Effects of drought and salt stress on fruit quality in grafted plants,
which salt and drought tolerance Mardin Kızıltepe (MK), Burdur Merkez (BM) and
sensitive Kemer (K), Artvin Hopa (AH) as scion genotypes were grafted on the
salt tolerance commercial eggplant as rootstocks (Köksal and Vista). This study
was carried out in glasshouse where controlled temperature and humidity. For
drought stress, plant-available water, 50% was consumed for irrigation. The
salinity level determinated as 6 dS m-1 (EC) with NaCl.
The end of the experiment, fruit dry weight (DW), fruit juice EC level,
titratable acidity (TA), soluble solid content (SSC), vitamin C (Vit C)
contents were investigated. These parameters values were increased with drought
and salinity; however fruit pH level was decreased. In the grafted plants on
Köksal and Vista rootstock, fruit juice EC level, soluble solid content and Vit
C content increased under drought conditions compared to control plants. As a
result, using of tolerance rootstock in grafting was found effectively
improving of fruit quality under drought condition in eggplant.
Bu çalışma; tuza
toleransı yüksek ticari patlıcan anaçları (Köksal ve Vista) üzerine kurağa ve
tuza tolerant Mardin Kızıltepe (MK) ve Burdur Merkez (BM) ve hassas Kemer (K)
ve Artvin Hopa (AH) kalemler aşılanarak ve aşılanmadan oluşan patlıcan
bitkileri, kuraklık ve tuz stresi altında meyve kalite özellikleri bakımından
incelenmiştir. Araştırma sıcaklık ve nem kontrolünün sağlandığı cam serada
yürütülmüştür. Kuraklık stresi, saksılarda yarayışlı su
seviyesinin %50 düzeyinde tutulması ile sağlanmıştır. Tuz stresi ise
elektriksel iletkenlik (EC) 6 dS m-1 olan ve NaCl ile
hazırlanmış su kullanılarak oluşturulmuştur. Kuraklık ve tuz stresi ortamında
yetiştirilen bitkilerden elde edilen meyveler bazı meyve kalite özellikleri
bakımından değerlendirilmiştir. Buna göre meyve kuru ağırlığı (MKA), meyve suyu
EC düzeyi, titre edilebilir asitlik miktarı (TA), suda çözünebilir madde
miktarı (SÇKM), C vitamini (Vit C) miktarı kuraklık ve tuz etkisi ile artmış ve
pH düzeyi azalmıştır. Kuraklık ve tuz stresi altında aşısız bitkilerde kuru
ağırlık düzeyinde artış meydana gelirken; anaç kullanımı meyve suyu EC düzeyi,
SÇKM ve Vit C içerikleri kuraklık stresi koşullarında kontrol bitkilerine
oranla artış göstermiştir. Çalışma sonucunda, kuraklık stresi altında
patlıcanda tolerant anaç üzerine aşılamanın meyve kalitesini iyileştirme
üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 13, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 35 Issue: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr