Review
BibTex RIS Cite
Year 2019, Volume: 3 Issue: 2, 345 - 349, 23.12.2019

Abstract

References

  • Adams, G., 2004. Agricultural Course the Birth of Biodynamic Method. Rudolph Steiner Press, 2004. ISBN: 978 1 85584 142 2
  • Akalın, M., (2014). “İklim Değişikliğinin Tarım Üzerindeki Etkileri: Bu Etkileri Gidermeye Yönelik Uyum ve Azaltım Stratejileri”, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl 7, Sayı 2, ss. 351-377.
  • Anonymous, 2019. https://www.demeter.net/statistics.
  • Babita, A. N, Thakur M. 2015. Organic farming: a holistic approach towards sustainable fruit production. European Journal of Pharmaceutical and Medical Research. 2(6): 108-115.
  • Başoğlu A, Telatar O. M., 2012. İklim Değişikliği’nin Etkileri: Tarım Sektörü Üzerine Ekonometrik Bir Uygulama, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6, 7-25.
  • Bayturan, N., 2018. Rudolf Steiner, Antroposofi ve Biyolojik-Dinamik Tarım. Apelsayon Dergisi; Ocak2018 Sayı:50 ISSN: 2149-4908
  • Bilgin, B., Akyüz, S. S., 2008. Organik Tarımla Elde edilen Unların Pestisit İçerikleri ve Bu Unlardan Üretilen Ekmeklerin Bazı Kalite Kriterlerinin belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, Türkiye 10. Gıda Kongresi; 21-23 Mayıs 2008, Erzurum.
  • Brinton, W., York, A., 1993. Sustainable Composting in the Wineyard. Practical Winery and Vineyard. 58 Paul Drive, Ste. D, San Rafael, CA 94903 • 415-479-5819 https://woodsend.com//wp-content/uploads/2016/05/sustainable_composting_vineyardI.pdf
  • Carpenter-Boggs L., Reganold, J.P., Kennedy, A. C., (2000) Effects of Biodynamic Preparations on Compost Development, Biological Agriculture & Horticulture, 17:4, 313-328, DOI: 10.1080/01448765.2000.9754852
  • Çakır, Ö., Yıldız, H. ve Karataş, N., 2018. Biyodinamik Tarım ve Organik Tarımın Karşılaştırılması, Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6(4): 438-443.
  • Çetiner S. 2005. Türkiye ve Dünyada Tarımsal Biyoteknoloji ve Gıda Güvencesi: Sorunlar ve Öneriler. GDO Bilgi Platformu.
  • Demir, A., 2009 Küresel İklim Değişikliğinin Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Kaynakları Üzerine Etkisi, Ankara Üniversitesi Çevre Bilimleri Dergisi, Cilt 1, Sayı 2, Sayfa 37- 54.
  • Deviren, V. ve Çelik, N., 2017. Dünya'da ve Türkiye'de Organik Tarımın Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. Feb2017, Cilt. 10 Sayı 48, s669-678. 10p.
  • Diver, S., 1999. Biodynamic Farming & Compost Preparation. Appropriate Technology Transfer for Rural. 800-346-9140
  • Dung, L., Hiep, N., 2017. The revolution of agriculture 4.0 and sustainable agriculture development in Vietnam. International Conference “Emerging issues in economics and business in the context of international integration" Proceedings (EIEB), 1(1), 317-328.
  • Kanat, Z., Keskin, A., 2018. Dünyada İklim Değişikliği Üzerine Yapılan Çalışmalar ve Türkiye'de Mevcut Durum. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 49 (1): 67-78.
  • Kurtuluş, M., 2019. Avrupa Birliği Ülkelerinde Organik Tarımın Mevcut Durumu ve Gelişme Potansiyeli. Eurasian Journal of Researches in Social and Economics (EJRSE). ASEAD Cilt 6 Sayı 1 Yıl 2019, S 167-186
  • Mithunesh, P., Gupta, K., Ghule, S.ve Hule, S., 2015. Aeroponic Based Controlled Environment Based Farming System. IOSR Journal of Computer Engineering (IOSR-JCE) e-ISSN: 2278-0661, p-ISSN: 2278-8727, Volume 17, Issue 6, Ver. II (Nov – Dec. 2015), PP 55-58.
  • Önaldı, A. T., 2014. Dünya ve Türkiye'de organik büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik yasal düzenlemelerin karşılaştırılması. Diss. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Reganold, J. P., 1995. Soil quality and profitability of biodynamic and conventional farming systems: A review. American Journal of Alternative Agriculture. Volume 10, Issue 1March 1995, pp. 36-45
  • Sayın, C., R.G. Brumfield, B. Özkan and N.M. Mencet, 2005. The Organic Farming Movement in Turkey. Production and Marketing Report, HortTechnology, Vol. 15(4).
  • Thun, M., 1994. Erfahrungen für den Garten. ISBN 1 869 890 32 9

