Research Article
BibTex RIS Cite

Sonbaharda Dökülen Ağaç Yapraklarının Kimyasal Kompozisyonu ve Metan Üretim Kapasiteleri

Year 2022, Volume: 12 Issue: 3, 1871 - 1883, 01.09.2022
https://doi.org/10.21597/jist.1107876

Abstract

Bu çalışmanın amacı, sonbahar aylarıda dökülen ağaç yapraklarının kimyasal kompozisyonun, Metabolik Enerji (ME), Organik Madde Sindirim Dereceleri (OMSD) ve metan üretim kapasitelerinin belirlenmesidir. Çalışmada şeftali, erik, kiraz, kayısı, elma, kara erik, armut ağacı yaprakları incelenmiştir. Kuru madde (KM) içerikleri %26.79 ile 43.43 arasında değişmiştir. KM içeriği en yüksek şeftali yaprağında bulunmuştur. Ham kül (HK) içeriği en düşük %9.09 ile armut yaprağında, %20.55 ile en yüksek kayısı yaprağında tespit edilmiştir. Ağaç yapraklarının Nötral Deterjan Fiber (NDF) içerikleri %28.67 ile 44.48 arasında değişmiştir. En düşük NDF içeriği kiraz yaprağında bulunurken en yüksek şeftali yaprağında bulunmuştur. En yüksek Asit Deterjan Fiber (ADF) değeri %26.07 ile armut yaprağında görülürken en düşük %21.52 ile kayısı yaprağında görülmüştür. Ham protein (HP) içeriği en düşük %5.43 ile armut yaprağında bulunurken en yüksek %9.27 ile erik yaprağında tespit edilmiştir. Ağaç yapraklarının gaz üretim değerleri ve net metan üretim değerleri sırasıyla 84.53 ile 113.86 ml ve 10.52 ile 15.63 ml arasında değişmiştir. Ağaç yapraklarının yüzdelik metan üretim değerleri % 12.09 ile 14.56 arasında değişirken en düşük armut yaprağında görülmüştür. OMSD içerikleri %70.31-81.42 arasında bulunmuştur. En yüksek OMSD içeriği kayısı yaprağında, en düşük ise armut yaprağında bulunmuştur. ME değerleri 7.67-9.13 arasında tespit edilmiştir.

