Research Article
BibTex RIS Cite

Effect of different salt concentrations (NaCI) on germination of caucasian sainfoin lines

Year 2022, Volume: 1 Issue: 1, 39 - 44, 13.06.2022

Abstract

This study was carried out in Tekirdağ Namık Kemal University, Agricultural Biotechnology Tissue Culture Laboratory in 2020, in order to determine the salinity tolerance levels of 6 different sainfoin (Onobrychis transcaucasica) lines. In the study, root length, stem length, fresh weight and dry weight of 6 different genotypes of different salt concentrations (0, 15, 30 dS/m) were examined and their effects were evaluated. According to the results obtained in this study, it was aimed to determine the appropriate dose and line in the use of salt water without harming the plants. Significant differences were observed in terms of the morphological responses of the lines under salinity stress. Root length, stem length, fresh weight and dry weight decreased as salt density increased. There was no germination in some lines at high doses. The highest morphological results were obtained from lines 2, 3 and 6 at 30 dS/m salt concentration.

References

  • Aktoklu, E. (2001). Two new varieties and a new record in Onobrychis from Turkey. Turkish Journal of Botany, 25(5), 359-363.
  • Ashraf, M. Y., & Wu, L. (1994). Breeding for salinity tolerance in plants. Critical Reviews in Plant Sciences, 13(1), 17-42.
  • Beyaz, R. (2010). Onobrychis viciifolia ve Onobrychis oxydonta var. armena Türlerinin NaCl’ye Toleransının Doku Kültürü Teknikleriyle Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsi Yüksek Lisans Tezi.
  • Beyaz, R., Kaya, G., Cocu, S., & Sancak, C. (2011). Response of seeds and pollen of Onobrychis viciifolia and Onobrychis oxyodonta var. armena to NaCl stress. Scientia Agricola, 68(4), 477-481.
  • Can, H. Z. (1999). Satsuma Mandarininde (Citrus unshiu Marc.) Tuzluluğun Verim ve Kalite Öğelerine Etkileri Üzerinde Araştırmalar, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Doctoral dissertation, Doktora Tezi. Bornova-İzmir).
  • Dadaşoğlu, E. & Tosun, M. (2017). Bazı bitki hormonlarının korunga (Onobrychis sativa L.) in vitro özellikler üzerine etkisi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitu Dergisi, 7(3), 267-278.
  • Dogan, H. (2021). Compositional diversity in essential oil of Ziziphora tenuior L. ecotypes. Genetika, 53(2), 717-727.
  • Ekiz, H., Altınok, S., Sancak, C., Sevimay, C.S. & Kendir, H. (2011). Tarla bitkileri (V. Yem Bitkileri Çayır ve Mera). Ankara Üniversitsi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 1588, Ankara.
  • Epstein, E. (1985). Salt-tolerant crops: origins, development, and prospects of the concept. Plant and soil, 89(1), 187-198.
  • Ghanavati F, Nematpajooh N, Khosrow Chahli M & Safaei Chaeikar S (2012). Cytological evaluation of annual species of the Onobrychis genus in Iran. Crop Breeding Journal 2: 17–24.
  • Hikmet Soya, Rıza Avcıoğlu, Hakan Geren, 2004. Yem Bitkileri Kitabı. 106-111.
  • Kara, B. Akgün, İ., & Altındal, D. (2011). Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 25(1), 1-9.
  • Kaymak, G., Acar, Z. (2020). Orman üçgülü (Bituminaria bituminosa L.) genotiplerinin tuzluluğa dayanıklılık düzeylerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 35(1), 51-58.
  • Kuşvuran, Ş. (2011). Pamuğun Çimlenmesi ve Erken Fide Gelişimi Üzerine Tuz Stresinin Etkisi. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Derim Dergisi, 28 (2). 55-70.
  • Mutlu, F., & Bozcuk, S. (2000). Tuzlu koşullarda ayçiçeği tohumlarının çimlenmesi ve erken büyüme üzerine dışsal spermin'in etkileri. Turkish Journal of Biology, 24(3), 635-643.
  • Nixon K., (2006) — Diversity of life .org (DOL), Cornell university, from http://www.Plantsystematics.org.
  • Öz, M., & Karasu, A. (2007). Pamuğun çimlenmesi ve erken fide gelişimi üzerine tuz stresinin etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1), 9-21.
  • Parlak, A. Ö. (2008). Effect of salinity in irrigation water on some plant development parameters of sainfoin (Onobrychis viciifolia Scop.) and soil salinity. Journal of Agricultural Sciences, 14(04).
  • Sütçü, T. (2020). Bazı korunga hatlarının mikrosatellit (SSR) belirteçleri ile genetik karakterizasonu. Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitusu Tarımsal Biyoteknoloji Anabilim Dalı, Tekirdağ, Türkiye.
  • Tan, M. & Serin, Y. (2013). Baklagil yem bitkileri (Genişletilmiş 4. basım). Atatürk Üniveritesi Ziraat Fakultesi Ders Yayınları, 190, 77-80.
  • Turhan, A., Kuşçu, H., Özmen, N., & Demir, A. (2014). Farklı tuzluluk düzeylerinin sarımsakta (Allium sativum L.) verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi. Journal of Agricultural Sciences, 20(3), 280-287.
  • Wu G.-Q., Feng R.-J., Li S.-J., Du Y.-Y. (2017): Exogenous application of proline alleviates salt-induced toxicity in sainfoin seedlings. Journal of Animal and Plant Sciences, 27: 246–251.
  • Wu G.-Q., Feng R.-J., Liang N., Yuan H.-J., Sun W.-B. (2015): Sodium chloride stimulates growth and alleviates sorbitol- induced osmotic stress in sugar beet seedlings. Plant Growth Regulation, 75: 307–316.

