BibTex RIS Cite

İvesi Koyunlarının Et Kalitesini Değerlendirmede Temel Bileşenler Analizinin (PCA) Kullanılması

Year 2016, Volume: 20 Issue: 3, 536 - 541, 22.07.2016
https://doi.org/10.19113/sdufbed.78396

Abstract

Bu çalışmada, İvesi koyunlarda et kalitesini belirlemek amacıyla ölçülen farklı özellikler, Temel Bileşenler Analiz (PCA) yöntemi kullanılarak bütüncül bir yaklaşımla ve görsel olarak değerlendirilmiştir. Yirmi beş baş 10 aylık yaştaki İvesi koyunun m. longissimusdorsi kasından et numuneleri alınmış ve et kalitesi üzerine etkili olduğu düşünülen onyedi değişken Temel Bileşenler Analizi yöntemi ile detaylı bir şekilde irdelenmiştir. Et kalitesinde gözlenen toplam varyansın önemli bir bölümünün fiziksel özelliklerden pH; renk değerlerinden L* ve a*; kimyasal özelliklerden kül, protein ve yağ; duyusal özelliklerden gevreklik, sululuk, flavor, genel kabul edebilirlik ve yutmadan önceki çiğneme sayısından kaynaklandığı görülmüştür. Sonuç olarak toplam varyansın %68.91’lik kısmının ilk dört temel bileşen tarafından açıklanmış olduğu tespit edilmiştir.

References

  • [1] Kopuzlu, S., Onenc, A., Bilgin, O.C., Esenbuga, N. 2011. Determination of Meat Quality Through Principal Components Analysis. The Journal of Animal & Plant Science, 21(2), 151-156.
  • [2] Destafanis, G., Barge, M.T., Brugiapaglia, A., Tassone, S. 2000. The Use of Principal Component Analysis (PCA) to Characterize beef. Meat Science, 56, 255-259.
  • [3] Pearson, K. 1901. On Lines and Planes of Closest Fit to Systems of Points in Space. Philosophical Magazine, 2, 579-582.
  • [4] Hotelling, H. 1933. The Most Predictable Criterion. Journal of Educational Psychology., 26, 139-142.
  • [5] Everitt, S.B., Dunn, G. 2001. Applied Multivariate Data Analysis. Second Ed, John Wiley & Sons Ltd, London, 335s.
  • [6] Cañeque, V., Perez, C., Velasco, S., Diaz, M.T., Lauzurica, S., Alvarez, I., Ruiz de Huidobro, F., Onega, E., De la Fuente, J. 2004. Carcass and Meat Quality of Light Lambs Principal Component Analysis. Meat Science, 67, 595-605.
  • [7] Karlsson, A. 1992. The Use of Principal Component Analysis (PCA) for Evaluation Results from Pig Meat Quality Measurements. Meat Science, 31, 423-433.
  • [8] Laville, E., Martin, V., Bastien, O. 1996. Prediction of Composition Traits of Young Charolais Bull Carcasses Using a Morphometric Method. Meat Science, 44 (1-2), 93-104.
  • [9] Hernandez, P., Pla, M., Oliver, M.A., Blasco, A. 2000. Relationships Between Meat Quality Measurements in Rabbits Fed with Three Diets of Different Fat Types and Content. Meat Science, 55, 379-384.
  • [10] Akçay, A., Yakan, A., Ünal, N. 2014. Bafra (Sakız x Karayaka G1) Kuzularında Et Kalitesinin Değerlendirilmesinde Alternatif bir Yaklaşım: Temel Bileşenler Analizi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(2), 105-110.
  • [11] Aurand, L. W., Woods, A. E., Well, M.R. 1987. Food Composition and Analysis. An Avi Book, New York, USA, 690s.
  • [12] Rödel, W. 1992. Measurement Magnitudes and Transportable Measuring Instruments for in Factory Quality Control. Fleischwirtsch, 72(7), 995-1001.
  • [13] AOAC, 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 15th ed. Arlington, VA: Association of Analytical Chemists.
  • [14] Esenbuga, N., Yanar, M., Dayıoğlu, H. 2001. Physical, Chemical and Organoleptic Properties of Ram Lamb Carcasses from Four Fat-tailed Genotypes. Small Ruminant Research, 39, 99-105.
  • [15] Lemon, D.W. 1975. An improved TBA test for rancidity. New Series Circular No. 51. Halifax Laboratory, Halifax Nova Scotia, Canada.
  • [16] Kılıç, B., Richards, M.P. 2003. Lipid Oxidation in Poultry Döner Kebap: Pro Oxidative Factors. Journal of Food Science, 68, 688-689.
  • [17] Tauchmann, F. 1987. Methoden der Chemischen Analytic von Fleisch und Fleischwaren. Bundensanstalt für Fleiscforschung, Klumbach, DE, 80s.
  • [18] Özdamar, K. 2010. Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi-2 (Çok Değişkenli Analizler). 7. Baskı, Kaan Kitapevi, Eskişehir, 506s.
  • [19] Bilgin, Ö.C., Önenç, A., Esenbuğa, N. 2004. Sığır Eti Kalitesini Değerlendirmede Temel Bileşenler Analizinin Kullanılması. IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Süleyman Demirel Üniversitesi, 2, 373-378, Isparta.
  • [20] SPSS Inc. 2004. SPSS Base 13.0 for Windows. Chicago, IL, SPSS Inc.
  • [21] Alpar, R. 2011. Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler. 3. Baskı, Detay Yayıncılık, Ankara, 853s.
Year 2016, Volume: 20 Issue: 3, 536 - 541, 22.07.2016
https://doi.org/10.19113/sdufbed.78396

