Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2020, Volume: 9 Issue: 1, 60 - 67, 13.03.2020
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.571550

Abstract

References

  • [1] Öztürk, A., Özdemir, Y., & Göksel, Z. (2009). Elma Sirkesi Ve Teröpatik Etkileri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, (1), 155-158.
  • [2] Altunbağ, E., & Zencir, E. (2018). Türk Ve Akdeniz Yemeklerinde Sirke Kullanımı. Journal Of Gastronomy, Hospitality And Travel, 1(2), 45-54.
  • [3] Şengün, İ. Y., & Kılıç, G. (2018). Dut Sirkesinin Mikrobiyolojik, Fiziksel, Kimyasal, Antiradikal ve Antimikrobiyal Özellikleri. Akademik Gıda, 16(2), 168-175.
  • [4] Sohal, R. S. 1993. The free radical hypothesis of aging: an appraisal of the current status. Aging Clinical and Experimental Research, 5 (1): 3-17.
  • [5] Memişoğulları, R.,2005. Diyabette serbest radikallerin rolü ve antioksidanların etkisi. Düzce Tıp Fakültesi Dergisi,3:30-39.
  • [6] Kähkönen, M. P., Hopia, A. I., Vuorela, H. J., Rauha, J. P., Pihlaja, K., Kujala, T. S., & Heinonen, M. 1999. Antioxidant Activity Of Plant Extracts Containing Phenolic Compounds. Journal of agricultural and food chemistry, 47(10): 3954-3962.
  • [7] Yavaşer, R. 2011. Doğal Ve Sentetik Antioksidan Bileşiklerin Antioksidan Kapasitelerinin Karşılaştırılması (Yüksek Lisans Tezi) Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Aydın. Türkiye.
  • [8] Prakash, A., Rigelhof, F., & MIller, E. (2001). Antioxidant activity. Medallion laboratories analytical progress, 19(2), 1-4.
  • [9] Tirzitis, G., & Bartosz, G. (2010). Determination of antiradical and antioxidant activity: basic principles and new insights. Acta Biochimica Polonica, 57(2).
  • [10] Blois, M. S. 1958. Antioxidant determinations by the use of a stable free radical. Nature, 181 (4617): 1199.
  • [11] Shi, H.,Niki, E. 1998. Stoichiometric and kinetic studies on Ginkgo biloba extract and related antioxidants. Lipids, 33 (4): 365.
  • [12] Özenç, B. 2011. Fumaria Officinalis' Un Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi (Doktora tezi), Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, Türkiye.
  • [13] Turgut, D. Y., & Seydim, A. C. (2013). Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen bazı nar (Punica granatum L.) çeşit ve genotiplerinin fenolik bileşenleri ve antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi. Akademik Gıda, 11(2), 51-59.
  • [14] Bakır, S. (2014). Bazı Sirke Çeşitlerinin Fenolik Madde İçeriği Ve İn Vitro Biyoerişebilirliğinin Ve Üzüm İle Elma Sirkesi Üretimi Sırasında Antioksidan Aktivitede Meydana Gelen Değişimlerin İncelenmesi (Doctoral dissertation, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • [15] YILDIZ, Ü., & ÇELİK, F. (2011). Muradiye (Van) yöresinde doğal olarak yetişen kuşburnu (rosa spp.) genetik kaynaklarının bazı fiziko-kimyasal özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 16(2), 45-53.
  • [16] Aydın, H. (2011). Bazı baharatların farklı ekstraktlarının antioksidan özelliklerinin belirlenmesi (Master's thesis, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • [17] Hugh, D., Grennan, A., Abugila, M. A., & Weinkove, C. (1987). Ascorbic acid as an antioxidant in measurements of catecholamines in plasma. Clinical chemistry, 33(4), 569-571.
  • [18] Selçuk, A. R. 2012. Galvinoksil radikali bazlı spektrofotometrik antioksidan aktivite tayin yöntemi ve yaygın olarak kullanılan diğer yöntemlerle kıyaslanması (yüksek lisans tezi, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • [19] Sonnante, G., D'Amore, R., Blanco, E., Pierri, C. L., De Palma, M., Luo, J., ... & Martin, C. (2010). Novel hydroxycinnamoyl-coenzyme A quinate transferase genes from artichoke are involved in the synthesis of chlorogenic acid. Plant Physiology, 153(3), 1224-1238.
  • [20] Arfan, M., Khan, R., Rybarczyk, A., & Amarowicz, R. (2012). Antioxidant activity of mulberry fruit extracts. International journal of molecular sciences, 13(2), 2472-2480.
  • [21] Pagano, I., Piccinelli, A. L., Celano, R., Campone, L., Gazzerro, P., De Falco, E., & Rastrelli, L. (2016). Chemical profile and cellular antioxidant activity of artichoke by-products. Food & function, 7(12), 4841-4850.
  • [22] Budiman, A., Aulifa, D. L., Kusuma, A. S. W., & Sulastri, A. (2017). Antibacterial and antioxidant activity of black mulberry (Morus nigra L.) Extract for acne treatment. Pharmacognosy Journal, 9(5).

