Research Article
BibTex RIS Cite

Kahramanmaraş İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri:3. Hayvan Besleme Alışkanlıkları

Year 2009, Volume: 12 Issue: 1, 48 - 52, 30.06.2017

Abstract

Bu çalısmada Kahramanmaras ilindeki süt sığırcılığı isletmelerinin genel olarak değerlendirilmesi amacıyla
il merkezinde ve 9 ilçesinde 830 isletmede anket çalısması yapılmıstır. Đsletmelerde kesif yem olarak genellikle
fabrika yemi, kaba yem olarak çayırotu, kuru mısır sapı, saman, yonca, fiğ, korunga, silaj, çavdar kullanılmaktadır.
Buzağıların isletmelerin % 39’unda 2 ay ve daha az, % 56’sında 3-4 ay ve % 5’i 4.5 ay ve daha uzun süre süt ile
beslendiği tespit edilmistir.
Anahtar Kelimeler: Kahramanmaras, Süt sığırcılığı, Hayvan Besleme Alıskanlıkları

References

  • Anonim, 2007. Kahramanmaras Tarım Đl Müdürlüğü. Tarımsal Yapı. http://www.kahramanmarastarim. gov.tr (Erisim tarihi : 27.11.2007)
  • Anonim, 2009. Silo ve Silaj. http://www.tarim.gov.tr \hizmetler\yayinlar\e-kitap\cayir_mera&fl= ders3 .htm. (Erisim tarihi : 27.1.2009)
  • Arıkan, R., 2000. Arastırma Teknikleri ve Rapor Yazma. Gazi Kitapevi, Ankara, 312 s.
  • Bakır, G. Demirel, M., 2001. Van Đli ve Đlçelerindeki Sığırcılık Đsletmelerinde Kullanılan Yem Çesitleri ve Hayvan Besleme Alıskanlıkları. YYÜZF Tarım Bilimleri Dergisi, 11(1): 29-37.
  • Efe, E., Bek, Y. Sahin, M., 2000. SPSS’te Çözümleri ile Đstatistik Yöntemler II. Kahramanmaras Sütçü Đmam Üniversitesi Rektörlüğü Yayın No: 73, Ders Kitapları Yayın No: 9, 223s.
  • Ildız, F. 1999. Tokat Đli Merkez Đlçesinde Đthal Sığır Yetistiren Tarım Đsletmelerinin Yapısı Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enst., Zootekni ABD, Yüksek Lisans Tezi, 90s.
  • Đptas, S., Yılmaz, M., Öz, A., Avcıoğlu R., 1997. Tokat Ekolojik Sartlarında Silajlık Mısır, Sorgum Tür ve Melezlerinden Yararlanma Olanakları. Türkiye Birinci Silaj Kongresi, Hasad Yayıncılık, Đstanbul, 287 s.
  • Köse, K., 2006. Usak Đli Damızlık Sığır Yetistiriciler Birliğine Kayıtlı Đsletmerin Genel Yapısı. Trakya Üniv. Fen Bilimleri Ens. Zootekni Anabilimdalı, Yüksek Lisans Tezi, 84 s.
  • Kutlu, H., Gül, A., Görgülü, M., 2003. Türkiye Hayvancılığının Sorunları ve Çözüm Yolları. I. Damızlık Hayvan-Kaliteli Yem. Yem Magazin Dergisi. Sayı:34, 40-46.
  • Soyak, A., Soysal, M.Đ., Gürcan, E. K., 2007. Tekirdağ Đli Süt Sığırcılığı Đsletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Bu Đsletmelerin Siyah Alaca Süt Sığırı Popülasyonunun Çesitli Morfolojik Özellikleri Üzerine Bir Arastırma. N.K.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 4 (3) : 297–305.
  • Tugay, A., 2003. Giresun Yöresindeki Süt Sığırcılığı Đsletmelerinin Genel Değerlendirilmesi. Yüzüncü Yıl Üniv, Fen Bilimleri Ens. Zootekni Anabilim Dalı, 89s.
  • Tugay, A., Bakır, G., 2004. Giresun Yöresindeki Sığırcılık Đsletmelerinde Kullanılan Yem Çesitleri Ve Hayvan Besleme Alıskanlıkları. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül, Isparta.
Year 2009, Volume: 12 Issue: 1, 48 - 52, 30.06.2017

Abstract

References

  • Anonim, 2007. Kahramanmaras Tarım Đl Müdürlüğü. Tarımsal Yapı. http://www.kahramanmarastarim. gov.tr (Erisim tarihi : 27.11.2007)
  • Anonim, 2009. Silo ve Silaj. http://www.tarim.gov.tr \hizmetler\yayinlar\e-kitap\cayir_mera&fl= ders3 .htm. (Erisim tarihi : 27.1.2009)
  • Arıkan, R., 2000. Arastırma Teknikleri ve Rapor Yazma. Gazi Kitapevi, Ankara, 312 s.
  • Bakır, G. Demirel, M., 2001. Van Đli ve Đlçelerindeki Sığırcılık Đsletmelerinde Kullanılan Yem Çesitleri ve Hayvan Besleme Alıskanlıkları. YYÜZF Tarım Bilimleri Dergisi, 11(1): 29-37.
  • Efe, E., Bek, Y. Sahin, M., 2000. SPSS’te Çözümleri ile Đstatistik Yöntemler II. Kahramanmaras Sütçü Đmam Üniversitesi Rektörlüğü Yayın No: 73, Ders Kitapları Yayın No: 9, 223s.
  • Ildız, F. 1999. Tokat Đli Merkez Đlçesinde Đthal Sığır Yetistiren Tarım Đsletmelerinin Yapısı Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enst., Zootekni ABD, Yüksek Lisans Tezi, 90s.
  • Đptas, S., Yılmaz, M., Öz, A., Avcıoğlu R., 1997. Tokat Ekolojik Sartlarında Silajlık Mısır, Sorgum Tür ve Melezlerinden Yararlanma Olanakları. Türkiye Birinci Silaj Kongresi, Hasad Yayıncılık, Đstanbul, 287 s.
  • Köse, K., 2006. Usak Đli Damızlık Sığır Yetistiriciler Birliğine Kayıtlı Đsletmerin Genel Yapısı. Trakya Üniv. Fen Bilimleri Ens. Zootekni Anabilimdalı, Yüksek Lisans Tezi, 84 s.
  • Kutlu, H., Gül, A., Görgülü, M., 2003. Türkiye Hayvancılığının Sorunları ve Çözüm Yolları. I. Damızlık Hayvan-Kaliteli Yem. Yem Magazin Dergisi. Sayı:34, 40-46.
  • Soyak, A., Soysal, M.Đ., Gürcan, E. K., 2007. Tekirdağ Đli Süt Sığırcılığı Đsletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Bu Đsletmelerin Siyah Alaca Süt Sığırı Popülasyonunun Çesitli Morfolojik Özellikleri Üzerine Bir Arastırma. N.K.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 4 (3) : 297–305.
  • Tugay, A., 2003. Giresun Yöresindeki Süt Sığırcılığı Đsletmelerinin Genel Değerlendirilmesi. Yüzüncü Yıl Üniv, Fen Bilimleri Ens. Zootekni Anabilim Dalı, 89s.
  • Tugay, A., Bakır, G., 2004. Giresun Yöresindeki Sığırcılık Đsletmelerinde Kullanılan Yem Çesitleri Ve Hayvan Besleme Alıskanlıkları. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül, Isparta.
There are 12 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Ali Kaygısız

Ramazan Tümer This is me

Publication Date June 30, 2017
Acceptance Date February 7, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 12 Issue: 1

Cite

APA Kaygısız, A., & Tümer, R. (2017). Kahramanmaraş İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri:3. Hayvan Besleme Alışkanlıkları. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 12(1), 48-52.
AMA Kaygısız A, Tümer R. Kahramanmaraş İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri:3. Hayvan Besleme Alışkanlıkları. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. June 2017;12(1):48-52.
Chicago Kaygısız, Ali, and Ramazan Tümer. “Kahramanmaraş İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri:3. Hayvan Besleme Alışkanlıkları”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 12, no. 1 (June 2017): 48-52.
EndNote Kaygısız A, Tümer R (June 1, 2017) Kahramanmaraş İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri:3. Hayvan Besleme Alışkanlıkları. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 12 1 48–52.
IEEE A. Kaygısız and R. Tümer, “Kahramanmaraş İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri:3. Hayvan Besleme Alışkanlıkları”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 12, no. 1, pp. 48–52, 2017.
ISNAD Kaygısız, Ali - Tümer, Ramazan. “Kahramanmaraş İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri:3. Hayvan Besleme Alışkanlıkları”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 12/1 (June 2017), 48-52.
JAMA Kaygısız A, Tümer R. Kahramanmaraş İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri:3. Hayvan Besleme Alışkanlıkları. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;12:48–52.
MLA Kaygısız, Ali and Ramazan Tümer. “Kahramanmaraş İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri:3. Hayvan Besleme Alışkanlıkları”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 12, no. 1, 2017, pp. 48-52.
Vancouver Kaygısız A, Tümer R. Kahramanmaraş İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri:3. Hayvan Besleme Alışkanlıkları. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;12(1):48-52.