Research Article
BibTex RIS Cite

Diyarbakır İlinde Köy Tavukçuluğunun Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri

Year 2019, Volume: 6 Issue: 4, 608 - 615, 16.10.2019
https://doi.org/10.30910/turkjans.633519

Abstract

Bu çalışma, Diyarbakır ili köy tavukçuluğunun
mevcut durumunun incelenmesi, üreticilerin sosyo-ekonomik durumları, tavuk
barınaklarının durumu, üreticilerin bakım ve besleme konusundaki bilgileri ve
üretici sorunlarının ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, basit
tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilen köylerde 2016–2017 yılları arasında
tavukçuluk yapan işletme sahipleri ile yüz yüze yapılan anketlerden sağlanan
veriler analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; işletme sahiplerinin
yaşlarının ortalamasının 45.8 olduğu, işletmecilerin tamamının okuryazar ve
çiftçi olduğu belirlenmiştir. Yetiştiricilerin tamamının erkek olduğu ve
kooperatife üye olmadıkları saptanmıştır. Yetiştiricilerin büyük bir kısmının (%97) tavuk yetiştiriciliği yaptığı
belirlenmiştir.
İşletmelerin tamamında kanatlı yetiştiriciliği
yapıldığı ve kanatlı hayvan sayısının toplam hayvan sayısı içindeki oranının
%59.4 olduğu saptanmıştır.

Yetiştiriciler
işletmede bulunan tavuk ve horoz ırklarının büyük
bir kısmının (%84) yerel ırk olduğunu ifade etmişlerdir. Yetiştiriciler
işletmelerin tamamında hastalık görüldüğünü ifade etmişlerdir. İşletmelerin
tamamında yetiştiricilerin sabah, akşam olmak üzere günde iki defa yemleme
yaptığı ve hayvanlara fabrika yemi verilme oranının %34.6 olduğu
belirlenmiştir.
İşletmelerin
tamamında kümes temizliği ve yemleme ve yumurta toplama gibi işlerin kadınlar
tarafından yapıldığı belirlenmiştir.
İşletmelerin tamamında yetiştiriciler barınakta
ilave aydınlatma ve ilave ısıtma yapmadıklarını belirtmişlerdir. Sonuç olarak;
Diyarbakır ili köy tavukçuluğunun ülkemizdeki geleneksel köy tavukçuluğunun
yapısına benzer olduğu tespit edilmiş, özellikle hastalıklar, uygulanan
destekler, yem maliyetinin düşürülmesi ve pazarlama konularındaki sorunlarının
çözümü önem taşımaktadır.

Thanks

Bu çalışmada, 2731732 kod numarasıyla Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında 07.04.2017 tarihinde Ortak Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) proje protokolü çerçevesinde yürütülen ve tamamlanan proje verilerinin bir kısmı kullanılmıştır.

References

  • Akşimşek, Ş.D. 2008. Ülkemizde Kuş Gribi Görülmesinden Sonra Tokat İli Köy Tavukçuluğunun Yapısı. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Bayraktar, E. 2012. Artvin İli Köy Tavukçuluğunun Yapısı. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Bural, R. 2015. Bingöl İli Köy Tavukçuluğunun Yapısı. Yüksek Lisans Tezi, Bingöl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bingöl.
  • Copland, J.W., Alders, R.G. 2005. The Australian village poultry development program in Asia and Africa. World's Poultry Science Journal, 61: 31-37.
  • Demirulus, H., Aydın, A., Beşkaya, S., Dursun, S.G. 2013. Geliştirilmesi açısından Diyarbakır ve Tekirdağ illerinde köy tavukçuluğunun durumunu belirlemeye yönelik karşılaştırmalı bir çalışma. 8. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 5-7 Eylül, Çanakkale, s. 146-156.
  • Ekue, F.N., Poné, K.D., Mafeni, M.J., Nfi, A.N., Njoya, J. 2002. Survey of the Traditional Poultry Production System in the Bamenda Area, Cameroon. In: Characteristics and Parameters of Family Poultry Production in Africa, IAEA, Vienna), pp.15-25.
  • Eleroğlu, H., Yıldırım, A., Şekeroğlu, A. 2014. Sivas ili agro-ekolojik alt bölgelerinde köy tavukçuluğunun yapısı. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 11(2): 10-15.
  • FAO, 2008. FAOSTAT, Statistical Database of Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome-Italy.
  • Güngördü, S. 2009. Batman İli Köy Tavukçuluğunun Durumu. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Güngördü, S., Çelen, M.F. 2018. Batman ili köy tavukçuluğunun durumu. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 8(2/2): 37-59.
  • İnci, H., Bural, R., Şengül, T. 2015. Bingöl ili köy tavukçuluğunun yapısı. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 12(2): 13-17.
  • Permin, A., Riise, J.C., Kryger, K.N. 2004. Strategies for developing family poultry production at village level. Experiences from West Africa and Asia. World Poultry Congress, 8-13 June, Istanbul-Turkey, pp. 115-125.
  • Riise, J.C., Permin, A., Mcainsh, C.V., Frederiksen, L. 2004. Keeping Village Poultry a Technical Manual on Small-Scale Poultry Production. Network for Small holder Poultry Development. Copenhagen, Denmark.
  • Sonaiya, E.B., 2009. Some technical and socioeconomic factors affecting productivity and profitability of small holder family poultry. World's Poultry Science Journal, 65: 201-205.
  • Şekeroğlu, A., Akşimşek, Ş.D. 2007. Tokat ilinde köy tavukçuluğunun yapısı. 5. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 5-8 Eylül, Van, s. 126-136.
  • Şekeroğlu, A., Akşimşek, D.Ş. 2009. Tokat ili köy tavukçuluğunun bazı özellikleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 24(2): 108-113.
  • Şekeroğlu, A., Sarıca, M. 2007. Alternatif üretim metodu olarak köy tavukçuluğu. 5. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 5-8 Eylül, Van, s. 189.
  • Şekeroğlu, A., Sarıca, M. 2010. Bir üretim sistemi olarak köy tavukçuluğu. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 9(1): 41-47.
  • TÜİK. 2018. Hayvansal Üretim İstatistikleri (Erişim tarihi: 13.02.2017).
  • Türkoğlu, M., Eleroğlu, H. 1999. Serbest broiler yetiştiriciliği. VIV. Poultry Yutav’99. Uluslararası Tavukçuluk Fuarı ve Konferansı, 3-6 Haziran, İstanbul, s. 110-122.
  • Yurt, Z. 2002. Çanakkale İlindeki Kimi Köylerde Köy Tipi Kümes Hayvanı Yetiştiriciliğinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale.

Current Situation, Its Problems and Solution Proposals of Diyarbakır Village Poultry

Year 2019, Volume: 6 Issue: 4, 608 - 615, 16.10.2019
https://doi.org/10.30910/turkjans.633519

Abstract

This
study was carried out to investigate the current status of the village poultry
in Diyarbakir province, the socio-economic status of the breeders, the status
of the hen houses, the information about the maintenance and feeding of the
breeders and the breeders' problems. In the study, the data obtained from
face-to-face questionnaires were analyzed with the village poultry breeders in
selected villages by simple random sampling method in between 2016-2017.
According to research findings; the average age of the breeders are 45.8, and
that all of the breeders are literate and farmers. It has been determined that
all breeders are male and not co-operative members. It was determined that most
of the breeders (97%) busy with poultry production. It has been determined that
all of the plants have breeding poultry, and the ratio of poultry to the total
number of animals was 59.4%. The breeders stated that a large proportion (84%)
of Chicken and Rooster races were local races. Breeders stated that all of the
enterprises had a disease.
In
all enterprises, it was determined that the breeders were feeding twice a day
in the morning and in the evening and the rate of giving concentrate feed to
the animals was 34.6%. It has been determined that the constructions of the
poultry house, poultry cleaning and feeding irrigation are done by women
entirely.
In
all enterprises, the breeders stated that they did not provide additional
lighting and additional heating in the shelter. As a result; Diyarbakır
province village poultry is similar to the structure of the traditional village
poultry in our country. Especially diseases, applied supports, reduction of
feed cost and solution of problems in marketing matters are important.

