Research Article
BibTex RIS Cite

Bazı Üzüm Çeşitlerinin Reçel Ve Marmelat Kalitelerinin Belirlenmesi

Year 2023, Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1, 244 - 252, 27.02.2023

Abstract

Bu çalışmada farklı tat, lezzet, renk ve aromalara sahip reçel ve marmelat üretimine uygun olabilecek üzüm çeşitlerinin belirlenmesi ve son ürün kalitelerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu amaçla Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yetiştirilen Autum Royal, Siyah Kişmiş, Crimson Seedless, Flame Seedless, Sultan 7 ve Exalta olmak üzere 6 adet çekirdeksiz üzüm çeşidi kullanılmıştır. Reçel ve marmelatlar, geleneksel marmelat ve ekstra geleneksel reçel kriterlerine uygun olarak hazırlanan reçeteye göre, vakumlu evaparatörde üretilmiştir. Çalışma kapsamında incelenen üzümlerin, suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asitlik ve pH değerleri sırasıyla; %18.6-25.0; %0.35-0.50; 3.43-4.18, arasında değişmiştir. Analiz sonuçlarına göre reçellerin, suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asitlik, pH, su aktivitesi, hidroksimetil furfural değerleri sırasıyla %65.15-72.00; %0.43-0.63; 3.48-3.62; 0.75-0.83 aw; 4.26-26.14 mg.kg⁻¹ arasında bulunmuştur. Marmelatların analiz sonuçları aynı sırayla %73.20-74.25; %0.43-0.66; 3.41-3.58; 0.70-0.74 aw; 7.15-34.05 mg.kg⁻¹ olarak tespit edilmiştir. Duyusal değerlendirme sonucunda renkli çeşitlerden Autumn Royal, Siyah Kişmiş, Crimson Seedless, beyaz çeşitlerinden de Sultan 7 üzüm çeşitleri reçel ve marmelat üretiminde öne çıkmıştır. Sonuç olarak, örneklerin fizikokimyasal ve duyusal özellikleri tespit edilmiş, Autumn Royal, Siyah Kişmiş, Crimson Seedless ve Sultan 7 üzüm çeşitlerinin reçel ve marmelat üretiminde kullanılabileceği belirlenmiştir.

Year 2023, Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1, 244 - 252, 27.02.2023

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Makaleler
Authors

Fatma Belgin Aşıklar This is me

Ali Güler

Ahmet Candemir This is me

Kadir Emre Özaltın This is me

Publication Date February 27, 2023
Submission Date October 1, 2022
Published in Issue Year 2023 Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1

Cite

APA Aşıklar, F. B., Güler, A., Candemir, A., Özaltın, K. E. (2023). Bazı Üzüm Çeşitlerinin Reçel Ve Marmelat Kalitelerinin Belirlenmesi. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 244-252.
AMA Aşıklar FB, Güler A, Candemir A, Özaltın KE. Bazı Üzüm Çeşitlerinin Reçel Ve Marmelat Kalitelerinin Belirlenmesi. Bahçe. February 2023;52(Özel Sayı 1):244-252.
Chicago Aşıklar, Fatma Belgin, Ali Güler, Ahmet Candemir, and Kadir Emre Özaltın. “Bazı Üzüm Çeşitlerinin Reçel Ve Marmelat Kalitelerinin Belirlenmesi”. Bahçe 52, no. Özel Sayı 1 (February 2023): 244-52.
EndNote Aşıklar FB, Güler A, Candemir A, Özaltın KE (February 1, 2023) Bazı Üzüm Çeşitlerinin Reçel Ve Marmelat Kalitelerinin Belirlenmesi. Bahçe 52 Özel Sayı 1 244–252.
IEEE F. B. Aşıklar, A. Güler, A. Candemir, and K. E. Özaltın, “Bazı Üzüm Çeşitlerinin Reçel Ve Marmelat Kalitelerinin Belirlenmesi”, Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, pp. 244–252, 2023.
ISNAD Aşıklar, Fatma Belgin et al. “Bazı Üzüm Çeşitlerinin Reçel Ve Marmelat Kalitelerinin Belirlenmesi”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (February 2023), 244-252.
JAMA Aşıklar FB, Güler A, Candemir A, Özaltın KE. Bazı Üzüm Çeşitlerinin Reçel Ve Marmelat Kalitelerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2023;52:244–252.
MLA Aşıklar, Fatma Belgin et al. “Bazı Üzüm Çeşitlerinin Reçel Ve Marmelat Kalitelerinin Belirlenmesi”. Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, 2023, pp. 244-52.
Vancouver Aşıklar FB, Güler A, Candemir A, Özaltın KE. Bazı Üzüm Çeşitlerinin Reçel Ve Marmelat Kalitelerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):244-52.

BAHÇE
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova