Cilt 17, Sayı 1, Sayfalar 39 - 42 2014-11-19

Microflora of Digestive Tract in Poultry

Rojan ALBAZAZ [1] , Emel BÜYÜKÜNAL BAL [2]

112 1420

Abstract: The gut flora are microorganisms that normally live in digestive tract and can do a number of benefit functions for their host health and growth. The unicellular microorganisms are bacteria (predominant), fungi and protozoans. The intestine divided into three parts: the duodenum and small intestine where the number of bacteria relatively low, <108 g-1, the caeca where the microbial fermentation occurs and the number of bacteria present is approximately 1011 g-1 (wet weight) and the large intestine which in most bird is relatively short and is a posterior extension of the small intestine beginning at the level of the caeca and opening into the cloaca. In chicken, bacterial activities are mainly found in crop, caeca and, to lesser extent, the small intestine. The pH and transit time of different section of chicken allow establishment of specific microbial population in chicken. The composition of microorganisms in the gut is not stable over time and not homogeneous among species, individuals, and different parts of the intestine. Development of the gut microflora is dynamic, and is influenced by parents, environment and age. In poultry, the gut microbial community composition changes greatly within the first 2-3 weeks of age before stabilizing until 5-6 weeks of age, when a final change in community composition was observed. In this review, several factors affecting intestinal microflora, members of intestinal bacteria in poultry, roles of Lactobacilli in intestinal microflora were discussed.

Key words: Intestinal Microflora, Poultry, Lactobacilli

 

Kümes Hayvanlarında Sindirim Sistemi Mikroflorası

Özet: Bağırsak florasını oluşturan mikroorganizmalar normalde sindirin sisteminde yaşarlar ve konakçılarının sağlığı ile büyümesi üzerinde yararlı etkiler oluştururlar. Burada bulunan tekhücreli mikroorganizmalar dominant durumdaki bakteriler ile birlikte fungus ve protozoalardır. Üç ana kısımdan oluşan bağırsakta; duedonum ve ince bağırsakta bakteri sayısı oldukça azdır <10-8 g. Mikrobiyal fermantasyonun daha çok gerçekleştiği sekumda 1011 g-1 (yaş ağırlık) kadar bakteri bulunurken, çoğu kanatlıda oldukça kısa olan kalın bağırsak ince bağırsağın posterior bir uzantısı olup, sekumla başlayıp kloakla sona ermektedir. Kanatlıların farklı sindirim sisteminin farklı bölümlerindeki pH ve içeriğin geçiş zamanı özgün mikrobiyal popülasyonun oluşmasını sağlamaktadır. Bağırsaktaki mikroorganizmaların kompozisyonu her zaman stabil olmayıp, bununla birlikte farklı bağırsak kısımlarında türler ve bireyler içinde homojen değildir. Bağırsak miroflorasının oluşumu dinamik olup, çevre ve yaş gibi faktörlerce etkilenmektedir. Kanatlılarda mikrobiyal kominite kompozisyonu ilk 2-3 haftalık dönemde fazla miktarda değişmekte ve son değişikliğin görüldüğü 5-6 haftalık dönemde stabil hale gelmektedir. Bu derlemede, bağırsak florasını etkileyen bazı faktörler, kanatlılarda bağırsak bakterisi üyeleri ve Lactobasillerin bağırsak florasındaki rollerine değinilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Bağırsak Mikroflorası, Kümes Hayvanları, Laktobasil

