Bu araştırmada, Satureja cuneifolia Ten. türü üzerinde farklı kurutma yöntemleri uygulanarak farklı diurnal dönemlerde uçucu yağ oranı ve uçucu yağ bileşenlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmada S. cuneifolia türünün uçucu yağ oranları ve uçucu yağ bileşenleri tespit edilmiştir. S. cuneifolia’nın yaprakları, üç farklı kurutma yöntemi kullanılarak (güneşte 10 saat, gölgede 16 saat ve etüvde 40 °C'de 10 saat) kurutulmuştur. Uçucu yağ hidrodistilasyon yöntemi ile elde edildikten sonra uçucu yağ bileşenleri GC-MS cihazı ile analiz edilmiştir. Farklı kurutma yöntemlerinin uçucu yağ oranı üzerine etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Elde edilen verilere göre en yüksek uçucu yağ oranı gölgede kurutmada (% 1.88), en düşük uçucu yağ oranı ise etüvde kurutmada (% 1.78) tespit edilmiştir. Uçucu yağ bileşenlerinden carvacrol ve p-cymene gölgede kurutma yönteminde en yüksek değerlere ulaşmıştır.
Balıkesir Üniversitesi
2015/119
Bu araştırma, Balıkesir Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (2015/119) tarafından desteklenmektedir. Çalışmanın yürütülmesinde maddi destek sağlayan Balıkesir Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’ne teşekkür ederiz.
In this study, it is aimed to determine the essential oil ratio and essential components in different diurnal periods by applying different drying methods on type Satureja cuneifolia Ten. For this purpose, essential oil ratios and essential oil components of type Satureja cuneifolia Ten. were determined. The leaves of S. cuneifolia was dried using three different drying methods (sun-drying for 10 h, shade drying for 36 h, and oven drying at 40 °C for 10 h). After the essential oil was obtained by hydro-distillation, the essential oil components were analyzed by capillary GC-MS. The effect of different drying methods on the essential oil ratio was found to be statistically significant. According to the obtained data, the highest amount of essential oil was found in shade drying (1.88 %) and the lowest amount of essential oil was detected in oven drying (1.78 %). The essential oil components carvacrol and p-cymene reached the highest values in shade drying method.
2015/119
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Tarla Bitkileri / Field Crops |
Authors | |
Project Number | 2015/119 |
Publication Date | December 1, 2019 |
Submission Date | April 15, 2019 |
Acceptance Date | July 23, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 9 Issue: 4 |