BibTex RIS Cite

Iron Fortification in Milk and Milk Products (Turkish with English Abstract)

Year 2005, Volume: 30 Issue: 6, - , 01.12.2005

Abstract

The iron deficiency is the most common deficiency of micro nutrient elements in developed or undeveloped countries. Although many nutrient elements deficiency can cause anemia, iron deficiency is the most common among these. 90% of the anemia is occurring from iron deficiency. The dairy products are poor regarding to source of iron. Some research results showed that milk and milk products could only provide 3% of daily iron intake of for adults. In order to supply of iron deficiency in human, milk and milk products can fortification by iron supplement in different form. In this article, iron fortification in milk and milk products was discussed.

References

  • Can A, Özçelik B ve Karaali A. 2003. Demir eksikliğine bağlı hastalıklara yönelik zenginleştirilmiş gıdalar. Gıda tek. 7: 44-48.
  • Demirci M. 2002. Beslenme. Rebel yayıncılık. 287s. İstanbul.
  • Gaucheron F. Gract YL, Fiaulot K and Fiat M. 1997. physicochemical characterization of iron-supplemented skim milk. Int Dairy J, 7: 141-148. '
  • Gaucheron F. 2000. Iron fertilisation in dairy indusrty. Trends in Food Sci Tech. 11: 403-409.
  • Hekmat S and McMahon DJ. 1997. Manufacture and quality of iron-fortified yoghurt. J Dairy Sci. 81: 3114—3122.
  • Hemminki E. Nemet K. Horvath M, Malin M. Schuler D and Hoilan S. 1995. impact of iron fortification of milk foumulas on infant‘s growth and health. Nutr Rev, 15: 491-503.
  • Leciere J. Aragon IB and Meli M. 2002. Fortification of milk with iron-ascorbate promotes lysine glycation and tryptopfan oxidation. Food Chem. 76: 491 4199. '
  • Lysionek AE. Zubiilaga MB. Salgueiro MJ, Pineiro A, Caro RC. Weill Ft and Boccio JR. 2002. Bioavailabiiity of microencapsulated ferrous sulfate in powdered milk produced from fortified fluid milk: A proppylactic study in rates. Nutrition. 18: 279-281.
  • Miglioranza LHS, Matsuo T. Caballero—Cordoba GM, Dichi JB. Cyrino ES, Oliveria IBN. Martins MS. Polezer NM and Dichi l. 2003. Effect of long—term fortification of whey drink with ferrous bisglycinate on anemia prevalence in children and adolescents from deprived areas in Londrina, Parana, Brazil. App Nutr lnve, 19: 419-421.
  • Özkaya H, Şahin E ve Türker İ. 1991. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. A. Ü. Ziraat Fak. Baskı ofset ünitesi, 5055. Ankara.
  • Öztürk GF. Balkır P ve Koca N. 2000. Süt ve ürünlerinin demir ve kalsiyum ile zenginleştirilmesi ve yaşanan sorunlar. Süt ve mikrobiyoloiisi ve katkı maddeleri. 21—22 Mayıs 2000. VI. Süt ve süt ürünleri sempozyumu, Tebliğler kitabı. s. 235- , 246. Tekirdağ ' *
  • Oysun G. 1987. Sür Kimyası ve Biyokimyası. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 18, 194s. Samsun.
  • Pizarro FFi, Uicich M. Oliveres C. Almeida ML. Diaz E, Carmuega A, O’donnell E and Valencıa A. 1998. Iron absorption of ferric giycinate is controlled by iron stores. Nutr Res, 18: 3-9.
  • Fiice WH and McMahon DJ. 1998. Chemical, physical, and sensory characteristics of Mozzarella cheese fortified using protein-chelated. J Dairy Sci. 81: 318-326.
  • Uicich Fl, Fernando P, Almeida C, Diaz M, Boccio J. Zubillaga M, Carmuega E and O'donrıeii A. 1999. Bioavailabilitiy of micro encapsulated ferrous sulfate in fluid cow’s miik. Studies in human beings. Nutr Res, 19: 893-897.
  • Zavaletal N. Nombera J. Rojas Fl, Hambbraeos L, Gislason J and Lönnerdal B. 1995. Iron and lactoferrin in milk of anemic mothers given iron supplement. Nutr Ftes, 15: 681-690.
  • Zhang D and Mahoney AW. 1991. Iron fortification of process cheddar cheese. Int Dairy Sci. 74: 353-353.
  • Zubillaga MB, Caro HA. Boccic JR, Gotelli CA, Goteili MJ and Weill Ft. 1996. New procedure to fortify fluid milk with iron: Metabolic and biochemical study in rats. Nutr Hes, 18: 131-137.

