This study was designed to investigate the phenolic acid contents and antioxidant activities of 14 clones of mint species (M. spicata, M. piperita, M. villoso nervata and M. dumetorum) that cultivated in Turkey. The phenolic acid contents were analysed using HPLC. The antioxidant activities of these Mentha species were evaluated by free radical scavenging activity (DDPH•), cation radical scavenging activity (ABTS•+) and reducing power activity tests. Additionally, total phenolic content of mint species was determined spectrophoto metrically using Folin-Ciacelteau’s reagent. Phenolic acid contents of Mentha were evaluated in two subclasses: benzoic acid and cinnamic acid derivatives. The rosmarinic acid (which is cinnamic acid derivative) was the main phenolic acid for all tested plant material changing from 5482.6 to 31982.7 mg/kg dry weight concentrations. p-hydroxy benzoic acid (ranging from 30.5 to 236.4 mg/kg dry weight) and syringic acid (ranging from 95.4 to 375.2 mg/kg dry weight) were most abundant benzoic acids derivatives found in tested mint clones. According to DDPH● and ABTS●+ test results, while M. villoso nervata clone (originated from Osmaniye) has higher activity, M. spicata clone (originated from Manisa) has lower activity among the other clones. Reducing power activity of M. villoso nervata clone (originated from Osmaniye) was highest and M. spicata clone (originated from Konya) was lowest. It has been observed that the correlation between phenolic acid derivatives and antioxidant activity varied depending on used antioxidant activity methods. These results show that best Mentha for human health in terms of both phenolic acid content and antioxidant activity are the 3rd clone (M. spicata) and the 10th clone (M. villoso nervata) genotypes.
Bu çalışma, Türkiye'de yetiştirilen M. spicata, M. piperita, M. villoso nervata ve M. dumetorum türlerine ait 14 nane klonlarının fenolik asit içerikleri ve antioksidan aktivitelerini araştırmak için tasarlanmıştır. Fenolik asit içerikleri HPLC kullanılarak analiz edilmiştir. Mentha türlerinin antioksidan aktiviteleri, serbest radikal giderme aktivitesi (DDPH•), katyon radikal giderme aktivitesi (ABTS• +) ve indirgeme gücü aktivite testleri ile değerlendirilmiştir. Ek olarak, nane türlerinin toplam fenolik içeriği, Folin-Ciacelteau’nun reaktifi kullanılarak spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. Nane türlerinin fenolik asit içerikleri benzoik ve sinamik asit türevi olmak üzere iki alt sınıfta değerlendirilmiştir. Rosmarinik asit (sinnamik asit türevi) konsantrasyonu, test edilen tüm bitki materyalleri için 5482.6'dan 31982.7 mg/kg kuru ağırlık arasında değişen ana fenolik asit olarak gözlemlenmiştir. p-hidroksi benzoik asit (30.5 ile 236.4 mg/kg kuru ağırlık arasında) ve şiringik asit (95.4 ile 375.2 mg/kg kuru ağırlık arasında), test edilen nane klonlarında en yüksek miktarda bulunan benzoik asit türevleridir. DDPH● ve ABTS●+ test sonuçlarına göre M. villoso nervata türü (Osmaniye kaynaklı klonu) daha yüksek aktiviteye sahipken, M. spicata türü (Manisa kaynaklı klonu) diğer klonlar arasında daha düşük aktiviteye sahip olduğu görülmüştür. M. villoso nervata türü (Osmaniye kaynaklı klonu) indirgeme gücü aktivitesi düşük iken en yüksek aktiviteyi M. spicata türü (Konya kaynaklı klonu) göstermiştir. Fenolik asit türevleri ile antioksidan aktivite arasındaki ilişkinin, kullanılan antioksidan aktivite yöntemlerine bağlı olarak değiştiği görülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre hem fenolik asit içeriği hem de antioksidan aktivite açısından insan sağlığı için en yararlı nane türünün 3. klon (M. spicata) ve 10. klon (M. villoso nervata) genotipleri olduğunu tespit edilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2021 |
Submission Date | August 13, 2020 |
Acceptance Date | October 19, 2020 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 3 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149