Research Article
BibTex RIS Cite

Grapevine Phytoalexins

Year 2005, Volume: 10 Issue: 1, 42 - 46, 01.01.2005

Abstract

Phytoalexins are low weight antimicrobial compounds synthesized when plants are under biotic or abiotic stresses. Enzymes produced after induced by stress factors in are the main structures that start phytoalexin synthesis. Grapevine synthesizes stilbene phytoalexins under stress conditions. Stilbenes are mostly produced in induced leaves and berry skin. Resveratrol (3,5,4'­ trihydroxystflbene) its most produced and prominent stilbene compound. After discovering very important effects on human health, resveratrol has been studied in great detail. it is described and as a nutural chemopreventive due to its antioxidan, antitumour and antimutagenic properties

References

  • Kaynakça verildi.

Asma Fitoaleksinleri

Year 2005, Volume: 10 Issue: 1, 42 - 46, 01.01.2005

Abstract

Bitki savunma mekanizmalarının ürünleri olan fitoaleksinler, bitkilerin biyotik veya abiyotik bir stres faktörü ile karşılaştıklarında, sentezledikleri düşük molekül ağırlığındaki antimikrobiyal yapıda organik bileşiklerdir. Fitoaleksin sentezinin başlamasında en etkili yapılar enzimlerdir. Enzimleri harekete geçiren ise biyotik ya da abiyotik uyarıcılardır. Asmalarda stres koşulları altında stilben grubu fitoaleksinler sentezlenmektedir. Stilbenler, en fazla uyarılmış yapraklarda ve meyve kabuğunda üretilirler. Stilben bileşikleri içerisinde daha fazla üretilen ve dikkati çeken organik ürün resveratrol (3,5,4'-trihydroxystilbene)'dür. Son yıllarda sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin anlaşılmasıyla resveratrol önemli bir ürün haline gelmiştir. Antioksidan, antitümör ve antimutagen özellikleri nedeniyle resveratrol, insan sağlığı için doğal kimyasal bir koruyucu olarak tanımlanmaktadır.

References

  • Kaynakça verildi.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Articles
Authors

Nurhan Keskin

Birhan Kunter

Publication Date January 1, 2005
Submission Date January 1, 2005
Published in Issue Year 2005 Volume: 10 Issue: 1

Cite

APA Keskin, N., & Kunter, B. (2005). Asma Fitoaleksinleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(1), 42-46.