References

  • Akşimşek, Ş.D. 2008. Ülkemizde Kuş Gribi Görülmesinden Sonra Tokat İli Köy Tavukçuluğunun Yapısı. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Bayraktar, E. 2012. Artvin İli Köy Tavukçuluğunun Yapısı. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Bural, R. 2015. Bingöl İli Köy Tavukçuluğunun Yapısı. Yüksek Lisans Tezi, Bingöl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bingöl.
  • Copland, J.W., Alders, R.G. 2005. The Australian village poultry development program in Asia and Africa. World's Poultry Science Journal, 61: 31-37.
  • Demirulus, H., Aydın, A., Beşkaya, S., Dursun, S.G. 2013. Geliştirilmesi açısından Diyarbakır ve Tekirdağ illerinde köy tavukçuluğunun durumunu belirlemeye yönelik karşılaştırmalı bir çalışma. 8. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 5-7 Eylül, Çanakkale, s. 146-156.
  • Ekue, F.N., Poné, K.D., Mafeni, M.J., Nfi, A.N., Njoya, J. 2002. Survey of the Traditional Poultry Production System in the Bamenda Area, Cameroon. In: Characteristics and Parameters of Family Poultry Production in Africa, IAEA, Vienna), pp.15-25.
  • Eleroğlu, H., Yıldırım, A., Şekeroğlu, A. 2014. Sivas ili agro-ekolojik alt bölgelerinde köy tavukçuluğunun yapısı. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 11(2): 10-15.
  • FAO, 2008. FAOSTAT, Statistical Database of Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome-Italy.
  • Güngördü, S. 2009. Batman İli Köy Tavukçuluğunun Durumu. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Güngördü, S., Çelen, M.F. 2018. Batman ili köy tavukçuluğunun durumu. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 8(2/2): 37-59.
  • İnci, H., Bural, R., Şengül, T. 2015. Bingöl ili köy tavukçuluğunun yapısı. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 12(2): 13-17.
  • Permin, A., Riise, J.C., Kryger, K.N. 2004. Strategies for developing family poultry production at village level. Experiences from West Africa and Asia. World Poultry Congress, 8-13 June, Istanbul-Turkey, pp. 115-125.
  • Riise, J.C., Permin, A., Mcainsh, C.V., Frederiksen, L. 2004. Keeping Village Poultry a Technical Manual on Small-Scale Poultry Production. Network for Small holder Poultry Development. Copenhagen, Denmark.
  • Sonaiya, E.B., 2009. Some technical and socioeconomic factors affecting productivity and profitability of small holder family poultry. World's Poultry Science Journal, 65: 201-205.
  • Şekeroğlu, A., Akşimşek, Ş.D. 2007. Tokat ilinde köy tavukçuluğunun yapısı. 5. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 5-8 Eylül, Van, s. 126-136.
  • Şekeroğlu, A., Akşimşek, D.Ş. 2009. Tokat ili köy tavukçuluğunun bazı özellikleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 24(2): 108-113.
  • Şekeroğlu, A., Sarıca, M. 2007. Alternatif üretim metodu olarak köy tavukçuluğu. 5. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 5-8 Eylül, Van, s. 189.
  • Şekeroğlu, A., Sarıca, M. 2010. Bir üretim sistemi olarak köy tavukçuluğu. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 9(1): 41-47.
  • TÜİK. 2018. Hayvansal Üretim İstatistikleri (Erişim tarihi: 13.02.2017).
  • Türkoğlu, M., Eleroğlu, H. 1999. Serbest broiler yetiştiriciliği. VIV. Poultry Yutav’99. Uluslararası Tavukçuluk Fuarı ve Konferansı, 3-6 Haziran, İstanbul, s. 110-122.
  • Yurt, Z. 2002. Çanakkale İlindeki Kimi Köylerde Köy Tipi Kümes Hayvanı Yetiştiriciliğinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Hakan İnci This is me

Muhammed Ali Ekinci This is me

Ersin Karakaya

Tugay Ayaşan This is me

Hava Şeyma Yılmaz This is me

Publication Date October 16, 2019
Submission Date November 6, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 6 Issue: 4

Cite

APA İnci, H., Ekinci, M. A., Karakaya, E., Ayaşan, T., et al. (2019). Diyarbakır İlinde Köy Tavukçuluğunun Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(4), 608-615. https://doi.org/10.30910/turkjans.633519