Bağırsak florasını oluşturan mikroorganizmalar normalde sindirin sisteminde yaşarlar ve konakçılarınınsağlığı ile büyümesi üzerinde yararlı etkiler oluştururlar. Burada bulunan tekhücreli mikroorganizmalardominant durumdaki bakteriler ile birlikte fungus ve protozoalardır. Üç ana kısımdan oluşan bağırsakta;duedonum ve ince bağırsakta bakteri sayısı oldukça azdır <10g. Mikrobiyal fermantasyonun daha çokgerçekleştiği sekumda 10g-1 (yaş ağırlık) kadar bakteri bulunurken, çoğu kanatlıda oldukça kısa olan kalınbağırsak ince bağırsağın posterior bir uzantısı olup, sekumla başlayıp kloakla sona ermektedir. Kanatlıların farklısindirim sisteminin farklı bölümlerindeki pH ve içeriğin geçiş zamanı özgün mikrobiyal popülasyonunoluşmasını sağlamaktadır. Bağırsaktaki mikroorganizmaların kompozisyonu her zaman stabil olmayıp, bununlabirlikte farklı bağırsak kısımlarında türler ve bireyler içinde homojen değildir. Bağırsak miroflorasının oluşumudinamik olup, çevre ve yaş gibi faktörlerce etkilenmektedir. Kanatlılarda mikrobiyal kominite kompozisyonu ilk2-3 haftalık dönemde fazla miktarda değişmekte ve son değişikliğin görüldüğü 5-6 haftalık dönemde stabil halegelmektedir. Bu derlemede, bağırsak florasını etkileyen bazı faktörler, kanatlılarda bağırsak bakterisi üyeleri veLactobasillerin bağırsak florasındaki rollerine değinilmiştir.
  • Adil, S., Magray, S.N., 2012. Impact and manipulation of gut microflora in poutry: A review. 2012 J. Anim. Vet. Adv., 11:873-877.
  • Amit-Romach, E., Sklan, D., Uni, Z., 2004. Microflora ecology of the chicken intestine using 16S ribosomal DNA primers. Poult. Sci., 83:109310
  • Barnes, E.M., 1979. The nutritional significance of dietary fiber analysis. Anim. Feed. Sci. Technol, 90:3Barnes, E.M., Mead, G.C., Barnum, D.A., Harry, G.C., 19 The intestinal flora of the chicken in the period of 2 to 6 weeks of age with particular reference to the anaerobic bacteria. Br. Poultry Sci., 13:321-326.
  • Bjerrum, L., Engberg, R.M., Leser, T.D., Jensen, B.B., Finster, K., Pedersen, K., 2006. Microbial community composition of the ileum and cecum of broiler chickens as revealed by molecular and culture-based techniques. Poult. Sci, 85:1151– 11
  • Coates, M.E., 1980. The gut microflora and Growth. In: Growth in Animals, Lawrence (ED.), Butterworths, London, UK, pp: 175-188.
  • Fuller, R., 1984. Microbial activity in the alimentary tract of birds. Proc. Nutr. Soc., 43:55-61.
  • Gabriel, I., Lessire, M., Mallet, S., Guillot J.F. 2006. Microflora of the digestive tract: critical factors and consequences for poultry. World Poult. Sci. J. 62:499-511.
  • Gong, J., Forster, R.J., Yu, H., Chambers, P.M., Sabour, P.M., Wheatcroft, R., Chen, S., 2002. Molecular analysis of bacterial populations in the ileum of broiler chickens and comparison with bacteria in the caecum. FEMS Microbiol. Ecol., 41:171-179.
  • Kizerwetter-Swida, M., Binek, M., 2005. Selection of potentially probiotic Lactobacillus strains towards their inhibitory activity against poultry enteropathogenic bacteria. Pol. J. Microbiol., 54:287-294.
  • Levrat, M.A., Remesy, C., Sorensen, P., 1991. High propionic acid fermentation and mineral accumulation in the caecum of rats adapted to different levels of inulin. J. Nutr., 121:1730-1737.
  • Lin, W.H., Yu, B., Jang, S.H., Tsen, H.Y., 2007. Different probiotic properties for Lactobacillus fermentum strains isolated from swine and poultry. Anaerobe, 13:107-113.
  • Lorenzoni, G. 2011. Intestinal flora and nutrition demand a true balance. World Poult., 3: 1.
  • Mead, G.C., 1989. Microbes of the avian cecum: Types present and substrates utilized. J. Exp. Zool., 3:48
  • Mulder, R.W.A.W., Havenaar, R., Huis, J.H.J., 1997. Intervention stragies the use of probiotics and competitive exclusion microfloras against contamination with pathogens in poutry and pigs. In: Probiotics 2 Application and Practical Aspects, Fuller R. (Ed.). Chapman and Hall, New York, pp: 187-20
  • Neal-McKinney, J.M., Lu, X., Duong, T., Larson, C.L., Call, D.R., Shah, D.H., Konke, M.E., 2012. Production of organic acids by probiotic Lactobacilli can be used to reduce pathogen load in poultry. PLOS ONE, 7:1-11.
  • Nurmi, E.V., Rantala, M., 1973. New aspects of Salmonella infection in broiler production. Nature, 241:210-211.
  • Pedroso, A.A., Menten, J.F., Lambais, M.R., Racanicci, A.M., Longo, F.A., Sorbara, J.O., 2006. Intestinal bacterial community and growth performance of chickens fed diets containing antibiotics. Poult. Sci., 85:747-752.
  • Pissavin, C., Burel, C., Gabriel, I., Beven, V., Mallet, S., Maurice, R., Queguiner, M., Lessire, M., Fravalo, P., 2012. Capillary electrophoresis single-strand conformation polymorphism for the monitoring of gastrointestinal microbiota of chicken flocks. Poult. Sci., 91 :2294-2304
  • Salanitro, J.P., Lake, I.G.B., Muirhead, P.A., Maglio, M., Goodman, R., 1978. Bacteria isolated from the duodenum, ileum, and cecum of young chicks. Appl. Environ. Microbiol., 35:782-790.
  • Salminen, S., Bouley, C., Boutron-Ruault, M.C., Cummings, J.H., Frank, A., 1998. Functional food science and gastrointestinal physiology function. Br. J. Nut., 80:147-171.
  • Samanta, A.K., Jayapal, N., Senani, S., Kolte, A.P., Sridhar, M., 2013. Prebiotic inulin: Useful dietary adjuncts to manipulate the livestock gut microflora. Brazilian Journal of Microbiology, 44:1-14.
  • Smith, H.W., 1965. Observations on the flora of the alimentary tract of animals and factors affecting its composition. J. Pathol. Bacteriol., 89:95-122.
  • Timms, I., 1968. Observations on the bacterial flora of the alimentary tract in three age groups of normal chickens. Br. Vet. J., 24:470-477.
  • Torok, V.A., Ophel-Keller, K., Hughes, R.J., Forder, R., Ali, M., Macalpine, R., 2007. Environment and age: impact on poultry gut microflora. Proceedings ofthe 19th Australian Poultry Science Symposium, Sydney, New South Wales, Australia, 12-14 February. pp 149-152.
  • Van der Wielen, P.W., Biesterveld, S., Notermans, S., Hofstra, H., Urlings, B.A.P., Van knapen, F., 2001. Inhibition of glucose limited sequencing fed batch culture of Salmonella enteric Setrovar Enteritidis by volatile fatty representative of the ceca of broiler chickens. Appl. Environ. Microbiol., 67:1979-1982.
  • Zhou, H., Gong, J., Brisbin, J.T., Yu, H., Sanei, B., Sabour, P., Sharif, S., 2007. Appropriate chicken sample size for identifying the composition of broiler intestinal microbiota affected by dietary antibiotics, using the polymerase chain reactiondenaturing gradient gel electrophoresis technique. Poult Sci., 86:2541-2549.
  • Zhu, X.Y., Zhong, T., Pandya, Y., Joerger, R.D., 2002. 16S rRNA-based analysis of microbiota from the cecum of broiler chickens. Appl. Environ. Microbiol., 68:124-137.
Birincil Dil en
Konular
Dergi Bölümü MİKROBİYOLOJİ (Microbiology)
Yazarlar

