Research Article
BibTex RIS Cite

Türkiye’de Antepfıstığı Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü

Year 2021, Volume: 11 Issue: 1, 83 - 88, 01.06.2021

Abstract

Bu çalışmada Türkiye meyveciliğinde önemli bir yere sahip olan antepfıstığı üretimi, fiyatındaki değişim, dış ticareti ve rekabet gücü incelenmiştir. Türkiye’de 240 bin ton civarında antepfıstığı üretilmektedir. 2017 verilerine göre Dünya antepfıstığı üretiminin % 7.0’i Türkiye’de üretilmiştir. Son yıllarda (2016) Türkiye’nin toplam antepfıstığı ihracatı ve ithalatı sırasıyla 4.710 ve 29 ton kadardır. Antepfıstığı fiyatlarının 2008-2018 döneminde yıldan yılla artan bir seyir izlediği belirlenmiştir. Bununla birlikte 2008 yılı fiyatlarına göre 2018 yılında antepfıstığı fiyatları 4.35 katı artmıştır. Bunların yanında Türkiye’nin antepfıstığında rekabet gücü (karşılaştırmalı üstünlüğünün) 2012-2016 döneminde derecesinin yüksek olduğu (dezavantaj) tespit edilmiştir. Bununla birlikte Türkiye’nin antepfıstığı üretiminde alacağı önlemlerle üretim, yeterlilik, ihracatta rekabet gücünü artırması mümkündür.

Thanks

Adnan Doğan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ,Ziraat Fakültesi, VAN-TÜRKİYE adnandogan@hotmail.com

References

  • Alan R. & Güvenç İ., (1992). Türkiye’nin Sebze İhracatına Genel Bir Bakış. Tarımda Kaynak Dergisi, 1(1-2): 15-17.
  • Anonim, (2020a). Bitkisel Üretim İstatistikleri (TUİK). Erişim: http://www.tuik.gov.tr/ PreÇizelge.do?alt_id=1001.
  • Anonim, (2020b). Bitkisel Üretim İstatistikleri. Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BUGEM). Erişim: https://www.tarim.gov.tr/BUGEM/Menu/9/Veriler.
  • Anonymous, (2020). Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO/FAOSTAT). Erişim: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC.
  • Bashimov, G., (2016). Türkiye’nin Domates İhracat Performansı ve Rekabet Gücü. Erişim: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/311449.
  • Bojnec S. & Fertő ., (2006). Does Comparative Advantages in Agro-Food Trade Matter for Multifunctional Rural Development: The Case of Hungary and Slovenia. Journal of Central European Agriculture, 7(3), 583-586.
  • Erkan B., (2012). BRIC Ülkeleri ve Türkiye’nin İhracat Uzmanlaşma ve Rekabet Düzeylerinin Karşılaştırmalı Analizi. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(1):101-131.
  • Erkan B., Arpacı BB, Yaralı F. & Güvenç İ., (2015). Türkiye’nin Sebze İhracatında Karşılaştırmalı Üstünlükleri. KSÜ Doğa Bil. Dergisi, 18(4): 70-76.
  • Fertő I. & Hubbardn L.J., (2001). Regional Comparative Advantage and Competitiveness in Hungarian AgriFood Sectors. 77th EAAE Seminar / NJF Seminar No. 325, August 17-
  • Güvenç İ. & Alan R., (1994b). Türkiye’nin Avrupa Topluluğu Ülkelerine Sebze İhracatı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(1) :94-99.
  • Güvenç İ. & Alan, R., (1994a). Türkiye’nin Orta Doğu Ülkelerine Sebze İhracatı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(2):269-274
  • Güvenç İ. & Kaymak H.C., (2008). Türkiye’de Sebze Üretimi ve Tüketimindeki Değişme, Gereksinim ve Projeksiyon. Alınteri, 15(B): 40-45.
  • Hinloopen, J. & Marrewijk, C.V., (2001). On the empirical distribution of the Balassa Index. Review of World Economics, Vol: 137, No:1, March 2001, P: 13.
  • Karagölge C,, Kızıloğlu S, & Yavuz O., (1995). Tarım ekonomisi (Temel İlkeler). A.Ü. Ziraat Fak. Yayını No: 324, S: 221.
  • Kaymak H.C., Güvenç İ. & Dursun A., (2005). Türkiye’de Sebze Tarımının Mevcut Durumu, Önemli Bazı Gelişmeler ve Çözüm Önerileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36(2): 221-228.
  • Mykhnenko V., (2005). What Type of Capitalism in Eastern Europe? Institutional Structures, Revealed Comparative Advantages and Performance of Poland and Ukraine. Centre for Public Policy for Regions (CPPR) Discussion Paper, No:6, September 2005, p:27.
  • Özbek, S., (1978). Özel Meyvecilik Kitabı. Ç.Ü.Ziraat Fakültesi Yayınları. 128, Ders Kitabı. 11.A.Ü.Basımevi. Ankara. Yüzer A.F., Ağaoğlu E., Tatlıdil H, Özmen A. & Şıklar E., (2006). İstatistik. Anadolu Üniversitesi Yayını, No: 1448, 331s.

The Production, Price Change, Foreign Trade and Competition Power of Pistachios in Turkey

Year 2021, Volume: 11 Issue: 1, 83 - 88, 01.06.2021

Abstract

In this study, it was evaluated the production, price change, foreign trade and competition power of pistachios, which has a significant value in Turkey. It is produced about 240 million tons of pistachios in Turkey. According to 2017 data, Turkey has 7.0 % of production of pistachios in the world. It was determined that pistachios prices increased year to year in the period of 2008-2018. However according to 2008 prices, pistachios prices increased by 4.35 times in 2018. In recent years (2016), pistachios exports and imports in Turkey are respectively 4.710 and 29 tons. Turkey's competitiveness (comparative advantages) in pistachios was high during the period 2012-2016. It has been determined to have an advantage. Besides, it is possible to increase production, qualification, and competitiveness in export by means of the measures taken in pistachios.