A part of sustainable agricultural sector: biodynamic agriculture

Year 2019, Volume: 3 Issue: 2, 345 - 349, 23.12.2019

Abstract

Biodynamic
agriculture is the oldest environmental farming culture
. It is the most sustainable farming method that can
be applied in all climate zones. The founder of biodynamic agriculture; Rudolf
Steiner was a philosopher, scientist, educator, artist and founder of
anthroposophical school, who was born in Austria in the second half of the 19th
century. As a result of researches and observations about the human spirit;
Rudolf Steiner has developed a new perspective in the field of agriculture as
in other fields. The impact of nature, humanity and the environment on the
continuation of life on the cosmos and distant planets is the basic philosophy
of biodynamic agriculture. Thus, the concept of ecological-organic agriculture
has begun to be introduced again. For this purpose, "Biodynamic
Agriculture" came to life with the information given to farmers under the
title of "Agricultural Courses" in 8 different seminars at Koberwitz
in 1924. In our country, the first biodynamic agriculture applications started
in 1991. Then, it continued with 101 farms. In 2017, 1 handler and 163 farms
were registered. In addition; Turkey's first integrated Biodynamic Agriculture
farm was established in 2014. Likewise, “Turkey Demeter Biodynamic Agricultural
Association” was founded in 2018. Nowadays, continuing education and social
projects in Turkey, the development and spread of biodynamic agriculture will
continue to increase. 

References

  • Adams, G., 2004. Agricultural Course the Birth of Biodynamic Method. Rudolph Steiner Press, 2004. ISBN: 978 1 85584 142 2
  • Akalın, M., (2014). “İklim Değişikliğinin Tarım Üzerindeki Etkileri: Bu Etkileri Gidermeye Yönelik Uyum ve Azaltım Stratejileri”, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl 7, Sayı 2, ss. 351-377.
  • Anonymous, 2019. https://www.demeter.net/statistics.
  • Babita, A. N, Thakur M. 2015. Organic farming: a holistic approach towards sustainable fruit production. European Journal of Pharmaceutical and Medical Research. 2(6): 108-115.
  • Başoğlu A, Telatar O. M., 2012. İklim Değişikliği’nin Etkileri: Tarım Sektörü Üzerine Ekonometrik Bir Uygulama, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6, 7-25.
  • Bayturan, N., 2018. Rudolf Steiner, Antroposofi ve Biyolojik-Dinamik Tarım. Apelsayon Dergisi; Ocak2018 Sayı:50 ISSN: 2149-4908
  • Bilgin, B., Akyüz, S. S., 2008. Organik Tarımla Elde edilen Unların Pestisit İçerikleri ve Bu Unlardan Üretilen Ekmeklerin Bazı Kalite Kriterlerinin belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, Türkiye 10. Gıda Kongresi; 21-23 Mayıs 2008, Erzurum.
  • Brinton, W., York, A., 1993. Sustainable Composting in the Wineyard. Practical Winery and Vineyard. 58 Paul Drive, Ste. D, San Rafael, CA 94903 • 415-479-5819 https://woodsend.com//wp-content/uploads/2016/05/sustainable_composting_vineyardI.pdf
  • Carpenter-Boggs L., Reganold, J.P., Kennedy, A. C., (2000) Effects of Biodynamic Preparations on Compost Development, Biological Agriculture & Horticulture, 17:4, 313-328, DOI: 10.1080/01448765.2000.9754852
  • Çakır, Ö., Yıldız, H. ve Karataş, N., 2018. Biyodinamik Tarım ve Organik Tarımın Karşılaştırılması, Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6(4): 438-443.
  • Çetiner S. 2005. Türkiye ve Dünyada Tarımsal Biyoteknoloji ve Gıda Güvencesi: Sorunlar ve Öneriler. GDO Bilgi Platformu.
  • Demir, A., 2009 Küresel İklim Değişikliğinin Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Kaynakları Üzerine Etkisi, Ankara Üniversitesi Çevre Bilimleri Dergisi, Cilt 1, Sayı 2, Sayfa 37- 54.
  • Deviren, V. ve Çelik, N., 2017. Dünya'da ve Türkiye'de Organik Tarımın Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. Feb2017, Cilt. 10 Sayı 48, s669-678. 10p.
  • Diver, S., 1999. Biodynamic Farming & Compost Preparation. Appropriate Technology Transfer for Rural. 800-346-9140
  • Dung, L., Hiep, N., 2017. The revolution of agriculture 4.0 and sustainable agriculture development in Vietnam. International Conference “Emerging issues in economics and business in the context of international integration" Proceedings (EIEB), 1(1), 317-328.
  • Kanat, Z., Keskin, A., 2018. Dünyada İklim Değişikliği Üzerine Yapılan Çalışmalar ve Türkiye'de Mevcut Durum. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 49 (1): 67-78.
  • Kurtuluş, M., 2019. Avrupa Birliği Ülkelerinde Organik Tarımın Mevcut Durumu ve Gelişme Potansiyeli. Eurasian Journal of Researches in Social and Economics (EJRSE). ASEAD Cilt 6 Sayı 1 Yıl 2019, S 167-186
  • Mithunesh, P., Gupta, K., Ghule, S.ve Hule, S., 2015. Aeroponic Based Controlled Environment Based Farming System. IOSR Journal of Computer Engineering (IOSR-JCE) e-ISSN: 2278-0661, p-ISSN: 2278-8727, Volume 17, Issue 6, Ver. II (Nov – Dec. 2015), PP 55-58.
  • Önaldı, A. T., 2014. Dünya ve Türkiye'de organik büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik yasal düzenlemelerin karşılaştırılması. Diss. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Reganold, J. P., 1995. Soil quality and profitability of biodynamic and conventional farming systems: A review. American Journal of Alternative Agriculture. Volume 10, Issue 1March 1995, pp. 36-45
  • Sayın, C., R.G. Brumfield, B. Özkan and N.M. Mencet, 2005. The Organic Farming Movement in Turkey. Production and Marketing Report, HortTechnology, Vol. 15(4).
  • Thun, M., 1994. Erfahrungen für den Garten. ISBN 1 869 890 32 9
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Review Papers
Authors

