Research Article
BibTex RIS Cite

Hasat Sonrası UV-C ve Yenilebilir Yüzey Kaplama Uygulamalarının Kiraz Meyve Kalitesi ile Muhafaza Süresi Üzerine Etkileri

Year 2017, Volume: 4 Issue: 1, 79 - 88, 28.02.2017
https://doi.org/10.19159/tutad.300716

Abstract

Bu çalışmada, 0900 Ziraat kiraz çeşidine ait meyvelere hasat sonrası MAP, UV-C ve yenilebilir yüzey kaplama uygulamaları yapılarak, kiraz meyve kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri araştırılmıştır. Yapılan uygulamalar sonrasında meyveler soğuk hava deposunda 0 oC’de % 85–95 oransal nemli ortamda 4 hafta süre ile muhafaza altına alınmıştır. Muhafaza periyodu süresince 7 gün aralıklarla alınan meyve örneklerinde çeşitli fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Meyve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla; meyvelerde ağırlık kaybı, meyve sertliği, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik değerleri, toplam fenolik madde miktarı, toplam antosiyanin miktarı, toplam antioksidan miktarı, çürüme oranı ve dış görünüş değerleri tespit edilmiştir. Uygulamalara göre değişen oranlarda ağırlık kayıplarında ve toplam suda çözünür kuru madde oranında artış, meyve sertliği ile titre edilebilir asit miktarında ise azalma belirlenmiştir. UVC uygulamaları meyve çürümeleri üzerine önemli oranda koruyucu etkisi göstermiş ve fenolik madde miktarını artırmıştır. Muhafaza süresi sonunda pazarlanabilir nitelikte olan meyveler MAP, Alginat, UV-C+Kitosan, UVC+Alginat ve UV-C+MAP uygulanmış meyvelerde görülmüştür.