References

  • Abdelfattah ZMS, Zhou C, Tan Z, Miguel M, Moises CS, Mona MMYE, Nicholas EO, 2013. In vitro Ruminal Gas Production Kinetics of Four Fodder Trees Ensiled Withor Without Molasses and Urea. Journal of Integrative Agriculture, 12(7): 1234-1242.
  • Akçil E, Denek N, 2013. Farklı Seviyelerde Okaliptus (Eucalyptuscamaldulensis) Yaprağının Bazı Kaba Yemlerin İn Vitro Metan Gazı Üretimi Üzerine Etkisinin Araştırılması. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2(2): 75-81.
  • Alatürk F, Alpars T, Gökkuş A, Coşkun E, Akbağ HI, 2014. Bazı Çalı Türlerinin Besin Maddesi İçeriklerinin Mevsimsel Değişimi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1): 133-141.
  • Ammar H, Lopez S, GonzalezJS, 2005. Assessment of the digestibility of some Mediterranean shrubs by in vitro techniques. Small Ruminant Research, 119: 323-331.
  • AOAC, 1990. Official method of analysis. Association of offici alanalytical chemists 15th.edition, Washington DC, USA, s. 66.
  • Ayaşan T, Sucu E, Ülger İ, Hizli H, Cubukcu P, Ozcan BD, 2020.Determination of in vitro Rumen digestibility and potential feed value of tiger nut varieties. South African Journal of AnimalScience, 50(5):738–744.
  • Başaran U, Acar Z, Mut H, Aşcı ÖÖ, 2006. Doğal olarak yetişen bazı baklagil yem bitkilerinin bazı morfolojik ve tarımsal özellikleri. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(3): 314-317.
  • Başer A, 2019. Bazı baklagil ağaç yapraklarının anti metanojenik potansiyellerinin belirlenmesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Blummel M, Makkar HPS, Chisanga G, Mtimuni J, Becker K, 1997. The prediction of dry matter in take of temperate and tropical roughages from in vitro digestibility/ gas production data, and the dry matter intake and in vitro digestiblity of African roughages in relation to ruminant live weightgain.Animal Feed science And Technology, 69: 131-141.
  • Can D, 2020. Farklı illerde yetişen salkım söğüt (Salixbabylonica) yaprağının potansiyel besleme değeri ve antimetanojenik potansiyelinin belirlenmesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi(Basılmış).
  • Cengiz T, Kamalak A, 2020. Farklı Bölgelerde Yetişen Söğüt Yapraklarının Potansiyel Besleme Değerlerinin ve Antimetanojenik Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 23(5), 1351-1358.
  • Demirkol İ, 2019. Akasya Yaprağının Besleme Değeri ve Metan Üretim Potansiyelinin Belirlenmesi. Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi(Basılmış).
  • Denek N, Avcı M, Can A, Daş B, Aydın SS, Savrunlu M, 2014. Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 3(2): 59-66.
  • Denek N, Serkan S, Can A, 2017. The effects of dried pistachio (Pistachiovera L.) by-productaddition on corn silage fermentation and in vitro methane production. Journal of Applied Animal Research, 45(1): 185-189.
  • Dökülgen H, Temel S, 2015. Yaprağını Döken Karaçalı (Palirusspina-christiMill.) Türünde Yaprak ve Yaprak + Sürgünlerinin Mevsimsel Besin İçeriği Değişimi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(3): 57-65.
  • Faverdin P, 1999. The effect of nutrients on feed intake in ruminants. Proceedings of the Nutrition Society, 58(3): 523-531.
  • Gbaguıdı G, Sarıçiçek Z, 2021. Ruminant Beslenmesinde Alternatif Kaba Yem Kaynağı Olarak Bazı Tropikal Bitkilerin Kullanılabilirliği. Karadeniz Tarım Dergisi, 4(3): 107-111.
  • Goel G, Makkar HPS, Becker K, 2008. Effect of Sesbaniases banand Cardu uspycno cephalus leaves and Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L) seed sand the irextract on partitioning of nutrients from roughage-andconcentrate-based feeds to methane. Animal Feed Science and Technology, 147(1-3): 72-89.
  • Goel N, Sirohi SK, Dwivedi J, Chaudhary PP, 2011.Efficacy of different plant part combinations as Rumen fermentation modulator in wheat straw based diet evaluated in vitro. Annals of Biological Research, 2(6): 91-96.
  • Güven İ, 2012.Effect of Species on Nutritive Value of Mulberry Leaves. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(5): 865-869. Jayanegara A, Wina E, Soliva CR, Kreuzer M, Leiber F, 2011. Depen dence of forage quality and methanogenic potential of tropical plants on their phenolic fractions as determined by principal component analysis. Animal Feed Science and Technology, 163(2- 4): 231-243.
  • Jayanegara A, Wina E, Takahashi J,2014. Meta analysis on methan emitigating properties of saponin-rich sources in the rumen: Influence of additi on level sand plant sources. Asian Australasian Journal of Animal Science, 27(10): 1426-1435.
  • Kalkan, H., ve Filya, İ., (2011). Sellülaz Enziminin Buğday Samanının Besleme Değeri, in vitro Sindirimi ve Mikrobiyal Protein Üretimi Üzerine Etkileri. Kafkas UnivVet Fak Derg, 17(4), 585-594.
  • Kamalak A, Canbolat O, Gurbuz Y, Ozay O, Ozkose E,2005. Chemical composition and it srelation ship to in vitro gas production of several tanin containing tree sand shrub leaves. Asian-Austral asian Journal of Animal Science, 18(2): 203-208.
  • Kamalak A, Hassan KG, Ameen SM, Zebarı HM, Hasan AH, Aslan F, 2015. Determination of Chemical Composition, Potential Nutritive Value and Methane Emission of Oak Tree (Quercuscoccifera) Leaves and Nuts.Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(1): 1-5.
  • Kaya A, 2019. Sonbaharda Dökülen Bazı Ağaç Yapraklarının Anti metanojenik Özelliklerinin İn Vitro Gaz Üretim Yöntemi ile Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi(Basılmış).
  • Khafipour E, Li S, Plaizier JC, Krause DO, 2009. Rumen microbiome composition determined using two nutritional models of subacuteruminal acidosis. Applied and Environmental Microbiology, 75: 7115–7124.
  • Kılıç Ü, Sarıçiçek BZ, 2006. Invitro gaz üretim tekniğinde sonuçları etkileyen faktörler. Hayvansal Üretim, 47(2): 54-61.
  • Lopez S, MakkarHPS, Soliva CR, 2010. Screening plant sand plant products for methane inhibitors. In: Vercoe, P.E., Makkar, H.P.S., Schlink, A. (Eds): In vitro screening of plant resources for extra nutritional attributes in ruminants: Nuclea rand related methodologies.Springer London, New York. pp. 191-231.
  • Menke KH, Steingass H, 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production usin grumen fluid. Animal Research And Development, Separete Print, 28: 7-55.
  • Menke KH, Raab L, Salewski A, Steingass H, Fritz D, Schneider W, 1979. The estimation of digestibilit yand metabolizable energy content of ruminant feed stuffs from the gas production when the yare incubated with Rumen liquor in vitro. Journal of Agricultural Science, Cambridge, 92: 217-222.
  • O’Mara FP, 2011. The significance of livestock as a contribut or to global green house gas emissions to day and in then ear future. Animal Feed Science and Technology, 166: 7-15.
  • Oktay G, Temel, S, 2015. Ebu Cehil (CalligonumPolygonoides L. Ssp. Comosum (L’Hér.) Çalısının Yıllık Yem Değerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32 (1): 30-36.
  • Özdemir Ö, Kaya A, 2020. Bazı Ağaç Yapraklarının İn Vitro Gaz Üretim Tekniğiyle Yem Değerlerinin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 30(3): 454-461.
  • Özyazıcı MA, Açıkbaş S, 2020. Ihlamur Ağacı [Tiliarubrasubsp. caucasica(Rupr.) V. Engl.]Yapraklarının Yem Değeri Potansiyelinin Belirlenmesi. ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi, 4(3):581-596.
  • Peşmen G, Yardımcı M, 2008. Avrupa Birliği’ne Adaylık Sürecinde Türkiye Hayvancılığının Genel Durumu. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 79(3): 51-56.
  • Sallama SMA, Abdelgaleilb SAM, BuenocI CS, Nassera MEA, Araujod RC, Abdallac AL, 2011. Effect of some essential oils on in vitro methane emission. Archives of Animal Nutrition, 65(3): 203– 214.
  • Sevim B, Ayaşan T,Ülger İ, Ergul Ş, Aykanat S,Coşkun AM, 2017. Farklı Maltlık Arpa Çeşitlerinin Besin Değerlerinin In Vitro Gaz Üretim Tekniği Kullanılarak Tespiti. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(10): 1216 - 1220.
  • Spanghero M, Berzaghi P, Fortina R, Masoero F, Rapetti L, Zanfi C, Tassone S, Gallo A, Colombini S, Ferlito JC, 2010. Technical note: Precision and accuracy of in vitro digestion of neutral detergent fiber and predicted net energy of lactation content of fibrous feeds. Journal of Dairy Science, 93: 4855–4859.
  • Steinfeld H, Gerber P, Wassenaar T, Castel V, Rosales M, de Haan C, 2006. Livestock’slongshadow: environment alissue sandoptions. Food and Agriculture Organization of the United Nations, 82-114.
  • Tekce E, Gül M, 2014. Ruminant Beslemede NDF ve ADF’nin Önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 9(1): 63-73.
  • TUİK, 2021. Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr tuik(Erişim Tarihi 01.12.2021).
  • Ulger I, Kamalak A, Kurt O, Kaya E, Guven I, 2017. Comparison of the chemical composition and anti-methanogenic potential of Liqui dambar orientalis leaves with Laurus nobilis and Eucalyptus globulus leaves using an in vitro gas production technique. Ciencia Investigacion Agraria, 44(1):75-82.
  • Van Soest PJ, 1994. Nutritional Ecology of the Ruminant (2nd Ed.). Ithaca, N.Y.: Cornell University Press.
  • Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis BA, 1991. Methods For Dietary Fiber, Neutral Detergent Fiber, and Nonstarch Polysaccharides İn Relation To Animal Nutrition .Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597.
  • Vural H, Fidan H, 2007. Türkiye’de hayvansal üretim ve hayvancılık işletmelerinin özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi, 13(2): 49-59.
  • Wolin MJ, 1960. A the oretical rumen fermentation balance. Journal of Dairy Science, 43(10): 1452-1459. Yılmaz F, 2021. Erzurum İlinde Yetişen Bazı Çalı Formlu Ağaç Yapraklarının İn Vitro Gaz Üretim Tekniğiyle Yem Değerlerinin Belirlenmesi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi(Basılmış).
  • Yolcu Hİ, Okudan A, Başaran S, Özen N,2014. Küçükbaş Hayvanların Beslenmesi Açısından Bazı Maki Türlerinin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi. II. Ulusal Akdeniz Orman Ve Çevre Sempozyumu “Akdeniz ormanlarının geleceği: Sürdürülebilir Toplum ve Çevre”, 22-24 Ekim 2014, Isparta.

Chemical Composition and Methane Production Capabilities of Fallen Tree Leaves in Autumn

Year 2022, Volume: 12 Issue: 3, 1871 - 1883, 01.09.2022
https://doi.org/10.21597/jist.1107876

Abstract

The aim of this study is to determine the chemical composition, metabolic energy (ME), organic matter digestibility (OMD) and methane production capacities of tree leaves in the form of ghazel that fall in autumn. In thiss tudy, the leaves of peach, plum, cherry, apricot, apple, blackplum, and pear trees were examined. Drymatter (DM) content varied between 26.79 and 43.43%. The high est dry matter content was determined in peach leaves. The lowest crude ash (CA) content was observed in the pearleaf at 9.09%, while the highest was observed in the apricot leaves at 20.55%. The Neutral Detergent Fiber (NDF) contents of tree leaves were changed between 28.67 and 44.48%. The lowest NDF content was determined in cherry leaves, while the highest was determined for peach leaves. The highest aciddetergent fiber (ADF) values were observed in pear leaves at 26.07%, while the lowest were obtained from apricot leaves with 21.52%. The lowest crude protein (CP) content was determined for pear leaves with 5.43%, while the highest was determined for plum leaves at 9.27%. Gas production values and net methane production values of tree leaves ranged from 84.53 to 113.86 ml, and 10.52 to 15.63 ml respecti vely. While the percent methane production values of tree leaves ranged between 12.09 and 14.56%, the lowest was observed in pear leaves. OMD contents were changed between 70.31-81.42 %. The highest OMD content was determined in apricot leaves and the lowest in pear leaves. ME values ranged between 7.67-9.13, respectively.