Yaygın Ve Yaygın Olmayan Sirke Çeşitlerinin Antioksidan Kapasite Düzeylerinin Değerlendirmesi

Year 2020, Volume: 9 Issue: 1, 60 - 67, 13.03.2020
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.571550

Abstract

Sirke,
mayalanabilir farklı hammaddeler kullanılarak elde edilen bir fermantasyon
ürünüdür. Eski zamanlardan beri birçok uygarlık tarafından kullanılan sirke,
mutfaklarda tatlandırma ve dezenfeksiyon gibi birçok işleve sahiptir. Sirke
içerisinde barındırdığı çeşitli fenolik bileşikler, aminoasitler, vitaminler,
organik asitler gibi maddeler sayesinde antimikrobiyal, antioksidan,
antidiyabetik ve antikarsinojenik özellikleri ile sağlık üzerinde de birçok
faydalı etkiye sahiptir. Bu çalışmada yaygın olarak marketlerde bulunan üzüm,
elma ve nar sirkelerinin yanı sıra nadir bulunan kuşburnu, alıç, enginar ve
karadut sirkeleri ile birlikte toplam yedi farklı sirke örneğinin antioksidan
kapasiteleri DPPH ve galvinoksil yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir.
Çalışmanın sonucunda test edilen sirke örneklerinin antioksidan kapasite
düzeyleri yüksekten düşüğe doğru sıralandığında DPPH yöntemine göre: nar > kuşburnu > alıç > karadut > enginar
> üzüm > elma şeklinde olduğu ve galvinoksil yönteminde ise: nar >
kuşburnu > alıç > enginar > karadut > üzüm > elma şeklinde
olduğu görülmüştür. Bu sonuçlara göre enginar ve karadut sirkeleri hariç test
edilen sirke örneklerinin antioksidan özelliklerinin her iki yöntemle de benzer
sonuçlar sergilediği görülmektedir. Enginar ile karadut sirkelerinin DPPH ve
galvinoksil yöntemlerine göre farklı sonuçlar vermesi; farklı metotlar
kullanmanın antioksidan kapasite düzeylerinin belirlenmesinde daha doğru
sonuçlar elde edilmesindeki önemini göstermektedir.