Süt ve Süt Ürünlerinin Demir İçeriği Yönünden Zenginleştirilmesi

Year 2005, Volume: 30 Issue: 6, - , 01.12.2005

Abstract

Demir gelişmiş veya gelişmekte olan tüm ülkelerde eksikliği en sık görülen mikro besin elementlerinden biridir. Birçok besin elementi eksikliği anemiye sebep olmakta ise de, bunlardan en önemlisi demirdir. Yani, anemi % 90 oranında demir eksikliği sonucu ortaya çıkmaktadır. Süt ve süt ürünleri demir içeriği bakımından oldukça yetersizdir. Yapılan çalışmalar sonucunda süt ve süt ürünleri yetişkinlerin demir ihtiyacının sadece % 3'ü karşıladığı belirlenmiştir. Vücudun demir ihtiyacını karşılamak maksadıyla süt ve süt ürünlerine farklı yapılardaki demir bileşikleri katılarak zenginleştirmelerin yapılabildiği ortaya konulmuştur. Bu derlemede süt ve süt ürünlerinin demir içeriği zenginleştirilmesi tartışılmıştır.

References

  • Can A, Özçelik B ve Karaali A. 2003. Demir eksikliğine bağlı hastalıklara yönelik zenginleştirilmiş gıdalar. Gıda tek. 7: 44-48.
  • Demirci M. 2002. Beslenme. Rebel yayıncılık. 287s. İstanbul.
  • Gaucheron F. Gract YL, Fiaulot K and Fiat M. 1997. physicochemical characterization of iron-supplemented skim milk. Int Dairy J, 7: 141-148. '
  • Gaucheron F. 2000. Iron fertilisation in dairy indusrty. Trends in Food Sci Tech. 11: 403-409.
  • Hekmat S and McMahon DJ. 1997. Manufacture and quality of iron-fortified yoghurt. J Dairy Sci. 81: 3114—3122.
  • Hemminki E. Nemet K. Horvath M, Malin M. Schuler D and Hoilan S. 1995. impact of iron fortification of milk foumulas on infant‘s growth and health. Nutr Rev, 15: 491-503.
  • Leciere J. Aragon IB and Meli M. 2002. Fortification of milk with iron-ascorbate promotes lysine glycation and tryptopfan oxidation. Food Chem. 76: 491 4199. '
  • Lysionek AE. Zubiilaga MB. Salgueiro MJ, Pineiro A, Caro RC. Weill Ft and Boccio JR. 2002. Bioavailabiiity of microencapsulated ferrous sulfate in powdered milk produced from fortified fluid milk: A proppylactic study in rates. Nutrition. 18: 279-281.
  • Miglioranza LHS, Matsuo T. Caballero—Cordoba GM, Dichi JB. Cyrino ES, Oliveria IBN. Martins MS. Polezer NM and Dichi l. 2003. Effect of long—term fortification of whey drink with ferrous bisglycinate on anemia prevalence in children and adolescents from deprived areas in Londrina, Parana, Brazil. App Nutr lnve, 19: 419-421.
  • Özkaya H, Şahin E ve Türker İ. 1991. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. A. Ü. Ziraat Fak. Baskı ofset ünitesi, 5055. Ankara.
  • Öztürk GF. Balkır P ve Koca N. 2000. Süt ve ürünlerinin demir ve kalsiyum ile zenginleştirilmesi ve yaşanan sorunlar. Süt ve mikrobiyoloiisi ve katkı maddeleri. 21—22 Mayıs 2000. VI. Süt ve süt ürünleri sempozyumu, Tebliğler kitabı. s. 235- , 246. Tekirdağ ' *
  • Oysun G. 1987. Sür Kimyası ve Biyokimyası. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 18, 194s. Samsun.
  • Pizarro FFi, Uicich M. Oliveres C. Almeida ML. Diaz E, Carmuega A, O’donnell E and Valencıa A. 1998. Iron absorption of ferric giycinate is controlled by iron stores. Nutr Res, 18: 3-9.
  • Fiice WH and McMahon DJ. 1998. Chemical, physical, and sensory characteristics of Mozzarella cheese fortified using protein-chelated. J Dairy Sci. 81: 318-326.
  • Uicich Fl, Fernando P, Almeida C, Diaz M, Boccio J. Zubillaga M, Carmuega E and O'donrıeii A. 1999. Bioavailabilitiy of micro encapsulated ferrous sulfate in fluid cow’s miik. Studies in human beings. Nutr Res, 19: 893-897.
  • Zavaletal N. Nombera J. Rojas Fl, Hambbraeos L, Gislason J and Lönnerdal B. 1995. Iron and lactoferrin in milk of anemic mothers given iron supplement. Nutr Ftes, 15: 681-690.
  • Zhang D and Mahoney AW. 1991. Iron fortification of process cheddar cheese. Int Dairy Sci. 74: 353-353.
  • Zubillaga MB, Caro HA. Boccic JR, Gotelli CA, Goteili MJ and Weill Ft. 1996. New procedure to fortify fluid milk with iron: Metabolic and biochemical study in rats. Nutr Hes, 18: 131-137.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Zekai Tarakçı This is me