References

  • Akbudak, B., Eriş, A., Tezcan, H., Karabulut, Ö.A., 2002. Kiraz muhafazasında farklı uygulamaların kalite ve fungal hastalıklar üzerine etkisi. II. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 24-27 Eylül, Çanakkale, s. 128-135.
  • Akbulut, M., Özcan, M., 1997. Kirazlarda farklı ambalaj tiplerinin muhafaza süre ve kaliteleri üzerine etkileri. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 21-24 Ekim, Yalova, s. 85-89.
  • Akbulut, M., Özcan, M., 2005. 0900 Ziraat kiraz çeşidinde hasat sonrası farklı ambalaj uygulamalarının ürün ve kalite kayıpları üzerine etkilerinin araştırılması. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 6-9 Eylül, Hatay, s. 180-187.
  • Bahar, A., Dündar, Ö., 1997. Akşehir napolyunu kiraz çeşidinin modifiye atmosferde paketlenmesi ve depolanması. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 21-24 Ekim, Yalova, s. 91-98.
  • Baka, M., Mercier, J., Corcuff, R., Castaigne, F., Arul, J., 1999. Photochemical treatment to improve storability of fresh strawberries. Journal of Food Science, 64(4): 1068-1072.
  • Bal, E., Çelik, S., 2008. Hasat sonrası UV-C uygulamalarının giant erik çeşidinin meyve kalitesi ve soğukta muhafazası üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 14(2): 101-107.
  • Bernalde, M.J., Sabio, E., Hernandez, M.T., Gervasini, C., 2003. Influence of storage delay on quality of ‘van’ sweet cherry. Postharvest Biology Technology, 28: 303-312.
  • Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C., 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity, Food Science and Technology, 28(1): 25-30.
  • Caner, C., Aday, M.S., 2007. Farklı kaplama materyallerinin kiraz kalitesi ve tüketici istekleri üzerine etkisinin kinetik modellemeye dayanarak değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale.
  • Cantos, E., Garcia-Viguera, C., Pascual-Teresa, S., Tomas-Berberan, F.A., 2000. Effect of postharvest ultraviolet ırradiation on resveratrol and other phenolics of cv. napoleon table grapes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48(10): 4606-4612.
  • Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, M., Özkan, A., 2001. Meyve ve sebze işleme teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:24, Ankara.
  • Certel, M., Uslu, M.K., Özdemir, F., 2004. Effects of sodium caseinate and milk protein concentrate-based edible coatings on the postharvest quality of bing cherries. Journal of the Science of Food and Agricultural, 84(10): 1229-1234.
  • Chaovanalikit, A., Wrolstad, R.E., 2004.Total anthocyanins and total phenolics of fresh and processed cherries and their antioxidant properties. Journal of Food Science, 69(1): 67-72.
  • Chiabrando, V., Giacalone, G., 2015. Effects of alginate edible coating on quality and antioxidant properties in sweet cherry during postharvest storage. Italian Journal of Food Science, 27(2): 174-180.
  • Cliff, M.A., Dever, M.C., Hall, J.W., Girard, B., 1996. Development and evaluation of multiple regression models for prediction of sweet cherry liking. Food Research International, 28: 583-589.
  • Costa, L., Vicente, A.R., Civello, P.M., Chaves, A.R., Martinez, G.A., 2006. UV-C Treatment delays postharvest senescence in broccoli florets. Postharvest Biology Technology, 39(2): 204-210.
  • Dong, Y.H., Mitra, D., Kootstra, A., Lister, C., Lancaster, J., 1995. Postharvest stimulation of skin color in royal gala apple. Journal of the American Society for Horticultural Science, 120(1): 95-100.
  • Droby, S., Chalutz, E., Horev, B., Cohen, L., Gaba, V., Wilson, E.L., Wisniewski, M., 1993. Factors affecting uv-ınduced resistance in grapefruit against the green mould decay caused by penicillium digitatum. Plant Pathology, 42(3): 418-424.
  • Erkan, M., Wang, S.Y., Wang, C.Y., 2008. Effect of UV treatment on antioxidant capacity, antioxidant enzyme activity and decay in strawberry fruit. Postharvest Biology Technology, 48(2): 163-171.
  • Gülcan, R., Güleryüz, M., Bolat, İ., Ünal, A., Pırlak, L., Eşitken, A., Aslantaş, R., Demirsoy, H., Karaduva, L., 1995. Yumuşak ve sert çekirdekli meyvelerde tüketim projeksiyonları ve üretim hedefleri. Türkiye Ziraat Mühendisliği IV. Teknik Kongresi, 9-13 Ocak, Ankara, s. 629-653.
  • Gündüz, M., 1993. Yaş meyve ve sebze ihracatında soğuk zincirinin önemi ve mevcut yapının incelenmesi. T.C. Başbakanlık ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, İGEME No: 78, Ankara.
  • Higashio, H., Ippoushi, H., Ito, H., Azuma, K., 1999. Induction of an oxidative defense system against uv-stress and application to improve quality of green vegetables. Acta Horticulturae, 483: 299-302.
  • Karaçalı, İ., 1993. Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 494, İzmir.
  • Kasım, R., Kasım, M.U., 2007. Sebze ve meyvelerde hasat sonrası kayıpların önlenmesinde alternatif bir uygulama: UV-C. Tarım Bilimleri Dergisi, 13(4): 413-419.
  • Kim, D.O., Heo, H.J., Kim, Y.J., Yang, H.S., Lee, C.Y., 2005. Sweet and sour cherry phenolics and their protective effects on neuronal cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(26): 9921-9927.
  • Koyuncu, M.A., Dilmaçünal, T., 2008. Farklı modifiye atmosfer (MA) oluşturan poşetlerin 0900 ziraat kiraz çeşidinin soğukta depolanması üzerine etkisi. Bahçe Ürünlerinde IV. Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 8-11 Ekim, Antalya, s. 33-41.
  • Koyuncu, M.A., Savran, H.E., 2002. Yenilebilir kaplamalar. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(3): 73-83.
  • Koyuncu, F., Yıldırım, A., Koyuncu, M.A., 2005. Honaz ilçesinde yetiştirilen bazı kiraz çeşitlerinin pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 6-9 Eylül, Hatay, s. 432-439.
  • Krochta, J., Baldwin, E., Nisperos, M., 1994. Edible coating and film to improve food quality. Technomic Publishing Co. Inc. Lancaster, Basal.
  • Lingegowdaru, J., 2007. Effect of UV-C hormesis on quality attributes of tomatoes during post treatment handling. Master thesis, McGill University, Canada.
  • Liu, J., Stevens, C., Khan, V.A., Lu, J.Y., Wilson, C.L., Adeyeye, O., 1993. Application of ultraviolet-C light on storage rots and ripening of tomatoes. Journal of Food Protection, 56(10): 868-872.
  • Looney, N.E., Webster, A.D., Kupferman, E.M., 1996. Harvest and handling sweet cherries for the fresh market. In: Webster, A.D., Looney, N.E. (Eds.), Cherries, Crop Physiology, Production and Uses, CAB International, Wallingford, UK, pp. 424-441.
  • Maftoonazad, N., Ramaswamy, H.S., Marcotte, M., 2008. Shelflife extension of peaches through sodium alginate and methyl cellulose edible coatings. International Journal of Food Science and Technology, 43(6): 951-957.
  • Marquenie, D., Nicolai, B.M., Impe, J.F.V., Michiels, C.W., Geeraerd, A.H., Schenk, A., Soontjens, C., 2002. Using survival analysis to ınvestigate the effect of uv-c and heat treatment on storage rot of strawberry and sweet cherry. International Journal of Food Microbiology, 73(2): 187-196.
  • Marquenie, D., Michiels, C.W., Van Impe, J.F., Schrevens, E., Nicolai, B.N., 2003. Pulsed white light in combination with uv-c and heat to reduce storage rot of strawberry. Postharvest Biology Technology, 28(3): 455-461.
  • Naczk, M., Shahidi, F., 2004. Extraction and analysis of phenolics in food. Journal of Chormatography, 1054(1): 95-111.
  • Nigro, F., Ippolito, A., Lima, G., 1998. Use of UV-C light to reduce botrytis storage rot of table grapes. Postharvest Biology Technology, 13(3): 171-181.