References

  • Abdelfattah ZMS, Zhou C, Tan Z, Miguel M, Moises CS, Mona MMYE, Nicholas EO, 2013. In vitro Ruminal Gas Production Kinetics of Four Fodder Trees Ensiled Withor Without Molasses and Urea. Journal of Integrative Agriculture, 12(7): 1234-1242.
  • Akçil E, Denek N, 2013. Farklı Seviyelerde Okaliptus (Eucalyptuscamaldulensis) Yaprağının Bazı Kaba Yemlerin İn Vitro Metan Gazı Üretimi Üzerine Etkisinin Araştırılması. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2(2): 75-81.
  • Alatürk F, Alpars T, Gökkuş A, Coşkun E, Akbağ HI, 2014. Bazı Çalı Türlerinin Besin Maddesi İçeriklerinin Mevsimsel Değişimi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1): 133-141.
  • Ammar H, Lopez S, GonzalezJS, 2005. Assessment of the digestibility of some Mediterranean shrubs by in vitro techniques. Small Ruminant Research, 119: 323-331.
  • AOAC, 1990. Official method of analysis. Association of offici alanalytical chemists 15th.edition, Washington DC, USA, s. 66.
  • Ayaşan T, Sucu E, Ülger İ, Hizli H, Cubukcu P, Ozcan BD, 2020.Determination of in vitro Rumen digestibility and potential feed value of tiger nut varieties. South African Journal of AnimalScience, 50(5):738–744.
  • Başaran U, Acar Z, Mut H, Aşcı ÖÖ, 2006. Doğal olarak yetişen bazı baklagil yem bitkilerinin bazı morfolojik ve tarımsal özellikleri. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(3): 314-317.
  • Başer A, 2019. Bazı baklagil ağaç yapraklarının anti metanojenik potansiyellerinin belirlenmesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Blummel M, Makkar HPS, Chisanga G, Mtimuni J, Becker K, 1997. The prediction of dry matter in take of temperate and tropical roughages from in vitro digestibility/ gas production data, and the dry matter intake and in vitro digestiblity of African roughages in relation to ruminant live weightgain.Animal Feed science And Technology, 69: 131-141.
  • Can D, 2020. Farklı illerde yetişen salkım söğüt (Salixbabylonica) yaprağının potansiyel besleme değeri ve antimetanojenik potansiyelinin belirlenmesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi(Basılmış).
  • Cengiz T, Kamalak A, 2020. Farklı Bölgelerde Yetişen Söğüt Yapraklarının Potansiyel Besleme Değerlerinin ve Antimetanojenik Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 23(5), 1351-1358.
  • Demirkol İ, 2019. Akasya Yaprağının Besleme Değeri ve Metan Üretim Potansiyelinin Belirlenmesi. Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi(Basılmış).
  • Denek N, Avcı M, Can A, Daş B, Aydın SS, Savrunlu M, 2014. Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 3(2): 59-66.
  • Denek N, Serkan S, Can A, 2017. The effects of dried pistachio (Pistachiovera L.) by-productaddition on corn silage fermentation and in vitro methane production. Journal of Applied Animal Research, 45(1): 185-189.
  • Dökülgen H, Temel S, 2015. Yaprağını Döken Karaçalı (Palirusspina-christiMill.) Türünde Yaprak ve Yaprak + Sürgünlerinin Mevsimsel Besin İçeriği Değişimi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(3): 57-65.
  • Faverdin P, 1999. The effect of nutrients on feed intake in ruminants. Proceedings of the Nutrition Society, 58(3): 523-531.
  • Gbaguıdı G, Sarıçiçek Z, 2021. Ruminant Beslenmesinde Alternatif Kaba Yem Kaynağı Olarak Bazı Tropikal Bitkilerin Kullanılabilirliği. Karadeniz Tarım Dergisi, 4(3): 107-111.
  • Goel G, Makkar HPS, Becker K, 2008. Effect of Sesbaniases banand Cardu uspycno cephalus leaves and Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L) seed sand the irextract on partitioning of nutrients from roughage-andconcentrate-based feeds to methane. Animal Feed Science and Technology, 147(1-3): 72-89.
  • Goel N, Sirohi SK, Dwivedi J, Chaudhary PP, 2011.Efficacy of different plant part combinations as Rumen fermentation modulator in wheat straw based diet evaluated in vitro. Annals of Biological Research, 2(6): 91-96.
  • Güven İ, 2012.Effect of Species on Nutritive Value of Mulberry Leaves. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(5): 865-869. Jayanegara A, Wina E, Soliva CR, Kreuzer M, Leiber F, 2011. Depen dence of forage quality and methanogenic potential of tropical plants on their phenolic fractions as determined by principal component analysis. Animal Feed Science and Technology, 163(2- 4): 231-243.
  • Jayanegara A, Wina E, Takahashi J,2014. Meta analysis on methan emitigating properties of saponin-rich sources in the rumen: Influence of additi on level sand plant sources. Asian Australasian Journal of Animal Science, 27(10): 1426-1435.
  • Kalkan, H., ve Filya, İ., (2011). Sellülaz Enziminin Buğday Samanının Besleme Değeri, in vitro Sindirimi ve Mikrobiyal Protein Üretimi Üzerine Etkileri. Kafkas UnivVet Fak Derg, 17(4), 585-594.
  • Kamalak A, Canbolat O, Gurbuz Y, Ozay O, Ozkose E,2005. Chemical composition and it srelation ship to in vitro gas production of several tanin containing tree sand shrub leaves. Asian-Austral asian Journal of Animal Science, 18(2): 203-208.
