Bu çalışmada, karanlık ortamda çimlendirilerek
büyütülen fasulye fidelerine yedi gün ışık verilerek hasat edilmiştir.
De-etiyole fasulye fidelerinin yaprak ve köklerinde yağ asidi içeriği, hidrojen
peroksit miktarı ve lipid peroksidasyonu araştırılmıştır. Fasulye fidelerinin
yaprak ve köklerinin lipid bileşimi, hidrojen peroksit miktarı ve lipid
peroksidasyonu farklılık göstermiştir. Karanlık-ışık geçişlerinde fasulye
fidelerinin yaprak ve köklerinde çoklu doymuş yağ asidi miktarında azalma
görülmüştür. Yaprakların hidrojen peroksit içeriği ve lipid peroksidasyonu
köklerden daha fazladır. Işığın etkisiyle yapraklarda hidrojen peroksit ve
lipid peroksidasyonu azalmıştır. Karanlık-ışık geçişlerinde yapraklarda lipit
peroksidasyonunun azalması çoklu doymamış yağ asit miktarındaki azalma ve
antioksidan enzim ve bileşiklerin sentezlerindeki artıştan kaynaklanabilir.
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Authors | |
Publication Date | August 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: 2 |