  • Özdemir, A.E., Ertürk, E.M., Çelik, M., Dilbaz, R., 2006. Venüs nektarin çeşidinin soğukta muhafazası. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(3): 297-304.
  • Petracek, P.D., Joles, D.W., Shirazi, A., Camerona, C., 2002. Modified atmosphere packaging of sweet cherry fruit (Prunus avium L., cv. ‘Sams’): Metabolic responses to oxygen, carbon dioxide, and temperature. Postharvest Biology Technology, 24(3): 259-270.
  • Planton, G., 1992. Fermente des fruits et leguments. Centre Technique Interprofessionnel des Fruits et Legumes, 82: 27-28.
  • Rivera, P.D.M., Gardea-Bejar, A.A., Martinez-Tellez, M.A., Rivera, D.M., Gozalez-Aguilar, G.A., 2007. Efectos bioqimicos postcosecha de la irradiacion uv-c en frutas y hortalizas. Revista Fitotecnia Mexicana, 30(4): 361-372.
  • Sabır, F.K., Ağar, İ.T., 2008. Farklı özelliklere sahip modifiye atmosfer poşetlerde muhafazasının 0900 ziraat çeşidinde muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri. Bahçe Ürünlerinde IV. Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 8-11 Ekim, Antalya, s. 44-51.
  • Sandford, P.A., 1989. Chitosan: Commercial uses and potential applications, chitin and chitosan. Elsevier Applied Science Publication, New York.
  • Sarı, E., Türk, R., 2002. Taze kiraz ön soğutma ve modifiye atmosfer uygulamalarında bazı yaklaşımlar. II. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 24-27 Eylül, Çanakkale, s. 136-142.
  • Serrano, M., Martinez-Romero, D., Castillo, S., Guillen, F., Valero, D., 2005. The use of natural antifungal compounds improves the beneficial effect of MAP in sweet cherry storage. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 6(1): 115-123.
  • Slinkard, K., Singleton, V.L., 1977. Total phenol analyses: Automation and comparison with manual methods. The American Journal of Enology and Viticulture, 28(1): 49-55.
  • Stevens, C., Wilson, C.L., Lu, J.Y., Khan, V.A., Chalutz, E., Droby, S., Kabwe, M.K., Haung, Z., Adeyeye, O., Pusey, P.L., Wisniewski, M.E., Went, M., 1996. Plant hormesis induced by ultraviolet light-c for controlling postharvest diseases of tree fruits. Crop Protection, 15(2): 129-134.
  • Tiryaki, O., Maden, S., 1991. Penicillium expansum, Botrytis cinerea ve Rhizopus nigricans ile enfekteli Ankara armutlarında gamma radyasyonunu ile standart depolama koşullarında çürümenin engellenmesi. VI. Türkiye Fitopatoloji Kongresi, 7-11 Ekim, İzmir, s. 229-233.
  • Valero, D., Diaz-Mula, M., Zapata, P.J., Guillen, F., Martinez-Romero, D., Castillo, S., Serrano, M., 2013. Effects of alginate edible coating on preserving fruit quality in four plum cultivars during postharvest storage. Postharvest Biology Technology, 77(1): 1-6.
  • Wani, A.A., Singh, P., Guld, K., Wani, M.H., Langowski, H.C., 2014. Sweet cherry (Prunus avium): Critical factors affecting the composition and shelf life. Food Packaging Shelf Life, 1(1): 86-99.
  • Wrolstad, R.E., 1976. Color and pigment analyses in fruit products. Agricultural Experiment Station Bulletin, 624: 1-17.
  • Yaman, O., Bayındırlı, L., 2002. Effects of an edible coating and cold storage on shelf-life and quality of cherries. LWT Food Science and Technology, 35(2): 146-150.
  • Zhao, Z., Gu, Y., Kun, M., Li, X., 2009. Effect of chitosan coating on the antioxidant enzymes and quality of “dashi early ripening” plums. In 3rd International Conference on Bioinformatics and Biomedical Engineering, June 11-13, China, pp. 1-4.
  • Zapata, P.J., Guillen, F., Martinez-Romero, D., Castillo, S., Valero, D., Serrano, M., 2008. Use of alginate or zein as edible coatings to delay postharvest ripening process and to maintain tomato quality. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88(7): 1287-1293.