  • Kamalak A, Hassan KG, Ameen SM, Zebarı HM, Hasan AH, Aslan F, 2015. Determination of Chemical Composition, Potential Nutritive Value and Methane Emission of Oak Tree (Quercuscoccifera) Leaves and Nuts.Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(1): 1-5.
  • Kaya A, 2019. Sonbaharda Dökülen Bazı Ağaç Yapraklarının Anti metanojenik Özelliklerinin İn Vitro Gaz Üretim Yöntemi ile Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi(Basılmış).
  • Khafipour E, Li S, Plaizier JC, Krause DO, 2009. Rumen microbiome composition determined using two nutritional models of subacuteruminal acidosis. Applied and Environmental Microbiology, 75: 7115–7124.
  • Kılıç Ü, Sarıçiçek BZ, 2006. Invitro gaz üretim tekniğinde sonuçları etkileyen faktörler. Hayvansal Üretim, 47(2): 54-61.
  • Lopez S, MakkarHPS, Soliva CR, 2010. Screening plant sand plant products for methane inhibitors. In: Vercoe, P.E., Makkar, H.P.S., Schlink, A. (Eds): In vitro screening of plant resources for extra nutritional attributes in ruminants: Nuclea rand related methodologies.Springer London, New York. pp. 191-231.
  • Menke KH, Steingass H, 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production usin grumen fluid. Animal Research And Development, Separete Print, 28: 7-55.
  • Menke KH, Raab L, Salewski A, Steingass H, Fritz D, Schneider W, 1979. The estimation of digestibilit yand metabolizable energy content of ruminant feed stuffs from the gas production when the yare incubated with Rumen liquor in vitro. Journal of Agricultural Science, Cambridge, 92: 217-222.
  • O’Mara FP, 2011. The significance of livestock as a contribut or to global green house gas emissions to day and in then ear future. Animal Feed Science and Technology, 166: 7-15.
  • Oktay G, Temel, S, 2015. Ebu Cehil (CalligonumPolygonoides L. Ssp. Comosum (L’Hér.) Çalısının Yıllık Yem Değerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32 (1): 30-36.
  • Özdemir Ö, Kaya A, 2020. Bazı Ağaç Yapraklarının İn Vitro Gaz Üretim Tekniğiyle Yem Değerlerinin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 30(3): 454-461.
  • Özyazıcı MA, Açıkbaş S, 2020. Ihlamur Ağacı [Tiliarubrasubsp. caucasica(Rupr.) V. Engl.]Yapraklarının Yem Değeri Potansiyelinin Belirlenmesi. ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi, 4(3):581-596.
  • Peşmen G, Yardımcı M, 2008. Avrupa Birliği’ne Adaylık Sürecinde Türkiye Hayvancılığının Genel Durumu. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 79(3): 51-56.
  • Sallama SMA, Abdelgaleilb SAM, BuenocI CS, Nassera MEA, Araujod RC, Abdallac AL, 2011. Effect of some essential oils on in vitro methane emission. Archives of Animal Nutrition, 65(3): 203– 214.
  • Sevim B, Ayaşan T,Ülger İ, Ergul Ş, Aykanat S,Coşkun AM, 2017. Farklı Maltlık Arpa Çeşitlerinin Besin Değerlerinin In Vitro Gaz Üretim Tekniği Kullanılarak Tespiti. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(10): 1216 - 1220.
  • Spanghero M, Berzaghi P, Fortina R, Masoero F, Rapetti L, Zanfi C, Tassone S, Gallo A, Colombini S, Ferlito JC, 2010. Technical note: Precision and accuracy of in vitro digestion of neutral detergent fiber and predicted net energy of lactation content of fibrous feeds. Journal of Dairy Science, 93: 4855–4859.
  • Steinfeld H, Gerber P, Wassenaar T, Castel V, Rosales M, de Haan C, 2006. Livestock’slongshadow: environment alissue sandoptions. Food and Agriculture Organization of the United Nations, 82-114.
  • Tekce E, Gül M, 2014. Ruminant Beslemede NDF ve ADF’nin Önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 9(1): 63-73.
  • TUİK, 2021. Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr tuik(Erişim Tarihi 01.12.2021).
  • Ulger I, Kamalak A, Kurt O, Kaya E, Guven I, 2017. Comparison of the chemical composition and anti-methanogenic potential of Liqui dambar orientalis leaves with Laurus nobilis and Eucalyptus globulus leaves using an in vitro gas production technique. Ciencia Investigacion Agraria, 44(1):75-82.
  • Van Soest PJ, 1994. Nutritional Ecology of the Ruminant (2nd Ed.). Ithaca, N.Y.: Cornell University Press.
  • Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis BA, 1991. Methods For Dietary Fiber, Neutral Detergent Fiber, and Nonstarch Polysaccharides İn Relation To Animal Nutrition .Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597.
  • Vural H, Fidan H, 2007. Türkiye’de hayvansal üretim ve hayvancılık işletmelerinin özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi, 13(2): 49-59.
  • Wolin MJ, 1960. A the oretical rumen fermentation balance. Journal of Dairy Science, 43(10): 1452-1459. Yılmaz F, 2021. Erzurum İlinde Yetişen Bazı Çalı Formlu Ağaç Yapraklarının İn Vitro Gaz Üretim Tekniğiyle Yem Değerlerinin Belirlenmesi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi(Basılmış).
  • Yolcu Hİ, Okudan A, Başaran S, Özen N,2014. Küçükbaş Hayvanların Beslenmesi Açısından Bazı Maki Türlerinin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi. II. Ulusal Akdeniz Orman Ve Çevre Sempozyumu “Akdeniz ormanlarının geleceği: Sürdürülebilir Toplum ve Çevre”, 22-24 Ekim 2014, Isparta.
There are 47 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Zootechny (Other)
Journal Section Zootekni / Animal Science
Authors

Müzde Malgaz This is me 0000-0002-7000-9444

Ali İhsan Atalay 0000-0002-7379-9082

Early Pub Date August 26, 2022
Publication Date September 1, 2022
Submission Date April 24, 2022
Acceptance Date June 23, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 12 Issue: 3

Cite

APA Malgaz, M., & Atalay, A. İ. (2022). Sonbaharda Dökülen Ağaç Yapraklarının Kimyasal Kompozisyonu ve Metan Üretim Kapasiteleri. Journal of the Institute of Science and Technology, 12(3), 1871-1883. https://doi.org/10.21597/jist.1107876
AMA Malgaz M, Atalay Aİ. Sonbaharda Dökülen Ağaç Yapraklarının Kimyasal Kompozisyonu ve Metan Üretim Kapasiteleri. J. Inst. Sci. and Tech. September 2022;12(3):1871-1883. doi:10.21597/jist.1107876
Chicago Malgaz, Müzde, and Ali İhsan Atalay. “Sonbaharda Dökülen Ağaç Yapraklarının Kimyasal Kompozisyonu Ve Metan Üretim Kapasiteleri”. Journal of the Institute of Science and Technology 12, no. 3 (September 2022): 1871-83. https://doi.org/10.21597/jist.1107876.
EndNote Malgaz M, Atalay Aİ (September 1, 2022) Sonbaharda Dökülen Ağaç Yapraklarının Kimyasal Kompozisyonu ve Metan Üretim Kapasiteleri. Journal of the Institute of Science and Technology 12 3 1871–1883.
IEEE M. Malgaz and A. İ. Atalay, “Sonbaharda Dökülen Ağaç Yapraklarının Kimyasal Kompozisyonu ve Metan Üretim Kapasiteleri”, J. Inst. Sci. and Tech., vol. 12, no. 3, pp. 1871–1883, 2022, doi: 10.21597/jist.1107876.
ISNAD Malgaz, Müzde - Atalay, Ali İhsan. “Sonbaharda Dökülen Ağaç Yapraklarının Kimyasal Kompozisyonu Ve Metan Üretim Kapasiteleri”. Journal of the Institute of Science and Technology 12/3 (September 2022), 1871-1883. https://doi.org/10.21597/jist.1107876.
JAMA Malgaz M, Atalay Aİ. Sonbaharda Dökülen Ağaç Yapraklarının Kimyasal Kompozisyonu ve Metan Üretim Kapasiteleri. J. Inst. Sci. and Tech. 2022;12:1871–1883.
MLA Malgaz, Müzde and Ali İhsan Atalay. “Sonbaharda Dökülen Ağaç Yapraklarının Kimyasal Kompozisyonu Ve Metan Üretim Kapasiteleri”. Journal of the Institute of Science and Technology, vol. 12, no. 3, 2022, pp. 1871-83, doi:10.21597/jist.1107876.
Vancouver Malgaz M, Atalay Aİ. Sonbaharda Dökülen Ağaç Yapraklarının Kimyasal Kompozisyonu ve Metan Üretim Kapasiteleri. J. Inst. Sci. and Tech. 2022;12(3):1871-83.