BibTex RIS Cite

A STUDY ON THE INFLUENCE OF GENOTYPE AND ENVIRONMENT ON TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF CHICKPEA

Year 1993, Volume: 2 Issue: 1, - , 01.06.1992

Abstract

This study was undertaken to investigate the influence of locations on the physical and chemical characteristics and cooking quality of chickpea genotypes grown in different climatic locations of Turkiye. Three chickpea genotypes grown in seven different locations were analyzed to determine the technological quality criteria and protein content. Seed weight and volume at dry and wet samples plus swelling index values were significantly influenced by genotype and environment. Dry and wet cooking time and protein content were significantly influenced by environment.

ÇEVRENİN BAZI NOHUT ÇEŞİTLERİNİN TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ

Year 1993, Volume: 2 Issue: 1, - , 01.06.1992

Abstract

Bu araştırma, ülkemizin farklı bölgelerinde yetiştirilen nohut genotiplerinin teknolojik kalitesi üzerine çevrenin etkilerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmada yedi değişik lokasyonda üretilen üç nohut çeşit adayına ait örnekler analiz edilmiştir. Çalışmada nohut örneklerinin teknolojik kalite kriterleri ile protein miktarları belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, genotip ve çevrenin kuru ve yaş ağırlık, kuru ve yaş hacim ile şişme indeksi değerlerini önemli düzeyde etkilediğini göstermiştir. Kuru pişme süresi, yaş pişme süresi ile protein miktarı ise çevreden önemli düzeyde etkilenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Articles
Authors

Hamit Köksel

Ayhan Atlı

Ayşen Dağ This is me

Publication Date June 1, 1992
Published in Issue Year 1993 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Köksel, H., Atlı, A., & Dağ, A. (1992). A STUDY ON THE INFLUENCE OF GENOTYPE AND ENVIRONMENT ON TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF CHICKPEA. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2(1).
AMA Köksel H, Atlı A, Dağ A. A STUDY ON THE INFLUENCE OF GENOTYPE AND ENVIRONMENT ON TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF CHICKPEA. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. June 1992;2(1).
Chicago Köksel, Hamit, Ayhan Atlı, and Ayşen Dağ. “A STUDY ON THE INFLUENCE OF GENOTYPE AND ENVIRONMENT ON TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF CHICKPEA”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2, no. 1 (June 1992).
EndNote Köksel H, Atlı A, Dağ A (June 1, 1992) A STUDY ON THE INFLUENCE OF GENOTYPE AND ENVIRONMENT ON TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF CHICKPEA. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2 1
IEEE H. Köksel, A. Atlı, and A. Dağ, “A STUDY ON THE INFLUENCE OF GENOTYPE AND ENVIRONMENT ON TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF CHICKPEA”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 2, no. 1, 1992.
ISNAD Köksel, Hamit et al. “A STUDY ON THE INFLUENCE OF GENOTYPE AND ENVIRONMENT ON TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF CHICKPEA”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2/1 (June 1992).
JAMA Köksel H, Atlı A, Dağ A. A STUDY ON THE INFLUENCE OF GENOTYPE AND ENVIRONMENT ON TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF CHICKPEA. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1992;2.
MLA Köksel, Hamit et al. “A STUDY ON THE INFLUENCE OF GENOTYPE AND ENVIRONMENT ON TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF CHICKPEA”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 2, no. 1, 1992.
Vancouver Köksel H, Atlı A, Dağ A. A STUDY ON THE INFLUENCE OF GENOTYPE AND ENVIRONMENT ON TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF CHICKPEA. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1992;2(1).