Propolis
biyolojik aktif değeri yüksek doğal bir arı ürün olduğu için takviye edici gıda
olarak değişik formülasyon ve paketlerde tüketilmektedir. Propolisin içeriği
toplanma biçimi ve zamanı, arı ırkı ve toplandığı bölgenin florasına bağlı
olarak değişmektedir. Bu nedenle standardize ham propolis elde etmek mümkün
değildir fakat farklı çözücüler kullanılarak hazırlanan propolis
ekstraktlarının standardize edilmesi mümkündür. Yapılan bu çalışma da
Türkiye'nin değişik market ve aktarlarından toplanan ticari propolis
ekstraktlarının bazı kalite parametreleri karşılaştırıldı. 20 değişik propolis
ekstraktının briks, balsam, toplam fenolik madde miktarı (TFM), toplam
flavonoid madde miktarı (TFMM) ve kondense tanen madde (KTM) miktarları
ölçüldü. Çalışma sonucunda briks değerinin etanolik propolis ekstraktları için
25 ile 61 arasında, balsam değerlerinin %7.1 ile %95 arasında, TFM’ nin %1 ile
%95 arasında, TFMM’nin %0.1 ile %7.8 arasında ve KTM’ nin %0.04 ile %0.4
arasında değiştiği tespit edildi. Propolis özütlerinin hazırlanması,
tüketilmesi ve standardize edilmesinde bu parametrelerin önemli rol alabileceği
görülmektedir.
Propolis is a natural bee
product, which contains a high amount of biological active components. It is
consumed in different extract forms as supplementary food. Standardization of raw propolis is difficult
because the composition of raw propolis depends on many factors such as flora
of the area, harvesting season, collection style, and bee strain. However,
standardization of propolis extract prepared with ethanol rather than raw
propolis is achievable. In this study, different commercial propolis
extracts were purchased from markets and their quality parameters were compared
with each other. The amount of brix, balsam, total phenolic, total flavonoids
and condensed tannins were determined in twenty different commercial propolis
extracts. Results showed that the amount of brix ranges from 0 to 61, balsam
from 7.1% to 95%, total phenolic content from 1% to 9.5%, total flavonoids from
0.1% to 7.8%, and condensed tannins from 0.004% to 0.4% for the ethanolic
propolis extracts. Our results suggest that these parameters may play an
important role in the preparation, consumption, and standardization of propolis
extracts.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | May 29, 2019 |
Acceptance Date | March 11, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 19 Issue: 1 |
Important Note: Since the author-referee information is kept confidential on both sides in our journal, both the author and the referees must upload the document to the system after removing their personal information in the review document section.
Note: Authors can also use homepage of our Journal.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
This work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.