Menengiç (Pistacia terebinthus L.), Işgın (Rheum ribes L.) ve Çiriş Otu (Asphodelus aestivus) tüm dünyada yaygın olarak bulunur ve genellikle taze olarak tüketilir. Bu çalışmada, gövde ve yaprakları seçilen üç bitkinin antioksidan aktivitelerinin incelenmesi amaçlandı. Menengiç, ışgın ve çiriş otu Kahramanmaraş bölgesinde farklı marketlerden alındı. Seçilen bitkilerin gövde ve yapraklarında antioksidan enzimler olarak superoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) aktiviteleri ile oksidatif stresin göstergesi olarak olarak malondialdehit (MDA) düzeyi spektrofotometrik olarak ölçüldü. Menengiç, ışgın ve çiriş otu 'nun SOD ve CAT aktiviteleri karşılaştırıldığında; en yüksek CAT aktivitesi ışgın’da ölçülürken, çiriş otu’nda ise en düşük bulundu (p <0.05). Ayrıca SOD aktivitesi en yüksek ışgın’da iken, en düşük SOD aktivitesi menengiç'te bulundu (p <0.05). MDA seviyeleri ışgın’da en yüksek iken, en düşük MDA düzeyleri çiriş otu’nda bulundu (p <0.05). Bu sonuçlar göstermiştir ki, çalışılan bitkilerin önemli antioksidan aktivitelere sahip olması; bitkilerin sahip olduğu metabolik aktivitelerinden ve fitokimyasal içeriklerinden kaynaklanabilir.
Menengiç (Pistacia terebinthus L.), Işgın (Rheum ribes L.) and Çiriş otu (Asphodelus aestivus) are widely available worldwide and are generally consumed as fresh. In this study, it was aimed to examine the antioxidant activities stem and leaves of three plants. Menengiç, ışgın and çiriş otu were purchased from different markets in the Kahramanmaraş region. Superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) activities as antioxidant enzymes and malondialdehyde (MDA) level as an indicator of oxidative stress were spectrophotometrically determined in referred plant parts. When the SOD and CAT activities of menengiç, ışgın and çiriş otu seed were compared; While the highest CAT activity was measured in ışgın, çiriş otu sustained the lowest (p <0.05). In addition, while SOD activity was the highest in ışgın, the lowest SOD activity was found in menengiç (p <0.05). MDA levels were highest at ışgın, while the lowest MDA levels were found at çiriş otu (p <0.05). These results show that the plants studied have important antioxidant activities caused by the metabolic activities and phytochemical contents of plants.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2021 |
Submission Date | November 2, 2020 |
Acceptance Date | December 8, 2020 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 4 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149