Hakan Karadağ 0000-0002-1458-7645

Berk Ünal This is me 0000-0003-0560-1182

Burcu Aksüt This is me 0000-0002-2732-5388

Publication Date December 23, 2019
Submission Date October 13, 2019
Acceptance Date December 2, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Karadağ, H., Ünal, B., & Aksüt, B. (2019). A part of sustainable agricultural sector: biodynamic agriculture. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences, 3(2), 345-349.
AMA Karadağ H, Ünal B, Aksüt B. A part of sustainable agricultural sector: biodynamic agriculture. Int J Agric For Life Sci. December 2019;3(2):345-349.
Chicago Karadağ, Hakan, Berk Ünal, and Burcu Aksüt. “A Part of Sustainable Agricultural Sector: Biodynamic Agriculture”. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences 3, no. 2 (December 2019): 345-49.
EndNote Karadağ H, Ünal B, Aksüt B (December 1, 2019) A part of sustainable agricultural sector: biodynamic agriculture. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences 3 2 345–349.
IEEE H. Karadağ, B. Ünal, and B. Aksüt, “A part of sustainable agricultural sector: biodynamic agriculture”, Int J Agric For Life Sci, vol. 3, no. 2, pp. 345–349, 2019.
ISNAD Karadağ, Hakan et al. “A Part of Sustainable Agricultural Sector: Biodynamic Agriculture”. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences 3/2 (December 2019), 345-349.
JAMA Karadağ H, Ünal B, Aksüt B. A part of sustainable agricultural sector: biodynamic agriculture. Int J Agric For Life Sci. 2019;3:345–349.
MLA Karadağ, Hakan et al. “A Part of Sustainable Agricultural Sector: Biodynamic Agriculture”. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences, vol. 3, no. 2, 2019, pp. 345-9.
Vancouver Karadağ H, Ünal B, Aksüt B. A part of sustainable agricultural sector: biodynamic agriculture. Int J Agric For Life Sci. 2019;3(2):345-9.

download