Yapılan bu araştırmada; Satureja cuneifolia Ten., Satureja spicigera (C. Koch) Boiss., Satureja thymbra L., Satureja hortensis L. ve Satureja cilicia P. H. Davis türlerinden elde edilen uçucu yağ ve ekstrelerinin fasulyede önemli verim ve kalite kayıplarına yol açan Pseudomonas syringae pv. phaseolicola-(Psp) ve Curtobacterium flaccumfaciens subsp. flaccumfaciens-(Cff)) patojenlerine karşı antibakteriyel etkinliği araştırılmıştır. In vitro çalışmada uçucu yağların bakteri strainleri üzerinde önemli ve farklı oranlarda inhibisyon zonları oluşturduğu, bitki ekstrelerinin ise etkisiz olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bitkisel uçucu yağların fasulye patojenlerine karşı oluşturduğu minimal inhibisyon konsantrasyon değerleri belirlenmiştir. In vivo çalışmada uçucu yağ uygulamalarının tohum çimlenmesine, enfekteli kotiledon sayısına ve hastalık şiddetine etkisi de değerlendirilmiştir. Kontrol grubuna kıyasla patojenle inokule edilen bitkilerde yağ uygulamalarının hepsinin hastalık şiddetini önemli seviyede düşürdüğü, özellikle S. cuneifolia ve S. spicigera bitkilerine ait uçucu yağların hastalık gelişimini %100 engellediği saptanmıştır.
Uçucu yağ Satureja spp. Antibakteriyel Aktivite Curtobacterium flaccumfaciens subsp. flaccumfaciens Pseudomonas syringae pv. phaseolicola
Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
2014-FBE-B01
2014-FBE-B01 numaralı projenin desteklenmesinde verdikleri katkıdan dolayı Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimine teşekkür ederiz.
In this study, antibacterial properties of essential oils and extracts obtained from Satureja cuneifolia Ten., Satureja spicigera (C. Koch) Boiss., Satureja thymbra L., Satureja hortensis L. and Satureja cilicia P. H. Davis against Pseudomonas syringae pv. phaseolicola-(Psp) and Curtobacterium flaccumfaciens subsp. flaccumfaciens-(Cff)) which led to significant losses in yield and quality on beans was investigated. In vitro study, essential oils showed antibacterial effect against all tested plant pathogenic bacteria with important and different rate inhibition zone and plant extracts showed ineffective. Also minimal inhibitory concentration values of essential oils determined against bean plant pathogenic bacteria. In vivo study, effects of essential oils on germination, the number of infected cotyledons, disease severity were evaluated. All essential oils applications significantly reduced the disease severity as compared to control. Especially, essential oils obtained from S. cuneifolia and S. spicigera were found to inhibited disease severity 100%.
Satureja spp. Pseudomonas syringae pv. phaseolicola Curtobacterium flaccumfaciens subsp. flaccumfaciens Antibacterial Activity Essential oil
2014-FBE-B01
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | 2014-FBE-B01 |
Publication Date | November 18, 2020 |
Submission Date | November 13, 2020 |
Acceptance Date | November 17, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 3 Issue: 2 |