Bu çalışmada, 2013 yılı Mayıs ve Aralık ayları arasında Diyarbakır merkez pazarlarından rastgele seçilmiş olan 184 Diyarbakır örgü peyniri örneklerinin aflatoksin M1 kontaminasyon seviyeleri Elisa yöntemi ile araştırılmıştır. Diyarbakır Örgü Peyniri'nde AFM1 varlığı ile ilgili tek bir çalışma olduğundan, sonuçlar çoğunlukla diğer peynir türleriyle karşılaştırıldı. Öte yandan, çalışmanın sonuçları Avrupa Komisyonu’nun AFM1 düzeyi ile karşılaştırıldı. Örneklerin ortalama AFM1 değerleri 167.58 ng / kg olarak belirlenmiştir. Minimum ve maksimum AFM1 değerleri sırasıyla 50 ve 800 ng / kg olarak tespit edildi. Avrupa Komisyonunda AFM1 için belirlenen sınırı aşan örnek sayısı 32 (% 17.39)’ dir. AFM1 kontaminasyon seviyeleri; 53 (% 28.80), 73 (% 39.67) ve 26 (% 14.13) numunede sırasıyla 51-250 ng / kg, 51-150 ng / kg ve 0-50 ng / kg olarak belirlenmiştir. Analiz sonuçları, Diyarbakır'da farklı noktalarda satışa sunulan Diyarbakır Örgü Peynirinin AFM1 seviyelerinin tüketiciler için potansiyel bir risk taşıdığını göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 29, 2019 |
Submission Date | January 13, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 8 Issue: 2 |
Google Scholar | CABI - CAB Abstracts and Global Health | CAS Chemical Abstracts Service | ROAD Directory of Open Access Scholarly Resources | Index Copernicus | CiteFactor Academic Scientific Journals | BASE Bielefeld Academic Search Engine | Open AIRE | IJIFACTOR | ASOS Index | Paperity Open Science Aggregated | I2OR International Institute of Organized Research | SJIF Scientific Journal Impact Factor | Advanced Science Index | DRJI Directory of Research Journals Indexing | SOBİAD | AcarIndex | SIS Scientific Indexing Services | Crossref | Harman Türkiye Akademik Arşivi | AccessOn | Dimensions | Wizdom | OUCI The Open Ukrainian Citation Index | WorldCat | Scilit |
https://doi.org/10.55007/dufed.xxxxxxx