Erdoğan Küçüköner

Publication Date December 1, 2005
Published in Issue Year 2005 Volume: 30 Issue: 6

Cite

APA Tarakçı, Z. ., & Küçüköner, E. . (2005). Süt ve Süt Ürünlerinin Demir İçeriği Yönünden Zenginleştirilmesi. Gıda, 30(6).
AMA Tarakçı Z, Küçüköner E. Süt ve Süt Ürünlerinin Demir İçeriği Yönünden Zenginleştirilmesi. The Journal of Food. December 2005;30(6).
Chicago Tarakçı, Zekai, and Erdoğan Küçüköner. “Süt Ve Süt Ürünlerinin Demir İçeriği Yönünden Zenginleştirilmesi”. Gıda 30, no. 6 (December 2005).
EndNote Tarakçı Z, Küçüköner E (December 1, 2005) Süt ve Süt Ürünlerinin Demir İçeriği Yönünden Zenginleştirilmesi. Gıda 30 6
IEEE Z. . Tarakçı and E. . Küçüköner, “Süt ve Süt Ürünlerinin Demir İçeriği Yönünden Zenginleştirilmesi”, The Journal of Food, vol. 30, no. 6, 2005.
ISNAD Tarakçı, Zekai - Küçüköner, Erdoğan. “Süt Ve Süt Ürünlerinin Demir İçeriği Yönünden Zenginleştirilmesi”. Gıda 30/6 (December 2005).
JAMA Tarakçı Z, Küçüköner E. Süt ve Süt Ürünlerinin Demir İçeriği Yönünden Zenginleştirilmesi. The Journal of Food. 2005;30.
MLA Tarakçı, Zekai and Erdoğan Küçüköner. “Süt Ve Süt Ürünlerinin Demir İçeriği Yönünden Zenginleştirilmesi”. Gıda, vol. 30, no. 6, 2005.
Vancouver Tarakçı Z, Küçüköner E. Süt ve Süt Ürünlerinin Demir İçeriği Yönünden Zenginleştirilmesi. The Journal of Food. 2005;30(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/