Research Article
BibTex RIS Cite

Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi

Year 2023, Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1, 221 - 226, 27.02.2023

Abstract

Son yıllarda orta nemli ürünler, yeme kalitelerinin taze ürünlere yakın olması ve dayanımlarının taze ürünlere göre daha uzun süreli olması nedenleriyle tercih edilmektedirler. Orta nemli ürünlerin nem miktarları ve buna bağlı olarak su aktiviteleri yüksek olup mikrobiyolojik açıdan bozulmaya elverişlidirler. Kurutmalık özellikleri Sultani çekirdeksiz ile benzer özellikler gösteren Tekirdağ Bağcılık Enstitüsü tarafından ıslah çalışmalarıyla elde edilen Tekirdağ Misketi üzüm çeşidi kullanılmıştır. Farklı muhafaza koşullarının denendiği 3 ayrı nem oranına (kadar kurutulan ‘orta nemli üzüm’ çalışması yapılmıştır. Üzümler açık alanda, güneş kolektörlü kurutma sisteminde ve laboratuvar tipi tepsili kurutma fırınında kurutulmuştur. Kurutma işlemi tüm sistemlerde her gün ölçüm yapılarak meyve nem oranı %25, %30, %35 olacak şekilde 3 farklı olarak sonlandırılmıştır. Elde edilen orta nemli üzümler, 12 ay süresince +4℃’de buzdolabında, 18℃’de dondurucuda ve MAP ambalaj uygulanmış biçimde oda sıcaklığında muhafaza edilmiştir. Orta nemli üzümlerde muhafaza süresince güneş kolektörü ve fırında kurutulanlarda bozulmalar daha geç gerçekleşmiş, açık alanda kurutulanlarda ise mikrobiyal yükün daha fazla arttığı görülmüştür.

Year 2023, Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1, 221 - 226, 27.02.2023

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Makaleler
Authors

Gamze Uysal Seçkin This is me

Levent Taşeri This is me

Mehmet Gülcü This is me

Tamer Uysal This is me

Serkan Candar

Mehmet Demirci This is me

Figen Dağlıoğlu This is me

Türkan Aktaş This is me

Publication Date February 27, 2023
Submission Date October 1, 2022
Published in Issue Year 2023 Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1

Cite

APA Uysal Seçkin, G., Taşeri, L., Gülcü, M., Uysal, T., et al. (2023). Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 221-226.
AMA Uysal Seçkin G, Taşeri L, Gülcü M, Uysal T, Candar S, Demirci M, Dağlıoğlu F, Aktaş T. Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi. Bahçe. February 2023;52(Özel Sayı 1):221-226.
Chicago Uysal Seçkin, Gamze, Levent Taşeri, Mehmet Gülcü, Tamer Uysal, Serkan Candar, Mehmet Demirci, Figen Dağlıoğlu, and Türkan Aktaş. “Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi”. Bahçe 52, no. Özel Sayı 1 (February 2023): 221-26.
EndNote Uysal Seçkin G, Taşeri L, Gülcü M, Uysal T, Candar S, Demirci M, Dağlıoğlu F, Aktaş T (February 1, 2023) Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi. Bahçe 52 Özel Sayı 1 221–226.
IEEE G. Uysal Seçkin, “Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi”, Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, pp. 221–226, 2023.
ISNAD Uysal Seçkin, Gamze et al. “Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (February 2023), 221-226.
JAMA Uysal Seçkin G, Taşeri L, Gülcü M, Uysal T, Candar S, Demirci M, Dağlıoğlu F, Aktaş T. Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi. Bahçe. 2023;52:221–226.
MLA Uysal Seçkin, Gamze et al. “Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi”. Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, 2023, pp. 221-6.
Vancouver Uysal Seçkin G, Taşeri L, Gülcü M, Uysal T, Candar S, Demirci M, Dağlıoğlu F, Aktaş T. Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):221-6.

BAHÇE
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova