Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2019, Volume: 47 Issue: 3, 295 - 303, 23.10.2019
https://doi.org/10.15671/hjbc.532279

Abstract

References

  • 1. Avcı, M., Türkiye'nin flora bölgeleri ve" Anadolu Diagonali" ne coğrafi bir yaklaşım. Türk Coğrafya Dergisi, 1993(28): p. 225-248.
  • 2. Davis, P.H., Flora of Turkey. Flora of Turkey., 1965.
  • 3. Sorkun, K., Turkey’s Nectarious Plants, Pollen and Honey. 2008, Palme Press, Ankara,[Turkish].
  • 4. FAO. Food and Agriculture Organization of the United Nations. [cited 2019; Available from: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QL.
  • 5. TAB. Turkish Association of Beekeepers. 2019]; Available from: http://www.tab.org.tr/.
  • 6. Forestry. Republic of Turkey Ministry of Agriculture and Forestry. [cited 2019; Available from: www.tarim.gov.tr.
  • 7. Kiracı, A., et al., Siirt İlinin Sosyal ve Ekonomik Yapısı. İktisadi Yenilik Dergisi. 2(2): p. 17-55.
  • 8. Oğuzhan, Ç. and E. KARAKAYA, Siirt İl Merkezindeki Tüketicilerin Organik Ürün Tüketim Tercihleri ve Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 15(2): p. 33-41.
  • 9. TUIK. Turkish Statistical Institute. Organik Bitkisel Üretim [cited 2019; Available from: www.tuik.gov.tr.
  • 10. MURATGELDİEV, Y., et al., İran-Turan Floristik Bölgesi. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, 2000. 1(16): p. 119-124.
  • 11. ArcGIS. 10.2. Available from: arcgis.hacettepe.edu.tr.
  • 12. Louveaux, J., A. Maurizio, and G. Vorwohl, Methods of melissopalynology. Bee world, 1978. 59(4): p. 139-157.
  • 13. Feller-Demalsy, M.-J., J. Parent, and A.A. Strachan, Microscopic analysis of honeys from Manitoba, Canada. Journal of Apicultural Research, 1989. 28(1): p. 41-49.
  • 14. Corvucci, F., et al., The discrimination of honey origin using melissopalynology and Raman spectroscopy techniques coupled with multivariate analysis. Food chemistry, 2015. 169: p. 297-304.
  • 15. Cuevas-Glory, L.F., et al., A review of volatile analytical methods for determining the botanical origin of honey. Food Chemistry, 2007. 103(3): p. 1032-1043.
  • 16. Erez, M.E., et al., Characterization of Multifloral Honeys of Pervari Region with Different Properties. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 2015. 2(1): p. 40-46.

Pollen Spectrum of Some Honey Samples Produced in Siirt-Turkey

Year 2019, Volume: 47 Issue: 3, 295 - 303, 23.10.2019
https://doi.org/10.15671/hjbc.532279

Abstract

Melissopalinoloji,
baldaki polenin mikroskobik analizidir. Bu palinoloji dalı, coğrafi ve bitkisel
kökenli balın saflığını ve kalitesini belirlemek için yoğun bir şekilde
kullanılmaktadır. Bal arılarının nektar ve polen topladıkları bitkiler, balın
mikroskobik analizi ile belirlenebilir.



Bu çalışmada, Siirt
bölgesinden toplanan ballar incelenmiştir. Toplam 24 bal örneği toplam polen
sayısı, nem ve polen bileşimleri ile değerlendirilmiştir. Toplam polen sayısı,
2086-55710 arasında değişmiştir, ortalama değeri 22506'dır. Polen bileşimi,
nispeten zengin olarak tanımlanabilir. Balların %75'inin 10'dan fazla bitki
taksonu içerdiği tespit edilmiştir. Sık gözlenen bitki aileleri Asteraceae,
Fabaceae ve Lamiaceae olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre, kentin incelenen
bölgelerinin zengin polen kaynaklı bal üretimi için önemli olduğunu iddia
edebiliriz.

References

  • 1. Avcı, M., Türkiye'nin flora bölgeleri ve" Anadolu Diagonali" ne coğrafi bir yaklaşım. Türk Coğrafya Dergisi, 1993(28): p. 225-248.
  • 2. Davis, P.H., Flora of Turkey. Flora of Turkey., 1965.
  • 3. Sorkun, K., Turkey’s Nectarious Plants, Pollen and Honey. 2008, Palme Press, Ankara,[Turkish].
  • 4. FAO. Food and Agriculture Organization of the United Nations. [cited 2019; Available from: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QL.
  • 5. TAB. Turkish Association of Beekeepers. 2019]; Available from: http://www.tab.org.tr/.
  • 6. Forestry. Republic of Turkey Ministry of Agriculture and Forestry. [cited 2019; Available from: www.tarim.gov.tr.
  • 7. Kiracı, A., et al., Siirt İlinin Sosyal ve Ekonomik Yapısı. İktisadi Yenilik Dergisi. 2(2): p. 17-55.
  • 8. Oğuzhan, Ç. and E. KARAKAYA, Siirt İl Merkezindeki Tüketicilerin Organik Ürün Tüketim Tercihleri ve Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 15(2): p. 33-41.
  • 9. TUIK. Turkish Statistical Institute. Organik Bitkisel Üretim [cited 2019; Available from: www.tuik.gov.tr.
  • 10. MURATGELDİEV, Y., et al., İran-Turan Floristik Bölgesi. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, 2000. 1(16): p. 119-124.
  • 11. ArcGIS. 10.2. Available from: arcgis.hacettepe.edu.tr.
  • 12. Louveaux, J., A. Maurizio, and G. Vorwohl, Methods of melissopalynology. Bee world, 1978. 59(4): p. 139-157.
  • 13. Feller-Demalsy, M.-J., J. Parent, and A.A. Strachan, Microscopic analysis of honeys from Manitoba, Canada. Journal of Apicultural Research, 1989. 28(1): p. 41-49.
  • 14. Corvucci, F., et al., The discrimination of honey origin using melissopalynology and Raman spectroscopy techniques coupled with multivariate analysis. Food chemistry, 2015. 169: p. 297-304.
  • 15. Cuevas-Glory, L.F., et al., A review of volatile analytical methods for determining the botanical origin of honey. Food Chemistry, 2007. 103(3): p. 1032-1043.
  • 16. Erez, M.E., et al., Characterization of Multifloral Honeys of Pervari Region with Different Properties. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 2015. 2(1): p. 40-46.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Semra Gürbüz 0000-0002-7099-0308

Çiğdem Özenirler 0000-0003-0390-2416

Nazli Mayda 0000-0002-7289-5830

Ömür Gençay Çelemli This is me 0000-0002-2215-9552

Asli Özkök 0000-0002-7336-2892

Publication Date October 23, 2019
Acceptance Date May 27, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 47 Issue: 3

Cite

APA Gürbüz, S., Özenirler, Ç., Mayda, N., Gençay Çelemli, Ö., et al. (2019). Pollen Spectrum of Some Honey Samples Produced in Siirt-Turkey. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 47(3), 295-303. https://doi.org/10.15671/hjbc.532279
AMA Gürbüz S, Özenirler Ç, Mayda N, Gençay Çelemli Ö, Özkök A. Pollen Spectrum of Some Honey Samples Produced in Siirt-Turkey. HJBC. October 2019;47(3):295-303. doi:10.15671/hjbc.532279
Chicago Gürbüz, Semra, Çiğdem Özenirler, Nazli Mayda, Ömür Gençay Çelemli, and Asli Özkök. “Pollen Spectrum of Some Honey Samples Produced in Siirt-Turkey”. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry 47, no. 3 (October 2019): 295-303. https://doi.org/10.15671/hjbc.532279.
EndNote Gürbüz S, Özenirler Ç, Mayda N, Gençay Çelemli Ö, Özkök A (October 1, 2019) Pollen Spectrum of Some Honey Samples Produced in Siirt-Turkey. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry 47 3 295–303.
IEEE S. Gürbüz, Ç. Özenirler, N. Mayda, Ö. Gençay Çelemli, and A. Özkök, “Pollen Spectrum of Some Honey Samples Produced in Siirt-Turkey”, HJBC, vol. 47, no. 3, pp. 295–303, 2019, doi: 10.15671/hjbc.532279.
ISNAD Gürbüz, Semra et al. “Pollen Spectrum of Some Honey Samples Produced in Siirt-Turkey”. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry 47/3 (October 2019), 295-303. https://doi.org/10.15671/hjbc.532279.
JAMA Gürbüz S, Özenirler Ç, Mayda N, Gençay Çelemli Ö, Özkök A. Pollen Spectrum of Some Honey Samples Produced in Siirt-Turkey. HJBC. 2019;47:295–303.
MLA Gürbüz, Semra et al. “Pollen Spectrum of Some Honey Samples Produced in Siirt-Turkey”. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, vol. 47, no. 3, 2019, pp. 295-03, doi:10.15671/hjbc.532279.
Vancouver Gürbüz S, Özenirler Ç, Mayda N, Gençay Çelemli Ö, Özkök A. Pollen Spectrum of Some Honey Samples Produced in Siirt-Turkey. HJBC. 2019;47(3):295-303.

HACETTEPE JOURNAL OF BIOLOGY AND CHEMİSTRY

Copyright © Hacettepe University Faculty of Science

http://www.hjbc.hacettepe.edu.tr/

https://dergipark.org.tr/tr/pub/hjbc