Yazar: Rojan ALBAZAZ
E-posta: rojanalbazaz@yahoo.com

Yazar: Emel BÜYÜKÜNAL BAL
E-posta: banubal06@gmail.com

Bibtex @ { ksudobil243845, journal = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi}, issn = {}, address = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi}, year = {2014}, volume = {17}, pages = {39 - 42}, doi = {10.18016/ksujns.40137}, title = {Microflora of Digestive Tract in Poultry}, language = {en}, key = {cite}, author = {ALBAZAZ, Rojan and BÜYÜKÜNAL BAL, Emel} }
APA ALBAZAZ, R , BÜYÜKÜNAL BAL, E . (2014). Microflora of Digestive Tract in Poultry. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 17 (1), 39-42. Retrieved from http://dogadergi.ksu.edu.tr/issue/22840/243845
MLA ALBAZAZ, R , BÜYÜKÜNAL BAL, E . "Microflora of Digestive Tract in Poultry". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi 17 (2014): 39-42 <http://dogadergi.ksu.edu.tr/issue/22840/243845>
Chicago ALBAZAZ, R , BÜYÜKÜNAL BAL, E . "Microflora of Digestive Tract in Poultry". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi 17 (2014): 39-42
RIS TY - JOUR T1 - Microflora of Digestive Tract in Poultry AU - Rojan ALBAZAZ , Emel BÜYÜKÜNAL BAL Y1 - 2014 PY - 2014 N1 - DO - T2 - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 39 EP - 42 VL - 17 IS - 1 SN - -1309-1743 M3 - UR - Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi Microflora of Digestive Tract in Poultry %A Rojan ALBAZAZ , Emel BÜYÜKÜNAL BAL %T Microflora of Digestive Tract in Poultry %D 2014 %J Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi %P -1309-1743 %V 17 %N 1 %R %U