Research Article
BibTex RIS Cite

Çukurova Koşullarında Bazı Kum Darısı (Panicum miliaceum L.) Genotiplerinin Agromorfolojik ve Ot Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma

Year 2020, Volume: 9 Issue: Özel Sayı, 84 - 91, 23.10.2020
https://doi.org/10.46810/tdfd.754974

Abstract

Bu araştırma Uluslararası Yarı Kurak Tropik Bölge Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden (ICRISAT) temin edilen kum darısı (Panicum miliaceum L.) türüne ait 11 genotipin Çukurova koşullarındaki performanslarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kum darısı genotipleri sıra arası 70 cm sıra üzeri 10 cm olacak şekilde 5 m uzunluğundaki sıralara birer sıra halinde ekilmiştir.
Araştırmada kum darısı genotiplerinde; % 50 çiçeklenmeye erişme süresi, bitki boyu (cm), kardeş sayısı /bitki , yaprak sayısı/ana sap, kuru ot verimi/bitki, yaprak oranı (%), kuru maddede ham protein oranı (%), ADF oranı (%), NDF oranı (%) , fosfor oranı (%), kalsiyum oranı (%), magnezyum oranı (%) ve potasyum oranı (%) incelenmiştir.
İncelenen kum darısı genotiplerinde % 50 çiçeklenmeye erişme süresinin 36-60 gün, bitki boyunun 72,2-142,8 cm, bitki başına kardeş sayısının 5,4-42,2 adet, ana sapta yaprak sayısının
+Zeyni DAĞTEKİN’in Yüksek Lisans Tez çalışmasından üretilmiştir
7,2-16 adet, yeşil ot veriminin 112,2-790,2 gr, kuru ot veriminin 28,6-165,9 gr, yaprak oranın , %19,7-51,9, ham protein oranının 16,3-20,5, ADF oranının % %28,7-36,3, NDF oranının % %60-70,6, P oranının % 0,373-0,434, Ca oranının %0,58-0,824, Mg oranının % 0,270-0,393 ve K oranının %3.174-3.964 arasında değiştiği saptanmıştır.

References

  • [1] Serin Y, Tan M. Yem Bitkileri Kültürüne Giriş. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 206, 2001 [2] Yolcu H, Tan M. Ülkemiz yem bitkileri tarımına genel bir bakış. Tarım bilimleri Dergisi 2008;14 (3): 303-312. [3] Açıkgöz E. Yem Bitkileri (3. Baskı). Uludağ üniversitesi güçlendirme vakfı, yayın No 182, 2001. [4] Açıkgöz E, Hatipoğlu R, Altınok S, Sancak C, Tan A, Uraz D. Yem bitkileri üretimi ve sorunlari. Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, 2005 ; 503-518. [5] Altın M, Gökkuş A, Koç A. Çayır Mera Islahı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Çayır Mera Yem Bitkileri ve Havza Geliştirme Daire Başkanlığı, Ankara, 468s, 2005. [6] Aghtape AA, Ghanbari A, Sirousmehr A, Siahsar B, Asgharipour M, Tavssoli A. Effect of irrigation with wastewater and foliar fertilizer application on some forage characteristics of foxtailmillet (Setaria italica). International Journal of Plant Physiology and Biochem, 2012; 3(3): 34-42. [7] Serin Y, Tan M. Buğdaygil Yembitkileri. Atatürk Üniv. Yay. No: 859, Ziraat Fak. Yay. No: 334, Ders Kit. No: 81, Erzurum, 263 s., 2014. [8] Yurtsever N. Deneysel İstatistik Metotları. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Yayınları Genel Yayın No: 121 Teknik Yayın No 56,800s, 2011. [9] Kaume RN. Panicum miliaceum L.. Record from Protabase. Brink, M. & Belay, G. (Editors). PROTA (Plant Resources of Tropical Africa / Ressources végétales de l’Afrique tropicale), Wageningen, Netherlands, 2006. [10] Tran G. Proso millet (Panicum miliaceum), forage. Feedipedia, a programme by INRA, CIRAD, AFZ and FAO. https://www.feedipedia.org/node/409 Last updated on September 1, 2017, 23:02 [11] Upadhyaya HD, Sharma S, Gowda CLL, Reddy VG, Singh S. Developing proso millet (Panicum miliaceum L.) core collection using geographic and morpho-agronomic data. Crop & Pasture Science 2011; 62: 383–389. [12] Ghimire KH, Joshi BK, Dhakal R, Sthapit BR. Diversity in proso millet (Panicum miliaceum L.) landraces collected from Himalayan mountains of Nepal. Genet Resour Crop Evol 2018; 65:503–512. [13] Baltensperger DD. Progress with proso, pearl and other millets. Trends in new crops and new uses 2002, 100-103. [14] Geervani P, Eggum BO. Nutrient composition and protein quality of minor millets. Plant Foods Hum Nutr. 1989; 39: 201-208. [15] Mohajer S, Ghods H, Taha RM, Talati A.Effect of different harvest time on yield and forage quality of three varieties of common millet (Panicum miliaceum). Scientific Research and Essays, 2012; 7(34), 3020-3025. [16] Berhane G, Eik LO, Tolera A. Chemical composition and in vitro gas production of vetch (Vicia sativa) and some browse and grass species in northern Ethiopia. African Journal of Range and Forage Science, 2006; 23(1): 69-75.
Year 2020, Volume: 9 Issue: Özel Sayı, 84 - 91, 23.10.2020
https://doi.org/10.46810/tdfd.754974

Abstract

References

  • [1] Serin Y, Tan M. Yem Bitkileri Kültürüne Giriş. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 206, 2001 [2] Yolcu H, Tan M. Ülkemiz yem bitkileri tarımına genel bir bakış. Tarım bilimleri Dergisi 2008;14 (3): 303-312. [3] Açıkgöz E. Yem Bitkileri (3. Baskı). Uludağ üniversitesi güçlendirme vakfı, yayın No 182, 2001. [4] Açıkgöz E, Hatipoğlu R, Altınok S, Sancak C, Tan A, Uraz D. Yem bitkileri üretimi ve sorunlari. Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, 2005 ; 503-518. [5] Altın M, Gökkuş A, Koç A. Çayır Mera Islahı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Çayır Mera Yem Bitkileri ve Havza Geliştirme Daire Başkanlığı, Ankara, 468s, 2005. [6] Aghtape AA, Ghanbari A, Sirousmehr A, Siahsar B, Asgharipour M, Tavssoli A. Effect of irrigation with wastewater and foliar fertilizer application on some forage characteristics of foxtailmillet (Setaria italica). International Journal of Plant Physiology and Biochem, 2012; 3(3): 34-42. [7] Serin Y, Tan M. Buğdaygil Yembitkileri. Atatürk Üniv. Yay. No: 859, Ziraat Fak. Yay. No: 334, Ders Kit. No: 81, Erzurum, 263 s., 2014. [8] Yurtsever N. Deneysel İstatistik Metotları. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Yayınları Genel Yayın No: 121 Teknik Yayın No 56,800s, 2011. [9] Kaume RN. Panicum miliaceum L.. Record from Protabase. Brink, M. & Belay, G. (Editors). PROTA (Plant Resources of Tropical Africa / Ressources végétales de l’Afrique tropicale), Wageningen, Netherlands, 2006. [10] Tran G. Proso millet (Panicum miliaceum), forage. Feedipedia, a programme by INRA, CIRAD, AFZ and FAO. https://www.feedipedia.org/node/409 Last updated on September 1, 2017, 23:02 [11] Upadhyaya HD, Sharma S, Gowda CLL, Reddy VG, Singh S. Developing proso millet (Panicum miliaceum L.) core collection using geographic and morpho-agronomic data. Crop & Pasture Science 2011; 62: 383–389. [12] Ghimire KH, Joshi BK, Dhakal R, Sthapit BR. Diversity in proso millet (Panicum miliaceum L.) landraces collected from Himalayan mountains of Nepal. Genet Resour Crop Evol 2018; 65:503–512. [13] Baltensperger DD. Progress with proso, pearl and other millets. Trends in new crops and new uses 2002, 100-103. [14] Geervani P, Eggum BO. Nutrient composition and protein quality of minor millets. Plant Foods Hum Nutr. 1989; 39: 201-208. [15] Mohajer S, Ghods H, Taha RM, Talati A.Effect of different harvest time on yield and forage quality of three varieties of common millet (Panicum miliaceum). Scientific Research and Essays, 2012; 7(34), 3020-3025. [16] Berhane G, Eik LO, Tolera A. Chemical composition and in vitro gas production of vetch (Vicia sativa) and some browse and grass species in northern Ethiopia. African Journal of Range and Forage Science, 2006; 23(1): 69-75.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Articles
Authors

