Bu çalışmada Kars ilinin Kağızman ilçesi ve Gürcistan’ın Ahıska şehrinde yetiştirilen Uzun elma çeşidinin bazı biyoaktif bileşenleri, antioksidan ve antibakteriyel özellikleri ile mutajenik etki değerleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda Kağızman örneğinde toplam fenolik madde ve toplam flavanoid madde içerikleri 93.66 mg GAE/100g ve 15.87 mg EC/100g iken Ahıska örneğinde sırasıyla 76.99 mg GAE/100g ve 10.89 mg EC/100g olarak belirlenmiştir. Genotiplerin antioksidan aktivite değerleri arasında önemli bir farklılık görülmemiştir (p>0.05). ABTS ve DPPH radikali süpürücü aktivite ile FRAP değerleri sırasıyla Kağızman ve Ahıska genotiplerinde % 66.86, 60.93; % 70.97, 72.57 ve 870.81, 874.45 µmol Fe II/g olarak belirlenmiştir. Sonuçlar incelendiğinde her iki genotipin ekstraktında da sadece Escherichia coli ATCC 8739’ye karşı antibakteriyal etki tespit edilmiş, bunun dışındaki test bakterileri için etki belirlenememiştir. Ekstrakların denenen dozlarında TA98 ve TA100 suşlarında mutajen etki bulunmamıştır. Sonuç olarak yetiştiricilik bölgesi farklılığının sadece toplam fenolik ve flavanoid madde miktarlarında etkili olduğu belirlenmiştir.
In this study, some bioactive components, antioxidant and antibacterial properties and mutagenic effect values of Uzun apple variety grown in Kağızman district of Kars province and Ahıska city of Georgia were investigated. As a result of the study, total phenolic and total flavonoid contents in Kağızman sample were determined as 93.66 mg GAE/100g and 15.87 mg EC/100g, while in Ahıska sample it was determined as 76.99 mg GAE/100g and 10.89 mg EC/100g, respectively. There was no significant difference between the antioxidant activity values of the genotypes (p>0.05). ABTS and DPPH radical scavenging activity and FRAP values in Kağızman and Ahıska genotypes were determined as 66.86 and 60.93%; 70.97 and 72.57%; 870.81 and 874.45 µmol Fe II/g, respectively. When the results were examined, an antibacterial effect was detected only against Escherichia coli ATCC 8739 in the extracts of both genotypes, and no effect was determined for the other test bacteria. No mutagenic effect was found in TA98 and TA100 strains at the tested doses of the extracts. As a result, it was determined that the difference in the growing region was effective only in the amount of total phenolic and flavonoid contents.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 15, 2022 |
Submission Date | August 2, 2021 |
Acceptance Date | December 12, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 12 Issue: 1 |