Research Article
BibTex RIS Cite

A COMPARISON OF SOIL PROPERTIES OF SOME HERBACEOUS AND WOODY PLANTS FROM EASTERN MEDITERRANEAN REGION

Year 2012, Volume: 5 Issue: 3, 1 - 6, 06.11.2012

Abstract

Carbon, nitrogen and phosphorus contents of leaves and soils of three different herbaceous (Anemone coronaria, Asphodelus aestivus, Cyclamen sp.), woody plants (Cupressus sempervirens, Olea europaea ve Pinus brutia) and shrubs (Calycotome villosa, Cistus creticus, Osyris alba) and some physical and chemical properties and 30 days of carbon mineralization of their soils have been investigated to understand the interactions between different species in the same ecosystem. Carbon mineralization have been determined using respiration method [Ba(OH)2+Oxalic acid] in controlled conditons (28°C, 80% precipitation). Microbial activity increased similarly in all plant groups which showed that there was enough and available carbon source for mineralization in these soils. The only significant difference (P  0.05) was found between Osyris sp. and other plant groups in carbon mineralization and mineralization rates. In conclusion, this difference in Osyris soils may be related to its avaliable organic matter quality and consumability by microorganisms.

DOĞU AKDENİZ BÖLGESİNDE YETİŞEN BAZI OTSU VE ODUNSU MAKİ BİTKİLERİNİN TOPRAK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Year 2012, Volume: 5 Issue: 3, 1 - 6, 06.11.2012

Abstract

Bu çalışmada Akdeniz Bölgesi’ne özgü üç farklı otsu (Anemone coronaria, Asphodelus aestivus, Cyclamen sp.), çalı (Calycotome villosa, Cistus creticus, Osyris alba) ve odunlu bitki yaprağının (Cupressus sempervirens, Olea europaea ve Pinus brutia) C, N ve P içerikleri (%) ile topraklarının bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ve bu toprakların 30 günlük karbon mineralizasyonu belirlenerek aynı ekosistem içindeki farklı türlerin reaksiyonları anlaşılmaya çalışılmıştır. Toprakta karbon mineralizasyonu kontrollü koşullarda (28°C, %80 nem) ve respirasyon metodu [Ba(OH)2+Oxalic asit] ile belirlenmiştir. Mikrobiyal faaliyet tüm bitki gruplarında birbirine paralel bir şekilde gittikçe artarak ilerlemiştir. Bu da mineralize olabilecek yeterli ve kullanılabilir düzeyde karbon kaynağının bulunduğunu göstermektedir. Karbon mineralizasyonu ve mineralizasyon oranları sadece Osyris ile diğer bitkiler arasında anlamlı farklılık yaratmıştır (P £ 0.05). Ortaya çıkan bu anlamlı farklılık Osyris toprağındaki mevcut organik maddenin kalitesi ve mikroorganizmalarca tüketilebilir nitelikte olması ile ilişkilendirilebilir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Naturel Sciences
Authors

Nacide Kızıldağ

Gülistan Özer This is me

Şahin Cenkseven

Ahu Kutlay This is me

Burak Koçak

Hüsniye Aka Sağlıker

Cengiz Darıcı

Publication Date November 6, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 5 Issue: 3

Cite

APA Kızıldağ, N., Özer, G., Cenkseven, Ş., Kutlay, A., et al. (2012). DOĞU AKDENİZ BÖLGESİNDE YETİŞEN BAZI OTSU VE ODUNSU MAKİ BİTKİLERİNİN TOPRAK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. TÜBAV Bilim Dergisi, 5(3), 1-6.
ISSN: 1308 - 4941