Farklı Tuz Konsantrasyonlarının (NaCI) Kafkas Korungası Hatlarının Çimlenmesi Üzerine Etkisi

Year 2022, Volume: 1 Issue: 1, 39 - 44, 13.06.2022

Abstract

Bu çalışma, 6 farklı korunga (Onobrychis transcaucasica) hattının tuzluluğa dayanıklılık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla, 2020 yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Tarımsal Biyoteknoloji Doku Kültürü Laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışmada farklı tuz konsantrasyonların (0, 15, 30 dS/m) 6 farklı hattın kök uzunluğu, gövde uzunluğu, yaş ağırlığı ve kuru ağırlıklarına bakılmış ve etkileri değerlendirilmiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre bitkilere zarar vermeden tuzlu su kullanımında uygun doz ve hattın tespit edilmesi amaçlanmıştır. Tuzluluk stresi altında hatların gösterdiği morfolojik tepkiler bakımından aralarında önemli farklılıklar gözlemlenmiştir. Tuz yoğunluğu arttıkça kök uzunluğu, gövde uzunluğu, yaş ağırlığı ve kuru ağırlıkları azalmıştır. Yüksek dozlarda bazı hatlarda hiç çimlenme olmamıştır. 30 dS/m tuz konsantrasyonda en yüksek morfolojik sonuçlar 2, 3 ve 6 nolu hatlardan elde edilmiştir

