BibTex RIS Cite

A Study on some Properties of Dumas Produced in Darende and Its Surround (Turkish with English Abstract)

Year 2003, Volume: 28 Issue: 4, - , 01.08.2003

Abstract

In this study, some properties and production method of Dumas in Darende and its various surround were determined. According to the chemical results average dry matter 34,93%, fat content 8,01 %, non-fat dry matter 22,08%, total ash content 2,39%, protein 21,66%, salt 1,64%, titratable acidity 1,67% (lactic acid), nitrogen in water 0,12% and ripening rate 4,08% were obtained. The results of average numbers microbiological analyses as followed total bacterial count 9,235x106cfu/g, coliform bacteria count 1,958x102cfu/g, mold and yeast numbers 1,089x107cfu/g and count of lactic acid bacteria 1,496x106 cfu/g. The results of mineral analyses Ca 407,29 ppm, K 979,10 ppm, Fe 29,30ppm, Mg 16,66 ppm, Cu 15,71 ppm, Zn 4,41 ppm and Mn 2,60 ppm were obtained.  

Darende Dumas Çökeleğinin Yapılısı ve Bazı Özellikleri Üzerine bir Araştırma

Year 2003, Volume: 28 Issue: 4, - , 01.08.2003

Abstract

Bu çalışmada Malatya ili Darende ilçesinin değişik yörelerinde imal edilen Darende Dumas çökeleğinin yapılışı ve imal edilen çökeleklerden 12 adet örnekte kimyasal, mikrobiyolojik ve mineral madde analizleri yapılmıştır. Kimyasal analizlerden elde edilen ortalama değerler: kurumadde oranı %34,93, yağ %8,01, kurumaddede yağ %22,08, kül %2,39, protein %21,66, tuz %1,64, asillik (laktik asit cinsinden) %1,67, suya geçen azot %0,12 ve olgunlaşma oranı ise %4,08 olarak bulunmuştur. Mikrobiyolojik analiz sonucunda ortalama olarak toplam bakteri sayısı 9,23x106 adet/g, koliform gurubu bakteri sayısı 1,958x102 adet/g, maya ve küf sayısı 1,089x107 adet/g ve laktik asit bakterileri sayısı 1,496x106 adet/g olarak bulunmuştur. Mineral madde analizi sonucunda Ca 407,29 ppm, K 979,10 ppm, Fe 29.30 ppm, Mg 16,66 ppm, Cu 15,71 ppm, Zn 4,41 ppm ve Mn 2,60 ppm olarak tespit edilmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Zekai Tarakçı This is me

Bayram Yurt This is me

Erdoğan Küçüköner

Publication Date August 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 28 Issue: 4

Cite

APA Tarakçı, Z. ., Yurt, B. ., & Küçüköner, E. . (2003). Darende Dumas Çökeleğinin Yapılısı ve Bazı Özellikleri Üzerine bir Araştırma. Gıda, 28(4).
AMA Tarakçı Z, Yurt B, Küçüköner E. Darende Dumas Çökeleğinin Yapılısı ve Bazı Özellikleri Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. August 2003;28(4).
Chicago Tarakçı, Zekai, Bayram Yurt, and Erdoğan Küçüköner. “Darende Dumas Çökeleğinin Yapılısı Ve Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 28, no. 4 (August 2003).
EndNote Tarakçı Z, Yurt B, Küçüköner E (August 1, 2003) Darende Dumas Çökeleğinin Yapılısı ve Bazı Özellikleri Üzerine bir Araştırma. Gıda 28 4
IEEE Z. . Tarakçı, B. . Yurt, and E. . Küçüköner, “Darende Dumas Çökeleğinin Yapılısı ve Bazı Özellikleri Üzerine bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 28, no. 4, 2003.
ISNAD Tarakçı, Zekai et al. “Darende Dumas Çökeleğinin Yapılısı Ve Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 28/4 (August 2003).
JAMA Tarakçı Z, Yurt B, Küçüköner E. Darende Dumas Çökeleğinin Yapılısı ve Bazı Özellikleri Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 2003;28.
MLA Tarakçı, Zekai et al. “Darende Dumas Çökeleğinin Yapılısı Ve Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, vol. 28, no. 4, 2003.
Vancouver Tarakçı Z, Yurt B, Küçüköner E. Darende Dumas Çökeleğinin Yapılısı ve Bazı Özellikleri Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 2003;28(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/