Effects of Postharvest UV-C and Edible Coating Treatments on Fruit Quality and Storage of Sweet Cherry

Year 2017, Volume: 4 Issue: 1, 79 - 88, 28.02.2017
https://doi.org/10.19159/tutad.300716

Abstract

: In this study, postharvest treatments of MAP, UV-C and edible coating treatments were applied to cv. 0900 Ziraat
sweet cherry and their effects on quality and storage period of sweet cherry were examined. After the treatments, fruits were
stored under cold storage at 0o
C and 85-95% relative humidity for four weeks. In the course of storage period, various
physical and chemical analyses in fruit samples were performed at 7 day intervals. Weight loss, fruit firmness, total soluble
solids, titratable acidity, total phenolic compounds, total anthocyanin content, total antioxidant, decay rate and external
appearance in sweet cherry fruits were determined to detect fruit quality attributes. Increases in weight loss, total soluble
solids and decreases in fruit firmness and titratable acidity, depending on varying proportions of treatments were
determined. UVC treatments showed a significant protective effect on fruit decay and increased the amount of phenolic
compounds. At the end of storage period marketable attributes were observed in MAP, UV-C+Chitosan, UV-C+Alginat and
UV-C+MAP treated fruits.

References

  • Akbudak, B., Eriş, A., Tezcan, H., Karabulut, Ö.A., 2002. Kiraz muhafazasında farklı uygulamaların kalite ve fungal hastalıklar üzerine etkisi. II. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 24-27 Eylül, Çanakkale, s. 128-135.
  • Akbulut, M., Özcan, M., 1997. Kirazlarda farklı ambalaj tiplerinin muhafaza süre ve kaliteleri üzerine etkileri. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 21-24 Ekim, Yalova, s. 85-89.
  • Akbulut, M., Özcan, M., 2005. 0900 Ziraat kiraz çeşidinde hasat sonrası farklı ambalaj uygulamalarının ürün ve kalite kayıpları üzerine etkilerinin araştırılması. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 6-9 Eylül, Hatay, s. 180-187.
  • Bahar, A., Dündar, Ö., 1997. Akşehir napolyunu kiraz çeşidinin modifiye atmosferde paketlenmesi ve depolanması. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 21-24 Ekim, Yalova, s. 91-98.
  • Baka, M., Mercier, J., Corcuff, R., Castaigne, F., Arul, J., 1999. Photochemical treatment to improve storability of fresh strawberries. Journal of Food Science, 64(4): 1068-1072.
  • Bal, E., Çelik, S., 2008. Hasat sonrası UV-C uygulamalarının giant erik çeşidinin meyve kalitesi ve soğukta muhafazası üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 14(2): 101-107.
  • Bernalde, M.J., Sabio, E., Hernandez, M.T., Gervasini, C., 2003. Influence of storage delay on quality of ‘van’ sweet cherry. Postharvest Biology Technology, 28: 303-312.
  • Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C., 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity, Food Science and Technology, 28(1): 25-30.
  • Caner, C., Aday, M.S., 2007. Farklı kaplama materyallerinin kiraz kalitesi ve tüketici istekleri üzerine etkisinin kinetik modellemeye dayanarak değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale.
  • Cantos, E., Garcia-Viguera, C., Pascual-Teresa, S., Tomas-Berberan, F.A., 2000. Effect of postharvest ultraviolet ırradiation on resveratrol and other phenolics of cv. napoleon table grapes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48(10): 4606-4612.
  • Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, M., Özkan, A., 2001. Meyve ve sebze işleme teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:24, Ankara.
  • Certel, M., Uslu, M.K., Özdemir, F., 2004. Effects of sodium caseinate and milk protein concentrate-based edible coatings on the postharvest quality of bing cherries. Journal of the Science of Food and Agricultural, 84(10): 1229-1234.
  • Chaovanalikit, A., Wrolstad, R.E., 2004.Total anthocyanins and total phenolics of fresh and processed cherries and their antioxidant properties. Journal of Food Science, 69(1): 67-72.
  • Chiabrando, V., Giacalone, G., 2015. Effects of alginate edible coating on quality and antioxidant properties in sweet cherry during postharvest storage. Italian Journal of Food Science, 27(2): 174-180.
