Copper based compounds have been extensively used to control of the diseases caused by plant pathogenic bacteria. However, copper resistant bacteria were isolated from various plants and spraying with copper compounds to control of the diseases have been reported to be increasingly ineffective. In this study, it was aimed for 33 plant pathogenic or saprophytic bacteria from Bacteriology laboratory stocks in Department of Plant Protection of Ege University to determine the sensitivity level against copper compounds. The reaction of bacteria against copper sulphate was tested under in-vitro conditions. Six isolates were recorded as the most resistant to copper sulphate considering to MIC and ED50 values. Two Pseudomonas syringae pv. tomato (Pst) strains, one Acidovorax citrulli (Ac) strain, two P. syringae pv. syringae (Pss) strains, and one P. fluorescens (Pf) strain were recorded as decreasing sensitivity to copper sulphate, showing ED50 values between 0.55 µg/ml to 1.3 µg/ml, and MIC values between 0.7 mM to 2 mM. Out of six bacterial strains, that were recorded as resistant to copper sulphate were also tested against some commercial copper-based compounds. All of the tested bacterial strains were concluded as susceptible to liquid copper sulphate and nano copper formulation producing 0.1 µg/ml ED50 and 0.1−0.3 mM MIC values. It was also concluded as a positive aspect for integrated pest management that antagonistic bacteria were found decreasing sensitivity to copper based chemicals.
Plant pathogenic and saprophytic bacteria resistance copper based compounds copper resistance
Bakırlı preparatlar bitki patojeni bakterilerin neden olduğu hastalıkların mücadelesinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Ancak çeşitli bitkilerden bakıra dayanıklı bakterilerin izole edildiği ve dayanıklılık nedeniyle bakırlı bileşiklerle ilaçlama yapmanın hastalıkların önlenmesinde giderek etkisiz olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmada, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Bakteriyoloji laboratuvarı stoklarında bulunan bitki patojeni ve saprofit olmak üzere toplam 33 bakteri izolatının bakırlı bileşiklere karşı duyarlılık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. In-vitro koşullarda gerçekleştirilen testlerde; bakteriler önce bakır sülfata toleransları açısından testlenmiş ve ED50 değerleri 0.55 µg/ml ile 1.3 µg/ml ve MIC değerleri 0.7 mM ile 2 mM arasında saptanan 2 Pseudomonas syringae pv. tomato (Pst) izolatı, 1 Acidovorax citrulli (Ac) izolatı, 2 Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss) izolatı ve 1 Pseudomonas fluorescens (Pf) izolatı olmak üzere 6 bakteri izolatının, bakır sülfata duyarlılıklarının azaldığı belirlenmiş ve bunlar ticari bakırlı preparatlara karşı testlenmiştir. ED50 ve MIC değerlerine bakıldığında, sıvı bakır sülfat ve nano bakır preparatlarına karşı bakteriyel patojenlerin oldukça duyarlı olduğu (ED50: 0.1 µg/ml, MIC: 0.1−0.3 mM) saptanmıştır. In-vitro testlerde, bazı antagonist bakterilerde bakırlı preparatlara karşı duyarlılık azalışı gözlenmesi, özellikle entegre mücadele açısından olumlu bir yaklaşım olarak değerlendirilmiştir.
Bitki patojeni ve saprofitik bakteriler dayanıklılık bakırlı preparatlar bakıra dayanıklılık
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 29, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 50 Issue: 1 |