Research Article
BibTex RIS Cite

GANOS DAĞLARI DOĞAL FLORASINDAN TOPLANAN Vitis TÜRLERİNİN BAĞ ANTRAKNOZU (Elsinoe ampelina) ve KURŞUNİ KÜF (Botrytis cinerea) HASTALIKLARINA DAYANIKLILIKLARININ MOLEKÜLER OLARAK BELİRLENMESİ

Year 2023, Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1, 350 - 354, 27.02.2023

Abstract

Bağ antraknozu (Elsinoe ampelina) ve kurşuni küf (Botrytis cinerea), ülkemizde yaygın olarak görülen bağ hastalıkları arasındadır. Bu hastalıklar tüm yeşil aksamı etkilemekle beraber; özellikle üzüm tanesinde ciddi hasarlara yol açmaktadırlar. Ayrıca silkme gibi bazı fizyolojik bozukluklara da neden olabilmekte, omcanın kurumasına bile sebep olmaktadır. Bu hastalıklara karşı kültürel ve kimyasal mücadele yöntemleri geliştirilmiştir, ancak genetik dayanıklılık veren genlerin bulunması en etkin yöntem olarak kabul edilmektedir. Dayanıklılık kaynağının belirlenmesi ve aktarılması ile ilgili ıslah çalışmaları uzun soluklu ve maliyetli çalışmalardır. Buna rağmen uzun vadede kimyasal mücadeleye göre ekonomik ve çevresel etkilerinin daha az olduğu bilinmektedir. Klasik ıslah dayanıklılık ıslahında melezleme ya da seleksiyon gibi uzun zaman gerektiren yöntemlerden faydalanılmaktadır. Günümüzde ise genetik çalışmalarda kaydedilen ilerlemeler, özellikle Vitis sp. gibi detaylı çalışılmış türlerde, dayanıklılık sağlayan genlerin iyi tanınmasını, bu genlerin tespitine yarayan moleküler belirteçlerin geliştirilmesini ve ıslah süreçlerinin hızlanmasını sağlamıştır. Bu araştırmada bağcılığın antik zamanlardan beri neredeyse kesintisiz devam ettiği Ganos Dağları doğal florasından toplanan Vitis türlerinde moleküler belirteçler yardımıyla bağ antraknozu ve kurşuni küf hastalıklarına dayanıklı genotipler araştırılmıştır. Çalışmada toplam 43 genotip incelenmiş, tekli dominant bir gen tarafından idare edilen bağ antraknozuna dayanıklılık ile ilişkili bir SCAR (Sequence Characterized Amplified Region) belirteci ve kurşuni küfe dayanıklılık ile ilişkilendirilmiş bir SSR (Simple Sequence Repeats) belirteci kullanılmıştır. Çalışma sonucunda bağ antraknozuna dayanıklılık geni ile ilişkilendirilmiş bölgeyi taşıyan 6 genotip, kurşuni küf dayanıklılık ile ilişkilendirilmiş bölgeyi taşıyan 2 genotip tespit edilmiştir.

Year 2023, Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1, 350 - 354, 27.02.2023

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Makaleler
Authors

Nihan Şahin This is me

Serkan Candar

Elman Bahar This is me

İlknur Korkutal This is me

Demir Kök This is me

Publication Date February 27, 2023
Submission Date October 1, 2022
Published in Issue Year 2023 Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1

