BibTex RIS Cite

EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES

Year 1993, Volume: 2 Issue: 1, - , 01.06.1992

Abstract

This research was undertaken to determine the effect of nitrogen fertilization on the spaghetti cooking quality. At three locations, different nitrogen levels were applied to Çakmak 79 and Kunduru 1149 durum wheat varieties which were analyzed in this study. Nitrogen fertilization showed significant increases in the protein content but reduced the total organic matter for both varieties. Çakmak 79 had unacceptable spaghetti quality even at the high level of nitrogen application at all locations, while Kunduru 1149 showed acceptable cooking quality level at Corum location.

ÇAKMAK 79 ve KUNDURU 1149 MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN MAKARNA PİŞME KALİTESİNE AZOTLU GÜBRE UYGULAMASININ ETKİSİ

Year 1993, Volume: 2 Issue: 1, - , 01.06.1992

Abstract

 

Araştırma azotlu gübre uygulamasının makarna pişme kalitesine etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmada; farklı azot dozları ile Kuzey Geçit bölgesinde 3 yerde yürütülen denemelerden alınan Çakmak 79 ve Kunduru 1149 makarnalık buğday çeşitleri kullanılmıştır. Azotlu gübre uygulaması protein miktarını artırırken, toplam organik madde miktarını azaltmıştır. Fakat Çakmak 79 çeşidinde 3 lokasyonda da yüksek azot dozlarında bile arzu edilen kalite düzeyi bulunamazken, Kunduru 1149 çeşidinde Çorum lokasyonunda kalitenin arzu edilen düzeyde olduğu belirlenmiştir.

 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Articles
Authors

Bülent Aktan This is me

Ayhan Atlı

Publication Date June 1, 1992
Published in Issue Year 1993 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Aktan, B., & Atlı, A. (1992). EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2(1).
AMA Aktan B, Atlı A. EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. June 1992;2(1).
Chicago Aktan, Bülent, and Ayhan Atlı. “EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2, no. 1 (June 1992).
EndNote Aktan B, Atlı A (June 1, 1992) EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2 1
IEEE B. Aktan and A. Atlı, “EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 2, no. 1, 1992.
ISNAD Aktan, Bülent - Atlı, Ayhan. “EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2/1 (June 1992).
JAMA Aktan B, Atlı A. EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1992;2.
MLA Aktan, Bülent and Ayhan Atlı. “EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 2, no. 1, 1992.
Vancouver Aktan B, Atlı A. EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1992;2(1).