References

  • Aktoklu, E. (2001). Two new varieties and a new record in Onobrychis from Turkey. Turkish Journal of Botany, 25(5), 359-363.
  • Ashraf, M. Y., & Wu, L. (1994). Breeding for salinity tolerance in plants. Critical Reviews in Plant Sciences, 13(1), 17-42.
  • Beyaz, R. (2010). Onobrychis viciifolia ve Onobrychis oxydonta var. armena Türlerinin NaCl’ye Toleransının Doku Kültürü Teknikleriyle Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsi Yüksek Lisans Tezi.
  • Beyaz, R., Kaya, G., Cocu, S., & Sancak, C. (2011). Response of seeds and pollen of Onobrychis viciifolia and Onobrychis oxyodonta var. armena to NaCl stress. Scientia Agricola, 68(4), 477-481.
  • Can, H. Z. (1999). Satsuma Mandarininde (Citrus unshiu Marc.) Tuzluluğun Verim ve Kalite Öğelerine Etkileri Üzerinde Araştırmalar, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Doctoral dissertation, Doktora Tezi. Bornova-İzmir).
  • Dadaşoğlu, E. & Tosun, M. (2017). Bazı bitki hormonlarının korunga (Onobrychis sativa L.) in vitro özellikler üzerine etkisi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitu Dergisi, 7(3), 267-278.
  • Dogan, H. (2021). Compositional diversity in essential oil of Ziziphora tenuior L. ecotypes. Genetika, 53(2), 717-727.
  • Ekiz, H., Altınok, S., Sancak, C., Sevimay, C.S. & Kendir, H. (2011). Tarla bitkileri (V. Yem Bitkileri Çayır ve Mera). Ankara Üniversitsi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 1588, Ankara.
  • Epstein, E. (1985). Salt-tolerant crops: origins, development, and prospects of the concept. Plant and soil, 89(1), 187-198.
  • Ghanavati F, Nematpajooh N, Khosrow Chahli M & Safaei Chaeikar S (2012). Cytological evaluation of annual species of the Onobrychis genus in Iran. Crop Breeding Journal 2: 17–24.
  • Hikmet Soya, Rıza Avcıoğlu, Hakan Geren, 2004. Yem Bitkileri Kitabı. 106-111.
  • Kara, B. Akgün, İ., & Altındal, D. (2011). Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 25(1), 1-9.
  • Kaymak, G., Acar, Z. (2020). Orman üçgülü (Bituminaria bituminosa L.) genotiplerinin tuzluluğa dayanıklılık düzeylerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 35(1), 51-58.
  • Kuşvuran, Ş. (2011). Pamuğun Çimlenmesi ve Erken Fide Gelişimi Üzerine Tuz Stresinin Etkisi. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Derim Dergisi, 28 (2). 55-70.
  • Mutlu, F., & Bozcuk, S. (2000). Tuzlu koşullarda ayçiçeği tohumlarının çimlenmesi ve erken büyüme üzerine dışsal spermin'in etkileri. Turkish Journal of Biology, 24(3), 635-643.
  • Nixon K., (2006) — Diversity of life .org (DOL), Cornell university, from http://www.Plantsystematics.org.
  • Öz, M., & Karasu, A. (2007). Pamuğun çimlenmesi ve erken fide gelişimi üzerine tuz stresinin etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1), 9-21.
  • Parlak, A. Ö. (2008). Effect of salinity in irrigation water on some plant development parameters of sainfoin (Onobrychis viciifolia Scop.) and soil salinity. Journal of Agricultural Sciences, 14(04).
  • Sütçü, T. (2020). Bazı korunga hatlarının mikrosatellit (SSR) belirteçleri ile genetik karakterizasonu. Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitusu Tarımsal Biyoteknoloji Anabilim Dalı, Tekirdağ, Türkiye.
  • Tan, M. & Serin, Y. (2013). Baklagil yem bitkileri (Genişletilmiş 4. basım). Atatürk Üniveritesi Ziraat Fakultesi Ders Yayınları, 190, 77-80.
  • Turhan, A., Kuşçu, H., Özmen, N., & Demir, A. (2014). Farklı tuzluluk düzeylerinin sarımsakta (Allium sativum L.) verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi. Journal of Agricultural Sciences, 20(3), 280-287.
  • Wu G.-Q., Feng R.-J., Li S.-J., Du Y.-Y. (2017): Exogenous application of proline alleviates salt-induced toxicity in sainfoin seedlings. Journal of Animal and Plant Sciences, 27: 246–251.
  • Wu G.-Q., Feng R.-J., Liang N., Yuan H.-J., Sun W.-B. (2015): Sodium chloride stimulates growth and alleviates sorbitol- induced osmotic stress in sugar beet seedlings. Plant Growth Regulation, 75: 307–316.
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agronomy
Journal Section Research Articles
Authors

Eyüp Erdem Teykin 0000-0003-1764-4569

Sheida Daneshvar Royandazagh 0000-0003-4815-5864

Hülya Doğan 0000-0003-1970-4123

Publication Date June 13, 2022
Submission Date June 7, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Teykin, E. E., Daneshvar Royandazagh, S., & Doğan, H. (2022). Farklı Tuz Konsantrasyonlarının (NaCI) Kafkas Korungası Hatlarının Çimlenmesi Üzerine Etkisi. Bozok Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(1), 39-44.