BibTex RIS Cite

Anöstrustaki Kıvırcık Irkı Koyunlarda CIDR ve Prostaglandin Uygulamalarının Üreme Performansı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması

Year 2017, Volume: 14 Issue: 1, 0 - 0, 14.02.2017

Abstract

Bu çalışma, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde yetiştirilen 40 baş Kıvırcık koyununda üreme mevsimi dışında CIDR (Controlled Internal Drug Release) ve prostaglandin (PGF) uygulamalarının döl verim parametreleri üzerine etkilerinin araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Koyunlar rastgele olarak 2 gruba ayrılmış, birinci gruptaki 20 baş koyunda 0.33 g progesteron içeren CIDR’lar vaginaya yerleştirilmiş ve 14 gün sonra uzaklaştırılmıştır. İkinci gruptaki 20 baş koyuna ise tek doz kas içi 3 ml PGFuygulanmıştır. Vaginal aparatların çıkarılmasını ve PGF enjeksiyonunu takiben tüm koyunlara kas içi 300 IU Gebe Kısrak Serumu Hormonu (PMSG) enjekte edilmiştir. Uygulamayı takip eden 24 saatin sonunda sürüye koçlar katılmıştır. CIDR uygulanan koyunlarda doğan kuzu sayısı, koyun başına düşen kuzu sayısı ve çoğuz doğum oranı gibi döl verim parametreleri bakımından elde edilen sonuçlar PGFuygulananlara göre yüksek olmasına karşın istatistiki açıdan önemli bulunmamıştır. Elde edilen kuzularda doğum ağırlığı, sütten kesim ağırlığı ve günlük canlı ağırlık kazancı bakımından saptanan değerler her iki grupta da birbirine yakındır. Anöstrus döneminde Kıvırcık ırkı koyunlarda CIDR ve tek doz prostaglandin uygulamalarının kızgınlığın toplulaştırılmasına ve döl verimine olan etkilerinin benzer olduğu tespit edilmiştir.

Year 2017, Volume: 14 Issue: 1, 0 - 0, 14.02.2017

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Şeniz Öziş Altınçekiç

Mehmet Koyuncu

Publication Date February 14, 2017
Submission Date March 2, 2016
Published in Issue Year 2017 Volume: 14 Issue: 1

Cite

APA Öziş Altınçekiç, Ş., & Koyuncu, M. (2017). Anöstrustaki Kıvırcık Irkı Koyunlarda CIDR ve Prostaglandin Uygulamalarının Üreme Performansı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1).
AMA Öziş Altınçekiç Ş, Koyuncu M. Anöstrustaki Kıvırcık Irkı Koyunlarda CIDR ve Prostaglandin Uygulamalarının Üreme Performansı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması. JOTAF. February 2017;14(1).
Chicago Öziş Altınçekiç, Şeniz, and Mehmet Koyuncu. “Anöstrustaki Kıvırcık Irkı Koyunlarda CIDR Ve Prostaglandin Uygulamalarının Üreme Performansı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14, no. 1 (February 2017).
EndNote Öziş Altınçekiç Ş, Koyuncu M (February 1, 2017) Anöstrustaki Kıvırcık Irkı Koyunlarda CIDR ve Prostaglandin Uygulamalarının Üreme Performansı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14 1
IEEE Ş. Öziş Altınçekiç and M. Koyuncu, “Anöstrustaki Kıvırcık Irkı Koyunlarda CIDR ve Prostaglandin Uygulamalarının Üreme Performansı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması”, JOTAF, vol. 14, no. 1, 2017.
ISNAD Öziş Altınçekiç, Şeniz - Koyuncu, Mehmet. “Anöstrustaki Kıvırcık Irkı Koyunlarda CIDR Ve Prostaglandin Uygulamalarının Üreme Performansı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14/1 (February 2017).
JAMA Öziş Altınçekiç Ş, Koyuncu M. Anöstrustaki Kıvırcık Irkı Koyunlarda CIDR ve Prostaglandin Uygulamalarının Üreme Performansı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması. JOTAF. 2017;14.
MLA Öziş Altınçekiç, Şeniz and Mehmet Koyuncu. “Anöstrustaki Kıvırcık Irkı Koyunlarda CIDR Ve Prostaglandin Uygulamalarının Üreme Performansı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 14, no. 1, 2017.
Vancouver Öziş Altınçekiç Ş, Koyuncu M. Anöstrustaki Kıvırcık Irkı Koyunlarda CIDR ve Prostaglandin Uygulamalarının Üreme Performansı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması. JOTAF. 2017;14(1).