Zeyni Dağtekın 0000-0003-3342-3117

Rüştü Hatipoğlu 0000-0002-7977-0782

Celal Yücel 0000-0001-6792-5890

Publication Date October 23, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 9 Issue: Özel Sayı

Cite

APA Dağtekın, Z., Hatipoğlu, R., & Yücel, C. (2020). Çukurova Koşullarında Bazı Kum Darısı (Panicum miliaceum L.) Genotiplerinin Agromorfolojik ve Ot Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, 9(Özel Sayı), 84-91. https://doi.org/10.46810/tdfd.754974
AMA Dağtekın Z, Hatipoğlu R, Yücel C. Çukurova Koşullarında Bazı Kum Darısı (Panicum miliaceum L.) Genotiplerinin Agromorfolojik ve Ot Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. TJNS. October 2020;9(Özel Sayı):84-91. doi:10.46810/tdfd.754974
Chicago Dağtekın, Zeyni, Rüştü Hatipoğlu, and Celal Yücel. “Çukurova Koşullarında Bazı Kum Darısı (Panicum Miliaceum L.) Genotiplerinin Agromorfolojik Ve Ot Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi 9, no. Özel Sayı (October 2020): 84-91. https://doi.org/10.46810/tdfd.754974.
EndNote Dağtekın Z, Hatipoğlu R, Yücel C (October 1, 2020) Çukurova Koşullarında Bazı Kum Darısı (Panicum miliaceum L.) Genotiplerinin Agromorfolojik ve Ot Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Türk Doğa ve Fen Dergisi 9 Özel Sayı 84–91.
IEEE Z. Dağtekın, R. Hatipoğlu, and C. Yücel, “Çukurova Koşullarında Bazı Kum Darısı (Panicum miliaceum L.) Genotiplerinin Agromorfolojik ve Ot Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”, TJNS, vol. 9, no. Özel Sayı, pp. 84–91, 2020, doi: 10.46810/tdfd.754974.
ISNAD Dağtekın, Zeyni et al. “Çukurova Koşullarında Bazı Kum Darısı (Panicum Miliaceum L.) Genotiplerinin Agromorfolojik Ve Ot Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”. Türk Doğa ve Fen Dergisi 9/Özel Sayı (October 2020), 84-91. https://doi.org/10.46810/tdfd.754974.
JAMA Dağtekın Z, Hatipoğlu R, Yücel C. Çukurova Koşullarında Bazı Kum Darısı (Panicum miliaceum L.) Genotiplerinin Agromorfolojik ve Ot Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. TJNS. 2020;9:84–91.
MLA Dağtekın, Zeyni et al. “Çukurova Koşullarında Bazı Kum Darısı (Panicum Miliaceum L.) Genotiplerinin Agromorfolojik Ve Ot Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, vol. 9, no. Özel Sayı, 2020, pp. 84-91, doi:10.46810/tdfd.754974.
Vancouver Dağtekın Z, Hatipoğlu R, Yücel C. Çukurova Koşullarında Bazı Kum Darısı (Panicum miliaceum L.) Genotiplerinin Agromorfolojik ve Ot Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. TJNS. 2020;9(Özel Sayı):84-91.

This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Non-Derivable 4.0 International License.