of hot water treatment on different rootstocks used for grafted vine propagation. 35 th World Congress of Vine and Wine (18-22 June 2012, İzmir, TURKEY), 201-208
  • Karabulut, Ö.A., Kuruoğlu, G., İlhan, K., Arslan, Ü., 2005. Hasat sonrası hastalıklara karşı sıcaklık uygulamalarının kullanımı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20 (1): 94-101
  • Keller, M., 2010. The Science of Grapevines: Anatomy and Physiology. Academic Press of Elsevier, USA, 400pp
  • Lear, B., Lider, L.A., 1959. Eradication of root-knot nematodes from grapevine rootings by hot water. Plant Disease Reporter, 14 (3): 314-317.
  • Liang, H., Liang, Y., Dong, J., Lu, J., Xu, H., Wang, H., 2007. Decaffeination of fresh green tea leaf (Camellia sinensis) by hot water treatment. Food Chemistry, 101: 1451–1456. Mahmoodzadeh, H., Nazemieh, A., Majidi, I., Paygami, I., Khalighi, A., 2003: Effects of thermotherapy treatments on systemic Agrobacterium vitis in dormant grape cutting. Phytopathology, 151: 481-484.
  • Mel, L.M.S, Yakandawala, K., 2016. Breaking seed dormancy in a forest plant: Grewia damine Gaertn. Journal of Environmental Professionals Sri Lanka, 5 (1): 41-52
  • Odabaş, F., 1982. Sıcak su uygulamasının asma çeliklerinin köklenmesi ve gözlerin sürmesine etkileri üzerinde bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13 (3-4): 1-10.
  • Özkaya, O., 2007. Bazı Turunçgil Tür ve Çeşitlerinde Sıcak Su ve Kimyasal Uygulamalarının Muhafazaya Etkilerinin Araştırılması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Doktora tezi, Adana, 177s.
  • Sabir, F.K., Sabir, A., 2013. Quality response of table grapes (Vitis vinifera L.) during cold storage to postharvest cap stem excision and hot water treatments. International Journal of Food Science and Technology, 48: 999–1006
  • Sağlam, H., Yağcı, A., Sağlam, Ö.Ç., 2017. Bazı asma çeşit ve amerikan asma anaçlarında sıcak su uygulamasının çelik ve kalemlerde canlılık üzerine etkisi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14 (1): 54-60
  • Saygılı, H., Şahin, F., Aysan, Y., Soylu, S., Mirik, M., 2019. Bitki Bakteri Hastalıkları, Toprak Ofset Matbaacılık, Tekirdağ, ss.335-347
  • Schroth, M.N., McCain, A.H., Foott, J.H., Huisman, O.C., 1988. Reduction in yield and vigor of grapevine caused by crown gall disease. Plant Disease, 72:241-246.
  • Sharp, J.L., Spalding, D.H. 1984. Hot water as a quarantine treatment for Florida mangos infested with caribbean fruıt Fly. Proceeding of the Florida State Horticultural Society, 97: 355-357.
  • Smith, K.J., Lay-Yee, M., 2000. Response of ‘Royal Gala’ apples to hot water treatment for insect control. Postharvest Biology and Technology, 19: 111–122
  • Tassart-Subirats, V., Clair, D., Grenan, S., Boudon-Padieu, E., Larrue, J., 2003. Hot water treatment: Curing efficiency for phytoplasma infection and effect on plant multiplication material. 14th ICVG ICVG Conference (12-17 September 2003, Locorotondo, Italy), 69-70.   Temizyürek, F., 2006. Sıcak Su Uygulamalarının Big Top Nektarin Çeşidinde Derim Sonrası Kalitesine Etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Yüksek Lisans Tezi, Hatay, 115s
  • Vizitiu, D., Dejeu, L., 2011. Crown Gall (Agrobacterium spp.) and grapevine. Journal of Horticulture, Forestry and Biotechnology 15: 130–138.
There are 35 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Horticultural Production
Journal Section Makaleler
Authors

Adem Yağcı 0000-0002-3650-4679

İbrahim Yıldırım This is me 0000-0002-9938-7713

Publication Date December 20, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 8 Issue: 2

Cite

APA Yağcı, A., & Yıldırım, İ. (2019). Agraobacterium vitis ile bulaşık asma kalemlerine yapılan sıcak su uygulamasının kalem gelişimine üzerine etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 8(2), 165-172. https://doi.org/10.29278/azd.644849