BibTex RIS Cite

Bitki Büyüme Düzenleyici ve Biyolojik Mücadele Etmeni Olarak Bakteriyel Endofitler

Year 2016, Volume: 21 Issue: 1, 0 - 0, 29.06.2016

Abstract

Bitkiler sürekli olarak geniş bir mikroorganizma yelpazesi ile etkileşim içinde bulunurlar. Bu bitkilerle ilişikli mikroorganizmalar, toprak ve toprakaltı organlarında (kök mikroorganizmaları), bitki yüzeyi phyllosphere’de (Epifit) ve bitkilerin içsel dokularında (Endofit) kolonize halde bulunabilir. Endofitizm hastalık belirtisi oluşturmadan bitki dokusu içinde herhangi bir zarar vermeksizin yaşayan mikroorganizmanın bitki ile karşılıklı mutualizime dayalı bir olgudur. Biyolojik kaynak olmalarının yanı sıra endofitler doğada bitkilerin büyümesinde, gelişimlerinde, streslere, hastalık ve zararlılara toleransı ve adaptasyonunda rol oynayan farklı fonksiyonlara sahiptir. Bitkiler, endofit olarak çeşitli bakterileri bünyelerinde barındırır. Bu bakteriler, bitkilerde fizyolojik ve biyolojik evrelerde önemli rollere sahiptir. Bazı endofitler tohum kökenli iken, büyük çoğunluğunun bitkilerin kök, kök boğazı, gövde, yaprak vs. gibi farklı bitki yapıları içerisinde kolonize oldukları bilinmektedir. Endofit bakteriler üzerinde yapılan bazı çalışmalarda endofitlerin sahip oldukları farklı etki mekanizmaları ile kültür bitkilerinin sağlıklı büyüme ve gelişmesinde önemli rollerinin olduğunu göstermiştir. Endofit bakteriler çeşitli biyotik ve abiyotik stres koşullarının varlığında bitkinin dayanıklılığını teşvik eder, azot fiksasyonunda önemli rol alır ve ürettikleri bitki büyüme düzenleyicilerin ile bitki büyümesini teşvik ederek bitki fizyolojisinin düzenlenmesinde önemli rol oynarlar. Bu mikroorganizmaların faaliyetleri türlerin varlığı ile konukçu bitkiler arasındaki etkileşimin moleküler temeli ile ilgilidir. Bu derlemede endofit kavramı incelenmiş ve bitkilerde endofitik bakterilerin fonksiyonları hakkında bilgiler sunulmuştur. Ayrıca, bitki büyüme düzenleyici (PGP) ve biyolojik mücadele etmeni olarak Bitki Koruma alanında kullanımları ile ilgili çalışmalar ve elde edilen sonuçları irdelenmiştir.

Year 2016, Volume: 21 Issue: 1, 0 - 0, 29.06.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Soner Soylu

Serap Melike Sülü This is me

İmam Adem Bozkurt

Publication Date June 29, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 21 Issue: 1

Cite

APA Soylu, S., Sülü, S. M., & Bozkurt, İ. A. (2016). Bitki Büyüme Düzenleyici ve Biyolojik Mücadele Etmeni Olarak Bakteriyel Endofitler. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1).
AMA Soylu S, Sülü SM, Bozkurt İA. Bitki Büyüme Düzenleyici ve Biyolojik Mücadele Etmeni Olarak Bakteriyel Endofitler. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. June 2016;21(1).
Chicago Soylu, Soner, Serap Melike Sülü, and İmam Adem Bozkurt. “Bitki Büyüme Düzenleyici Ve Biyolojik Mücadele Etmeni Olarak Bakteriyel Endofitler”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21, no. 1 (June 2016).
EndNote Soylu S, Sülü SM, Bozkurt İA (June 1, 2016) Bitki Büyüme Düzenleyici ve Biyolojik Mücadele Etmeni Olarak Bakteriyel Endofitler. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 1
IEEE S. Soylu, S. M. Sülü, and İ. A. Bozkurt, “Bitki Büyüme Düzenleyici ve Biyolojik Mücadele Etmeni Olarak Bakteriyel Endofitler”, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 21, no. 1, 2016.
ISNAD Soylu, Soner et al. “Bitki Büyüme Düzenleyici Ve Biyolojik Mücadele Etmeni Olarak Bakteriyel Endofitler”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21/1 (June 2016).
JAMA Soylu S, Sülü SM, Bozkurt İA. Bitki Büyüme Düzenleyici ve Biyolojik Mücadele Etmeni Olarak Bakteriyel Endofitler. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;21.
MLA Soylu, Soner et al. “Bitki Büyüme Düzenleyici Ve Biyolojik Mücadele Etmeni Olarak Bakteriyel Endofitler”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 21, no. 1, 2016.
Vancouver Soylu S, Sülü SM, Bozkurt İA. Bitki Büyüme Düzenleyici ve Biyolojik Mücadele Etmeni Olarak Bakteriyel Endofitler. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;21(1).