Research Article
BibTex RIS Cite

The Effect of Melatonin on Periodontal Bone Destruction and Oxidative Stres Parameters in Experimental Periodontitis

Year 2012, Volume: 3 Issue: 1, 58 - , 31.07.2012

Abstract

The purpose of this study was to evaluate the effect of melatonin on periodontal bone destruction and serum malondialdehyde (MDA), superoxidedismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH–Px) and determine the level of gingival melatonin in experimental rat periodontitis. his study, 30 Wistar Albino male rats were used. Rats were divided into 4 groups as Healty(S) saline solution(s), Smelatonin(m), Periodontitis(P)s and Pm. Rat tissue sampleswereobtained for histomorphometric and histopathologic evaluation. Serum samples were collected in order to determine levels of MDA, SOD, GSH–Px and melatonin. However melatonin levels were evaluated in gingival tissue of the rats. Ps and Pm groups were similar in histopathological and histomorphometric evaluation. However PMNLdensity in Pm group was lower than Ps group. In P group, SOD and GSH–Px, levels were lover and MDA levels were higher when compared with S group. Melatonin was led to a decrease in MDA levels and an increase SOD and GSH–Px levels. Gingival melatonin levels were determined significantly lower in Ps group. Our study supported that melatonin, by virtue of its ability to directly scavenge ROT,to indirectly stimulate antioxidant enzymes and also with the decrease in its tissue concentration levels during inflammation; melatonin may reduce oxidative stress and associated damage in experimental periodontitis.

Deneysel Periodontitiste Melatoninin Periodontal Kemik Yıkımı ve Oksidatif Stres Parametrelerine Etkisi

Year 2012, Volume: 3 Issue: 1, 58 - , 31.07.2012

Abstract

Bu çalışmanın amacı sıçanlarda oluşturulan deneysel periodontitiste melatoninin, periodontal kemik yıkımına, serum malondialdehit (MDA), süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH–Px) enzim seviyelerine etkisinin değerlendirilmesi ve dişetindeki melatonin düzeylerinin saptanmasıdır.Çalışmada, 30 Wistar–albino cinsi, erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar Sağlıklı(S) serum fizyolojik(s), Smelatonin(m), Periodontitis(P)s ve Pm olarak 4 gruba ayrıldı, Histomorfometrik ve histopatolojik değerlendirme için sıçan doku örnekleri alındı. MDA, SOD, GSH–Px ve melatonin düzeylerini belirlemek için serum örnekleri toplanıldı. Bununla birlikte sıçanların dişeti dokusunda melatonin düzeyleri belirlendi.Histopatolojik ve histomorfometrik olarak Ps ve Pm grupları benzerdi. Ancak PMNL yoğunluğu Pm grubunda Ps grubundan daha azdı. P gruplarında, S’ler ile kıyaslandığında SOD ve GSH–Px düzeyleri düşük, MDA düzeyleri yüksek saptandı. Melatonin uygulaması MDA düzeylerinde azalmaya, SOD ve GSH–Px düzeylerinde artışa yol açtı. Dişeti melatonin seviyeleri Ps grubunda anlamlı olarak düşük belirlendi.Çalışmamız deneysel periodontitiste, melatoninin direkt ROT üzerinde süpürücü etkisi, indirekt olarak antioksidan enzim seviyesini arttırması ve enflamasyonda melatonin doku konsantrasyonunun azalması nedeniyle, melatoninin oksidatif stresi ve ilişkili hasarı, azaltabileceğini desteklemiştir

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Book / thesis presentation
Authors

Fatma Kırzıoğlu

Hacı Yılmaz This is me

Publication Date July 31, 2012
Submission Date June 8, 2011
Published in Issue Year 2012 Volume: 3 Issue: 1

Cite

Vancouver Kırzıoğlu F, Yılmaz H. Deneysel Periodontitiste Melatoninin Periodontal Kemik Yıkımı ve Oksidatif Stres Parametrelerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2012;3(1):58.

SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.