BibTex RIS Cite

Melatonin Biyosentezi Ve Süt Keçisi Yetiştiriciliğinde Eksojen Kullanımının Üreme Performansı İle Süt Kalitesi Üzerine Etkisi

Year 2011, Volume: 4 Issue: 2, 92 - 96, 10.09.2011

Abstract

Türkiye’de keçi populasyonu, son yıllarda sayısal olarak azalmasına rağmen keçi yetiştiriciliği ekonomik ve sosyal açıdan önemini sürdürmektedir. Bölgesel farklılık olmakla birlikte ülkemizde yetiştiriciliği yapılan keçi ırkları, genellikle sonbahar mevsiminde kızgınlık göstermektedir. Üreme etkinliğinin sezonal olması, yılın her mevsimi keçi sütü ve etine olan talebin karşılanmasında yetersizliklere sebep olmaktadır. Sezonal kızgınlık gösteren hayvanlarda fotoperiyot önemli bir çevresel faktördür. Retina tarafından alınan ışık sinyalleri epifiz bezinden salgılanan melatoninle (N-asetil 5-metoksi triptamin) hormonal mesajlara dönüştürülmekte ve seksüel aktivite başlamaktadır. Melatoninin biyosentez aşamalarında enzimatik reaksiyonlar görev almakta ve triptofandan önce serotonin daha sonra ise melatonin sentezlenmektedir. Eksojen melatonin uygulamaları ile aşım sezonu dışında seksüel aktivite uyarılabilmektedir. Melatonin hücresel yapıları oksidatif zarardan koruyarak, üreme etkinliği ve süt kalitesi üzerinde pozitif etki gösterebilmektedir. Bu derlemede, melatonin hormonunun biyosentezi ve süt keçisi yetiştiriciliğinde eksojen uygulamalarının üreme performansı ile süt kalitesi üzerine etkisi irdelenecektir.

Year 2011, Volume: 4 Issue: 2, 92 - 96, 10.09.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Naturel Sciences
Authors

Mahmut Çınar

Uğur Serbester This is me

Ayhan Ceyhan

Publication Date September 10, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Çınar, M., Serbester, U., & Ceyhan, A. (2011). Melatonin Biyosentezi Ve Süt Keçisi Yetiştiriciliğinde Eksojen Kullanımının Üreme Performansı İle Süt Kalitesi Üzerine Etkisi. TÜBAV Bilim Dergisi, 4(2), 92-96.
ISSN: 1308 - 4941