Abstract

References

  • [1] Kopuzlu, S., Onenc, A., Bilgin, O.C., Esenbuga, N. 2011. Determination of Meat Quality Through Principal Components Analysis. The Journal of Animal & Plant Science, 21(2), 151-156.
  • [2] Destafanis, G., Barge, M.T., Brugiapaglia, A., Tassone, S. 2000. The Use of Principal Component Analysis (PCA) to Characterize beef. Meat Science, 56, 255-259.
  • [3] Pearson, K. 1901. On Lines and Planes of Closest Fit to Systems of Points in Space. Philosophical Magazine, 2, 579-582.
  • [4] Hotelling, H. 1933. The Most Predictable Criterion. Journal of Educational Psychology., 26, 139-142.
  • [5] Everitt, S.B., Dunn, G. 2001. Applied Multivariate Data Analysis. Second Ed, John Wiley & Sons Ltd, London, 335s.
  • [6] Cañeque, V., Perez, C., Velasco, S., Diaz, M.T., Lauzurica, S., Alvarez, I., Ruiz de Huidobro, F., Onega, E., De la Fuente, J. 2004. Carcass and Meat Quality of Light Lambs Principal Component Analysis. Meat Science, 67, 595-605.
  • [7] Karlsson, A. 1992. The Use of Principal Component Analysis (PCA) for Evaluation Results from Pig Meat Quality Measurements. Meat Science, 31, 423-433.
  • [8] Laville, E., Martin, V., Bastien, O. 1996. Prediction of Composition Traits of Young Charolais Bull Carcasses Using a Morphometric Method. Meat Science, 44 (1-2), 93-104.
  • [9] Hernandez, P., Pla, M., Oliver, M.A., Blasco, A. 2000. Relationships Between Meat Quality Measurements in Rabbits Fed with Three Diets of Different Fat Types and Content. Meat Science, 55, 379-384.
  • [10] Akçay, A., Yakan, A., Ünal, N. 2014. Bafra (Sakız x Karayaka G1) Kuzularında Et Kalitesinin Değerlendirilmesinde Alternatif bir Yaklaşım: Temel Bileşenler Analizi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(2), 105-110.
  • [11] Aurand, L. W., Woods, A. E., Well, M.R. 1987. Food Composition and Analysis. An Avi Book, New York, USA, 690s.
  • [12] Rödel, W. 1992. Measurement Magnitudes and Transportable Measuring Instruments for in Factory Quality Control. Fleischwirtsch, 72(7), 995-1001.
  • [13] AOAC, 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 15th ed. Arlington, VA: Association of Analytical Chemists.
  • [14] Esenbuga, N., Yanar, M., Dayıoğlu, H. 2001. Physical, Chemical and Organoleptic Properties of Ram Lamb Carcasses from Four Fat-tailed Genotypes. Small Ruminant Research, 39, 99-105.
  • [15] Lemon, D.W. 1975. An improved TBA test for rancidity. New Series Circular No. 51. Halifax Laboratory, Halifax Nova Scotia, Canada.
  • [16] Kılıç, B., Richards, M.P. 2003. Lipid Oxidation in Poultry Döner Kebap: Pro Oxidative Factors. Journal of Food Science, 68, 688-689.
  • [17] Tauchmann, F. 1987. Methoden der Chemischen Analytic von Fleisch und Fleischwaren. Bundensanstalt für Fleiscforschung, Klumbach, DE, 80s.
  • [18] Özdamar, K. 2010. Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi-2 (Çok Değişkenli Analizler). 7. Baskı, Kaan Kitapevi, Eskişehir, 506s.
  • [19] Bilgin, Ö.C., Önenç, A., Esenbuğa, N. 2004. Sığır Eti Kalitesini Değerlendirmede Temel Bileşenler Analizinin Kullanılması. IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Süleyman Demirel Üniversitesi, 2, 373-378, Isparta.
  • [20] SPSS Inc. 2004. SPSS Base 13.0 for Windows. Chicago, IL, SPSS Inc.
  • [21] Alpar, R. 2011. Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler. 3. Baskı, Detay Yayıncılık, Ankara, 853s.
There are 21 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler
Authors