References

  • Alan R. & Güvenç İ., (1992). Türkiye’nin Sebze İhracatına Genel Bir Bakış. Tarımda Kaynak Dergisi, 1(1-2): 15-17.
  • Anonim, (2020a). Bitkisel Üretim İstatistikleri (TUİK). Erişim: http://www.tuik.gov.tr/ PreÇizelge.do?alt_id=1001.
  • Anonim, (2020b). Bitkisel Üretim İstatistikleri. Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BUGEM). Erişim: https://www.tarim.gov.tr/BUGEM/Menu/9/Veriler.
  • Anonymous, (2020). Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO/FAOSTAT). Erişim: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC.
  • Bashimov, G., (2016). Türkiye’nin Domates İhracat Performansı ve Rekabet Gücü. Erişim: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/311449.
  • Bojnec S. & Fertő ., (2006). Does Comparative Advantages in Agro-Food Trade Matter for Multifunctional Rural Development: The Case of Hungary and Slovenia. Journal of Central European Agriculture, 7(3), 583-586.
  • Erkan B., (2012). BRIC Ülkeleri ve Türkiye’nin İhracat Uzmanlaşma ve Rekabet Düzeylerinin Karşılaştırmalı Analizi. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(1):101-131.
  • Erkan B., Arpacı BB, Yaralı F. & Güvenç İ., (2015). Türkiye’nin Sebze İhracatında Karşılaştırmalı Üstünlükleri. KSÜ Doğa Bil. Dergisi, 18(4): 70-76.
  • Fertő I. & Hubbardn L.J., (2001). Regional Comparative Advantage and Competitiveness in Hungarian AgriFood Sectors. 77th EAAE Seminar / NJF Seminar No. 325, August 17-
  • Güvenç İ. & Alan R., (1994b). Türkiye’nin Avrupa Topluluğu Ülkelerine Sebze İhracatı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(1) :94-99.
  • Güvenç İ. & Alan, R., (1994a). Türkiye’nin Orta Doğu Ülkelerine Sebze İhracatı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(2):269-274
  • Güvenç İ. & Kaymak H.C., (2008). Türkiye’de Sebze Üretimi ve Tüketimindeki Değişme, Gereksinim ve Projeksiyon. Alınteri, 15(B): 40-45.
  • Hinloopen, J. & Marrewijk, C.V., (2001). On the empirical distribution of the Balassa Index. Review of World Economics, Vol: 137, No:1, March 2001, P: 13.
  • Karagölge C,, Kızıloğlu S, & Yavuz O., (1995). Tarım ekonomisi (Temel İlkeler). A.Ü. Ziraat Fak. Yayını No: 324, S: 221.
  • Kaymak H.C., Güvenç İ. & Dursun A., (2005). Türkiye’de Sebze Tarımının Mevcut Durumu, Önemli Bazı Gelişmeler ve Çözüm Önerileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36(2): 221-228.
  • Mykhnenko V., (2005). What Type of Capitalism in Eastern Europe? Institutional Structures, Revealed Comparative Advantages and Performance of Poland and Ukraine. Centre for Public Policy for Regions (CPPR) Discussion Paper, No:6, September 2005, p:27.
  • Özbek, S., (1978). Özel Meyvecilik Kitabı. Ç.Ü.Ziraat Fakültesi Yayınları. 128, Ders Kitabı. 11.A.Ü.Basımevi. Ankara. Yüzer A.F., Ağaoğlu E., Tatlıdil H, Özmen A. & Şıklar E., (2006). İstatistik. Anadolu Üniversitesi Yayını, No: 1448, 331s.
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

İsmail Güvenç 0000-0002-4686-9487

Ahmet Kazankaya

Publication Date June 1, 2021
Submission Date May 3, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 11 Issue: 1

Cite

APA Güvenç, İ., & Kazankaya, A. (2021). Türkiye’de Antepfıstığı Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, 11(1), 83-88.
AMA Güvenç İ, Kazankaya A. Türkiye’de Antepfıstığı Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü. MJAVL. June 2021;11(1):83-88.
Chicago Güvenç, İsmail, and Ahmet Kazankaya. “Türkiye’de Antepfıstığı Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti Ve Rekabet Gücü”. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 11, no. 1 (June 2021): 83-88.
EndNote Güvenç İ, Kazankaya A (June 1, 2021) Türkiye’de Antepfıstığı Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 11 1 83–88.
IEEE İ. Güvenç and A. Kazankaya, “Türkiye’de Antepfıstığı Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü”, MJAVL, vol. 11, no. 1, pp. 83–88, 2021.
ISNAD Güvenç, İsmail - Kazankaya, Ahmet. “Türkiye’de Antepfıstığı Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti Ve Rekabet Gücü”. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 11/1 (June 2021), 83-88.
JAMA Güvenç İ, Kazankaya A. Türkiye’de Antepfıstığı Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü. MJAVL. 2021;11:83–88.
MLA Güvenç, İsmail and Ahmet Kazankaya. “Türkiye’de Antepfıstığı Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti Ve Rekabet Gücü”. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, vol. 11, no. 1, 2021, pp. 83-88.
Vancouver Güvenç İ, Kazankaya A. Türkiye’de Antepfıstığı Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü. MJAVL. 2021;11(1):83-8.