  • Cliff, M.A., Dever, M.C., Hall, J.W., Girard, B., 1996. Development and evaluation of multiple regression models for prediction of sweet cherry liking. Food Research International, 28: 583-589.
  • Costa, L., Vicente, A.R., Civello, P.M., Chaves, A.R., Martinez, G.A., 2006. UV-C Treatment delays postharvest senescence in broccoli florets. Postharvest Biology Technology, 39(2): 204-210.
  • Dong, Y.H., Mitra, D., Kootstra, A., Lister, C., Lancaster, J., 1995. Postharvest stimulation of skin color in royal gala apple. Journal of the American Society for Horticultural Science, 120(1): 95-100.
  • Droby, S., Chalutz, E., Horev, B., Cohen, L., Gaba, V., Wilson, E.L., Wisniewski, M., 1993. Factors affecting uv-ınduced resistance in grapefruit against the green mould decay caused by penicillium digitatum. Plant Pathology, 42(3): 418-424.
  • Erkan, M., Wang, S.Y., Wang, C.Y., 2008. Effect of UV treatment on antioxidant capacity, antioxidant enzyme activity and decay in strawberry fruit. Postharvest Biology Technology, 48(2): 163-171.
  • Gülcan, R., Güleryüz, M., Bolat, İ., Ünal, A., Pırlak, L., Eşitken, A., Aslantaş, R., Demirsoy, H., Karaduva, L., 1995. Yumuşak ve sert çekirdekli meyvelerde tüketim projeksiyonları ve üretim hedefleri. Türkiye Ziraat Mühendisliği IV. Teknik Kongresi, 9-13 Ocak, Ankara, s. 629-653.
  • Gündüz, M., 1993. Yaş meyve ve sebze ihracatında soğuk zincirinin önemi ve mevcut yapının incelenmesi. T.C. Başbakanlık ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, İGEME No: 78, Ankara.
  • Higashio, H., Ippoushi, H., Ito, H., Azuma, K., 1999. Induction of an oxidative defense system against uv-stress and application to improve quality of green vegetables. Acta Horticulturae, 483: 299-302.
  • Karaçalı, İ., 1993. Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 494, İzmir.
  • Kasım, R., Kasım, M.U., 2007. Sebze ve meyvelerde hasat sonrası kayıpların önlenmesinde alternatif bir uygulama: UV-C. Tarım Bilimleri Dergisi, 13(4): 413-419.
  • Kim, D.O., Heo, H.J., Kim, Y.J., Yang, H.S., Lee, C.Y., 2005. Sweet and sour cherry phenolics and their protective effects on neuronal cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(26): 9921-9927.
  • Koyuncu, M.A., Dilmaçünal, T., 2008. Farklı modifiye atmosfer (MA) oluşturan poşetlerin 0900 ziraat kiraz çeşidinin soğukta depolanması üzerine etkisi. Bahçe Ürünlerinde IV. Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 8-11 Ekim, Antalya, s. 33-41.
  • Koyuncu, M.A., Savran, H.E., 2002. Yenilebilir kaplamalar. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(3): 73-83.
  • Koyuncu, F., Yıldırım, A., Koyuncu, M.A., 2005. Honaz ilçesinde yetiştirilen bazı kiraz çeşitlerinin pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 6-9 Eylül, Hatay, s. 432-439.
  • Krochta, J., Baldwin, E., Nisperos, M., 1994. Edible coating and film to improve food quality. Technomic Publishing Co. Inc. Lancaster, Basal.
  • Lingegowdaru, J., 2007. Effect of UV-C hormesis on quality attributes of tomatoes during post treatment handling. Master thesis, McGill University, Canada.
  • Liu, J., Stevens, C., Khan, V.A., Lu, J.Y., Wilson, C.L., Adeyeye, O., 1993. Application of ultraviolet-C light on storage rots and ripening of tomatoes. Journal of Food Protection, 56(10): 868-872.
  • Looney, N.E., Webster, A.D., Kupferman, E.M., 1996. Harvest and handling sweet cherries for the fresh market. In: Webster, A.D., Looney, N.E. (Eds.), Cherries, Crop Physiology, Production and Uses, CAB International, Wallingford, UK, pp. 424-441.
  • Maftoonazad, N., Ramaswamy, H.S., Marcotte, M., 2008. Shelflife extension of peaches through sodium alginate and methyl cellulose edible coatings. International Journal of Food Science and Technology, 43(6): 951-957.
  • Marquenie, D., Nicolai, B.M., Impe, J.F.V., Michiels, C.W., Geeraerd, A.H., Schenk, A., Soontjens, C., 2002. Using survival analysis to ınvestigate the effect of uv-c and heat treatment on storage rot of strawberry and sweet cherry. International Journal of Food Microbiology, 73(2): 187-196.
  • Marquenie, D., Michiels, C.W., Van Impe, J.F., Schrevens, E., Nicolai, B.N., 2003. Pulsed white light in combination with uv-c and heat to reduce storage rot of strawberry. Postharvest Biology Technology, 28(3): 455-461.
  • Naczk, M., Shahidi, F., 2004. Extraction and analysis of phenolics in food. Journal of Chormatography, 1054(1): 95-111.
  • Nigro, F., Ippolito, A., Lima, G., 1998. Use of UV-C light to reduce botrytis storage rot of table grapes. Postharvest Biology Technology, 13(3): 171-181.
  • Özdemir, A.E., Ertürk, E.M., Çelik, M., Dilbaz, R., 2006. Venüs nektarin çeşidinin soğukta muhafazası. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(3): 297-304.
  • Petracek, P.D., Joles, D.W., Shirazi, A., Camerona, C., 2002. Modified atmosphere packaging of sweet cherry fruit (Prunus avium L., cv. ‘Sams’): Metabolic responses to oxygen, carbon dioxide, and temperature. Postharvest Biology Technology, 24(3): 259-270.
  • Planton, G., 1992. Fermente des fruits et leguments. Centre Technique Interprofessionnel des Fruits et Legumes, 82: 27-28.
  • Rivera, P.D.M., Gardea-Bejar, A.A., Martinez-Tellez, M.A., Rivera, D.M., Gozalez-Aguilar, G.A., 2007. Efectos bioqimicos postcosecha de la irradiacion uv-c en frutas y hortalizas. Revista Fitotecnia Mexicana, 30(4): 361-372.
  • Sabır, F.K., Ağar, İ.T., 2008. Farklı özelliklere sahip modifiye atmosfer poşetlerde muhafazasının 0900 ziraat çeşidinde muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri. Bahçe Ürünlerinde IV. Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 8-11 Ekim, Antalya, s. 44-51.
  • Sandford, P.A., 1989. Chitosan: Commercial uses and potential applications, chitin and chitosan. Elsevier Applied Science Publication, New York.
  • Sarı, E., Türk, R., 2002. Taze kiraz ön soğutma ve modifiye atmosfer uygulamalarında bazı yaklaşımlar. II. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 24-27 Eylül, Çanakkale, s. 136-142.
  • Serrano, M., Martinez-Romero, D., Castillo, S., Guillen, F., Valero, D., 2005. The use of natural antifungal compounds improves the beneficial effect of MAP in sweet cherry storage. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 6(1): 115-123.
  • Slinkard, K., Singleton, V.L., 1977. Total phenol analyses: Automation and comparison with manual methods. The American Journal of Enology and Viticulture, 28(1): 49-55.
  • Stevens, C., Wilson, C.L., Lu, J.Y., Khan, V.A., Chalutz, E., Droby, S., Kabwe, M.K., Haung, Z., Adeyeye, O., Pusey, P.L., Wisniewski, M.E., Went, M., 1996. Plant hormesis induced by ultraviolet light-c for controlling postharvest diseases of tree fruits. Crop Protection, 15(2): 129-134.
  • Tiryaki, O., Maden, S., 1991. Penicillium expansum, Botrytis cinerea ve Rhizopus nigricans ile enfekteli Ankara armutlarında gamma radyasyonunu ile standart depolama koşullarında çürümenin engellenmesi. VI. Türkiye Fitopatoloji Kongresi, 7-11 Ekim, İzmir, s. 229-233.
  • Valero, D., Diaz-Mula, M., Zapata, P.J., Guillen, F., Martinez-Romero, D., Castillo, S., Serrano, M., 2013. Effects of alginate edible coating on preserving fruit quality in four plum cultivars during postharvest storage. Postharvest Biology Technology, 77(1): 1-6.
  • Wani, A.A., Singh, P., Guld, K., Wani, M.H., Langowski, H.C., 2014. Sweet cherry (Prunus avium): Critical factors affecting the composition and shelf life. Food Packaging Shelf Life, 1(1): 86-99.
  • Wrolstad, R.E., 1976. Color and pigment analyses in fruit products. Agricultural Experiment Station Bulletin, 624: 1-17.
  • Yaman, O., Bayındırlı, L., 2002. Effects of an edible coating and cold storage on shelf-life and quality of cherries. LWT Food Science and Technology, 35(2): 146-150.
  • Zhao, Z., Gu, Y., Kun, M., Li, X., 2009. Effect of chitosan coating on the antioxidant enzymes and quality of “dashi early ripening” plums. In 3rd International Conference on Bioinformatics and Biomedical Engineering, June 11-13, China, pp. 1-4.
  • Zapata, P.J., Guillen, F., Martinez-Romero, D., Castillo, S., Valero, D., Serrano, M., 2008. Use of alginate or zein as edible coatings to delay postharvest ripening process and to maintain tomato quality. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88(7): 1287-1293.
There are 54 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Hanifi Koçak This is me