Yıldırım Demir

Nurinisa Esenbuğa This is me

Ömer Cevdet Bilgin

Publication Date July 22, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 20 Issue: 3

Cite

APA Demir, Y., Esenbuğa, N., & Bilgin, Ö. C. (2016). İvesi Koyunlarının Et Kalitesini Değerlendirmede Temel Bileşenler Analizinin (PCA) Kullanılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 20(3), 536-541. https://doi.org/10.19113/sdufbed.78396
AMA Demir Y, Esenbuğa N, Bilgin ÖC. İvesi Koyunlarının Et Kalitesini Değerlendirmede Temel Bileşenler Analizinin (PCA) Kullanılması. SDÜ Fen Bil Enst Der. December 2016;20(3):536-541. doi:10.19113/sdufbed.78396
Chicago Demir, Yıldırım, Nurinisa Esenbuğa, and Ömer Cevdet Bilgin. “İvesi Koyunlarının Et Kalitesini Değerlendirmede Temel Bileşenler Analizinin (PCA) Kullanılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 20, no. 3 (December 2016): 536-41. https://doi.org/10.19113/sdufbed.78396.
EndNote Demir Y, Esenbuğa N, Bilgin ÖC (December 1, 2016) İvesi Koyunlarının Et Kalitesini Değerlendirmede Temel Bileşenler Analizinin (PCA) Kullanılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 20 3 536–541.
IEEE Y. Demir, N. Esenbuğa, and Ö. C. Bilgin, “İvesi Koyunlarının Et Kalitesini Değerlendirmede Temel Bileşenler Analizinin (PCA) Kullanılması”, SDÜ Fen Bil Enst Der, vol. 20, no. 3, pp. 536–541, 2016, doi: 10.19113/sdufbed.78396.
ISNAD Demir, Yıldırım et al. “İvesi Koyunlarının Et Kalitesini Değerlendirmede Temel Bileşenler Analizinin (PCA) Kullanılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 20/3 (December 2016), 536-541. https://doi.org/10.19113/sdufbed.78396.
JAMA Demir Y, Esenbuğa N, Bilgin ÖC. İvesi Koyunlarının Et Kalitesini Değerlendirmede Temel Bileşenler Analizinin (PCA) Kullanılması. SDÜ Fen Bil Enst Der. 2016;20:536–541.
MLA Demir, Yıldırım et al. “İvesi Koyunlarının Et Kalitesini Değerlendirmede Temel Bileşenler Analizinin (PCA) Kullanılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 20, no. 3, 2016, pp. 536-41, doi:10.19113/sdufbed.78396.
Vancouver Demir Y, Esenbuğa N, Bilgin ÖC. İvesi Koyunlarının Et Kalitesini Değerlendirmede Temel Bileşenler Analizinin (PCA) Kullanılması. SDÜ Fen Bil Enst Der. 2016;20(3):536-41.

e-ISSN: 1308-6529