References

  • [1] Öztürk, A., Özdemir, Y., & Göksel, Z. (2009). Elma Sirkesi Ve Teröpatik Etkileri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, (1), 155-158.
  • [2] Altunbağ, E., & Zencir, E. (2018). Türk Ve Akdeniz Yemeklerinde Sirke Kullanımı. Journal Of Gastronomy, Hospitality And Travel, 1(2), 45-54.
  • [3] Şengün, İ. Y., & Kılıç, G. (2018). Dut Sirkesinin Mikrobiyolojik, Fiziksel, Kimyasal, Antiradikal ve Antimikrobiyal Özellikleri. Akademik Gıda, 16(2), 168-175.
  • [4] Sohal, R. S. 1993. The free radical hypothesis of aging: an appraisal of the current status. Aging Clinical and Experimental Research, 5 (1): 3-17.
  • [5] Memişoğulları, R.,2005. Diyabette serbest radikallerin rolü ve antioksidanların etkisi. Düzce Tıp Fakültesi Dergisi,3:30-39.
  • [6] Kähkönen, M. P., Hopia, A. I., Vuorela, H. J., Rauha, J. P., Pihlaja, K., Kujala, T. S., & Heinonen, M. 1999. Antioxidant Activity Of Plant Extracts Containing Phenolic Compounds. Journal of agricultural and food chemistry, 47(10): 3954-3962.
  • [7] Yavaşer, R. 2011. Doğal Ve Sentetik Antioksidan Bileşiklerin Antioksidan Kapasitelerinin Karşılaştırılması (Yüksek Lisans Tezi) Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Aydın. Türkiye.
  • [8] Prakash, A., Rigelhof, F., & MIller, E. (2001). Antioxidant activity. Medallion laboratories analytical progress, 19(2), 1-4.
  • [9] Tirzitis, G., & Bartosz, G. (2010). Determination of antiradical and antioxidant activity: basic principles and new insights. Acta Biochimica Polonica, 57(2).
  • [10] Blois, M. S. 1958. Antioxidant determinations by the use of a stable free radical. Nature, 181 (4617): 1199.
  • [11] Shi, H.,Niki, E. 1998. Stoichiometric and kinetic studies on Ginkgo biloba extract and related antioxidants. Lipids, 33 (4): 365.
  • [12] Özenç, B. 2011. Fumaria Officinalis' Un Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi (Doktora tezi), Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, Türkiye.
  • [13] Turgut, D. Y., & Seydim, A. C. (2013). Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen bazı nar (Punica granatum L.) çeşit ve genotiplerinin fenolik bileşenleri ve antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi. Akademik Gıda, 11(2), 51-59.
  • [14] Bakır, S. (2014). Bazı Sirke Çeşitlerinin Fenolik Madde İçeriği Ve İn Vitro Biyoerişebilirliğinin Ve Üzüm İle Elma Sirkesi Üretimi Sırasında Antioksidan Aktivitede Meydana Gelen Değişimlerin İncelenmesi (Doctoral dissertation, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • [15] YILDIZ, Ü., & ÇELİK, F. (2011). Muradiye (Van) yöresinde doğal olarak yetişen kuşburnu (rosa spp.) genetik kaynaklarının bazı fiziko-kimyasal özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 16(2), 45-53.
  • [16] Aydın, H. (2011). Bazı baharatların farklı ekstraktlarının antioksidan özelliklerinin belirlenmesi (Master's thesis, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • [17] Hugh, D., Grennan, A., Abugila, M. A., & Weinkove, C. (1987). Ascorbic acid as an antioxidant in measurements of catecholamines in plasma. Clinical chemistry, 33(4), 569-571.
  • [18] Selçuk, A. R. 2012. Galvinoksil radikali bazlı spektrofotometrik antioksidan aktivite tayin yöntemi ve yaygın olarak kullanılan diğer yöntemlerle kıyaslanması (yüksek lisans tezi, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • [19] Sonnante, G., D'Amore, R., Blanco, E., Pierri, C. L., De Palma, M., Luo, J., ... & Martin, C. (2010). Novel hydroxycinnamoyl-coenzyme A quinate transferase genes from artichoke are involved in the synthesis of chlorogenic acid. Plant Physiology, 153(3), 1224-1238.
  • [20] Arfan, M., Khan, R., Rybarczyk, A., & Amarowicz, R. (2012). Antioxidant activity of mulberry fruit extracts. International journal of molecular sciences, 13(2), 2472-2480.
  • [21] Pagano, I., Piccinelli, A. L., Celano, R., Campone, L., Gazzerro, P., De Falco, E., & Rastrelli, L. (2016). Chemical profile and cellular antioxidant activity of artichoke by-products. Food & function, 7(12), 4841-4850.
  • [22] Budiman, A., Aulifa, D. L., Kusuma, A. S. W., & Sulastri, A. (2017). Antibacterial and antioxidant activity of black mulberry (Morus nigra L.) Extract for acne treatment. Pharmacognosy Journal, 9(5).
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Araştırma Makalesi
Authors

Metin Konuş 0000-0002-9953-1375

Can Yılmaz 0000-0002-0028-6614

Doğan Çetin 0000-0002-5733-4007

Publication Date March 13, 2020
Submission Date May 29, 2019
Acceptance Date August 1, 2019
Published in Issue Year 2020 Volume: 9 Issue: 1

Cite

IEEE M. Konuş, C. Yılmaz, and D. Çetin, “Yaygın Ve Yaygın Olmayan Sirke Çeşitlerinin Antioksidan Kapasite Düzeylerinin Değerlendirmesi”, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 9, no. 1, pp. 60–67, 2020, doi: 10.17798/bitlisfen.571550.

Bitlis Eren University
Journal of Science Editor
Bitlis Eren University Graduate Institute
Bes Minare Mah. Ahmet Eren Bulvari, Merkez Kampus, 13000 BITLIS