Erdinç Bal

Publication Date February 28, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Koçak, H., & Bal, E. (2017). Hasat Sonrası UV-C ve Yenilebilir Yüzey Kaplama Uygulamalarının Kiraz Meyve Kalitesi ile Muhafaza Süresi Üzerine Etkileri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 4(1), 79-88. https://doi.org/10.19159/tutad.300716
AMA Koçak H, Bal E. Hasat Sonrası UV-C ve Yenilebilir Yüzey Kaplama Uygulamalarının Kiraz Meyve Kalitesi ile Muhafaza Süresi Üzerine Etkileri. TÜTAD. February 2017;4(1):79-88. doi:10.19159/tutad.300716
Chicago Koçak, Hanifi, and Erdinç Bal. “Hasat Sonrası UV-C Ve Yenilebilir Yüzey Kaplama Uygulamalarının Kiraz Meyve Kalitesi Ile Muhafaza Süresi Üzerine Etkileri”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 4, no. 1 (February 2017): 79-88. https://doi.org/10.19159/tutad.300716.
EndNote Koçak H, Bal E (February 1, 2017) Hasat Sonrası UV-C ve Yenilebilir Yüzey Kaplama Uygulamalarının Kiraz Meyve Kalitesi ile Muhafaza Süresi Üzerine Etkileri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 4 1 79–88.
IEEE H. Koçak and E. Bal, “Hasat Sonrası UV-C ve Yenilebilir Yüzey Kaplama Uygulamalarının Kiraz Meyve Kalitesi ile Muhafaza Süresi Üzerine Etkileri”, TÜTAD, vol. 4, no. 1, pp. 79–88, 2017, doi: 10.19159/tutad.300716.
ISNAD Koçak, Hanifi - Bal, Erdinç. “Hasat Sonrası UV-C Ve Yenilebilir Yüzey Kaplama Uygulamalarının Kiraz Meyve Kalitesi Ile Muhafaza Süresi Üzerine Etkileri”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 4/1 (February 2017), 79-88. https://doi.org/10.19159/tutad.300716.
JAMA Koçak H, Bal E. Hasat Sonrası UV-C ve Yenilebilir Yüzey Kaplama Uygulamalarının Kiraz Meyve Kalitesi ile Muhafaza Süresi Üzerine Etkileri. TÜTAD. 2017;4:79–88.
MLA Koçak, Hanifi and Erdinç Bal. “Hasat Sonrası UV-C Ve Yenilebilir Yüzey Kaplama Uygulamalarının Kiraz Meyve Kalitesi Ile Muhafaza Süresi Üzerine Etkileri”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, vol. 4, no. 1, 2017, pp. 79-88, doi:10.19159/tutad.300716.
Vancouver Koçak H, Bal E. Hasat Sonrası UV-C ve Yenilebilir Yüzey Kaplama Uygulamalarının Kiraz Meyve Kalitesi ile Muhafaza Süresi Üzerine Etkileri. TÜTAD. 2017;4(1):79-88.

TARANILAN DİZİNLER

14658    14659     14660   14661  14662  14663  14664        

14665      14667