Cite

APA Şahin, N., Candar, S., Bahar, E., Korkutal, İ., et al. (2023). GANOS DAĞLARI DOĞAL FLORASINDAN TOPLANAN Vitis TÜRLERİNİN BAĞ ANTRAKNOZU (Elsinoe ampelina) ve KURŞUNİ KÜF (Botrytis cinerea) HASTALIKLARINA DAYANIKLILIKLARININ MOLEKÜLER OLARAK BELİRLENMESİ. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 350-354.
AMA Şahin N, Candar S, Bahar E, Korkutal İ, Kök D. GANOS DAĞLARI DOĞAL FLORASINDAN TOPLANAN Vitis TÜRLERİNİN BAĞ ANTRAKNOZU (Elsinoe ampelina) ve KURŞUNİ KÜF (Botrytis cinerea) HASTALIKLARINA DAYANIKLILIKLARININ MOLEKÜLER OLARAK BELİRLENMESİ. Bahçe. February 2023;52(Özel Sayı 1):350-354.
Chicago Şahin, Nihan, Serkan Candar, Elman Bahar, İlknur Korkutal, and Demir Kök. “GANOS DAĞLARI DOĞAL FLORASINDAN TOPLANAN Vitis TÜRLERİNİN BAĞ ANTRAKNOZU (Elsinoe Ampelina) Ve KURŞUNİ KÜF (Botrytis Cinerea) HASTALIKLARINA DAYANIKLILIKLARININ MOLEKÜLER OLARAK BELİRLENMESİ”. Bahçe 52, no. Özel Sayı 1 (February 2023): 350-54.
EndNote Şahin N, Candar S, Bahar E, Korkutal İ, Kök D (February 1, 2023) GANOS DAĞLARI DOĞAL FLORASINDAN TOPLANAN Vitis TÜRLERİNİN BAĞ ANTRAKNOZU (Elsinoe ampelina) ve KURŞUNİ KÜF (Botrytis cinerea) HASTALIKLARINA DAYANIKLILIKLARININ MOLEKÜLER OLARAK BELİRLENMESİ. Bahçe 52 Özel Sayı 1 350–354.
IEEE N. Şahin, S. Candar, E. Bahar, İ. Korkutal, and D. Kök, “GANOS DAĞLARI DOĞAL FLORASINDAN TOPLANAN Vitis TÜRLERİNİN BAĞ ANTRAKNOZU (Elsinoe ampelina) ve KURŞUNİ KÜF (Botrytis cinerea) HASTALIKLARINA DAYANIKLILIKLARININ MOLEKÜLER OLARAK BELİRLENMESİ”, Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, pp. 350–354, 2023.
ISNAD Şahin, Nihan et al. “GANOS DAĞLARI DOĞAL FLORASINDAN TOPLANAN Vitis TÜRLERİNİN BAĞ ANTRAKNOZU (Elsinoe Ampelina) Ve KURŞUNİ KÜF (Botrytis Cinerea) HASTALIKLARINA DAYANIKLILIKLARININ MOLEKÜLER OLARAK BELİRLENMESİ”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (February 2023), 350-354.
JAMA Şahin N, Candar S, Bahar E, Korkutal İ, Kök D. GANOS DAĞLARI DOĞAL FLORASINDAN TOPLANAN Vitis TÜRLERİNİN BAĞ ANTRAKNOZU (Elsinoe ampelina) ve KURŞUNİ KÜF (Botrytis cinerea) HASTALIKLARINA DAYANIKLILIKLARININ MOLEKÜLER OLARAK BELİRLENMESİ. Bahçe. 2023;52:350–354.
MLA Şahin, Nihan et al. “GANOS DAĞLARI DOĞAL FLORASINDAN TOPLANAN Vitis TÜRLERİNİN BAĞ ANTRAKNOZU (Elsinoe Ampelina) Ve KURŞUNİ KÜF (Botrytis Cinerea) HASTALIKLARINA DAYANIKLILIKLARININ MOLEKÜLER OLARAK BELİRLENMESİ”. Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, 2023, pp. 350-4.
Vancouver Şahin N, Candar S, Bahar E, Korkutal İ, Kök D. GANOS DAĞLARI DOĞAL FLORASINDAN TOPLANAN Vitis TÜRLERİNİN BAĞ ANTRAKNOZU (Elsinoe ampelina) ve KURŞUNİ KÜF (Botrytis cinerea) HASTALIKLARINA DAYANIKLILIKLARININ MOLEKÜLER OLARAK BELİRLENMESİ. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):350-4.

BAHÇE
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova