Cilt 17, Sayı 2, Sayfalar 1 - 9 2014-12-26

Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri ve Karkas Özelliklerine Etkisi

Tugay AYAŞAN [1] , Ferda OKAN [2]

288 538

Özet: Bu çalışma treonine özgü yem seçiminin dişi etlik civciv ve piliçlerin performans ölçütleri ile karkas parametreleri üzerine etkilerini saptamak amacıyla düzenlenmiştir. Denemede 1 günlük 30 adet Ross 308 dişi civciv bireysel olarak 2 muamele grubuna dağıtılmıştır. Sonuçlar yem seçiminin canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranını etkilemediğini göstermiştir. Ayrıca karkas parametreleri de deneme gruplarından istatistikî olarak etkilenmemiştir.

Anahtar kelimeler: Dişi etlik piliç, Karkas, Performans, Treonin, Yem seçimi

 

The Effect of Choice Feeding Based on Threonine on Performance Characteristics and Carcass Parameters of Female Broiler Chicks

 

Abstract: The aim of this study was to evaluate the effect of choice feeding based on threonine on performance characteristics and carcass parameters of female broiler chicks. Day old, thirty Ross 308 female chicks were divided into two dietary treatment groups. Results showed that choice feeding did not affect on body weight gain, feed intake and feed conversion ratio. Also carcass parameters were not significantly affected by experimental treatments.

Key words: Female broiler, Carcass, Performance, Threonine, Choice feeding

Bu çalışma treonine özgü yem seçiminin dişi etlik civciv ve piliçlerin performans ölçütleri ile karkasparametreleri üzerine etkilerini saptamak amacıyla düzenlenmiştir. Denemede 1 günlük 30 adet Ross 308 dişi civcivbireysel olarak 2 muamele grubuna dağıtılmıştır. Sonuçlar yem seçiminin canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi veyemden yararlanma oranını etkilemediğini göstermiştir. Ayrıca karkas parametreleri de deneme gruplarındanistatistikî olarak etkilenmemiştir
  • AOAC, 1995. Official methods of the association of official chemists, 16th ed, Patricia Cunniff, Gaithersburg, Maryland. Ayaşan, T. 2004. Etlik gereksinmesinin saptanması. Doktora tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, Adana. piliçlerde treonin
  • Ayaşan, T. 2005. Treonin aminoasidi, etkileri ve metabolizması. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 6(1): 66–68.
  • Ayaşan, T., Okan, F., Hızlı, H. 2009. Threonine responses of broilers from 22 to 42 days. International Journal of Poultry Science, 8(9): 862– 865.
  • Baylan, M., Canogulları, S., Ayasan, T., Sahin, A. 2006. Dietary threonine supplementation for improving growth performance and edible carcass parts in Japanese Quails. International Journal of Poultry Science, 5(7): 635-638.
  • Blas, J.C., Taboada, E., Nicodemus, N., Campos, R., Piquer, J., Mendez, J. 1998. Performance response of lactating and growing rabbits to dietary threonine content. Animal Feed Science and Technology, 70(1-2):151-160. Bocharov, A.V., Huang,
  • W., Vishniakova, T.G.,
  • Zaitseva, E.V., Frolova, E.G., Rampal, P., Bertolotti,
  • R. 19 Glucocorticoids up-regulate high affinity,
  • high density lipoprotein binding sites in rat hepatochyes.
  • Experimental, 44(6):730–738. Clinical and
  • Çiftçi, İ. 1999. Kanatlılarda treonin aminoasiti ve sentetik treonin. Uluslararası Tavukçuluk Fuarı ve Konferansı s: 294–299, İstanbul. Dozier, W.A., Moran, E.T., Kidd, M.T. 2001. Comparisons of male and female broiler responses to dietary threonine from 42 to 56 days of age. Journal of Applied Poultry Research, 10:53-59.
  • Gous, R.M., Bradford, M.M.V., Kobus, G.E. 1989. Choice feeding experiments with growing pigs. in: recent advances in animal nutrition in Australia, pp:147-154. Australia. Editor. Armidale,
  • Kidd, M.T., Kerr, B.J, Anthonya, N.B. 1997. Dietary interactions between lysine and threonine in broilers. Poultry Science, 76: 608-614.
  • Kidd, M.T., Zumwalt, C.D., Chamblee, D.W., Carden, M.L., Burnham, D.J. 2002. Broiler growth and carcass responses to diets containing l-threonine versus diets containing threonine from ıntact protein sources. Journal of Applied Poultry Research, 10:83- 89.
  • Kutlu, H.R. 1993. Kanatlı hayvanlarda yem seçimi tekniğine dayalı besleme uygulamaları. Teknik Tavukçuluk Dergisi, 80: 5–12.
  • Leeson, S., Caston, L.J. 1993. Production and carcass yield of broilers using free-choice cereal feeding. Journal of Applied Poultry Research, 2: 253-258. Morgan,
  • C.A., Kyriazakis, I., Lawrence, A.B.,
  • Chirnside, J., Fullam, H. 2003. Diet selection by
  • groups of pigs: Effect of a trained individual on the
  • rate of learning about novel foods differing in
  • protein content. Animal Science, 76: 101–109.
  • SAS, 1998. SAS user’s guide, statistics. SAS Institute Inc., Cary, NC.
  • Siegel, P.B., Picard, M., Nir, I., Dunnington, E.A., Willemsen, Responses of meat-type chickens to choice feeding of diets differing in protein and energy from hatch to market weight. Poultry Science, 76: 1183–1192.
  • Strakova, E., Jelinek, P., Suchy, P., Antoninova, M. 2002. Spectrum of amino acids in muscles of hybrid broilers during prolonged feeding. Czech Journal of Animal Science, 47(12): 519-526.
  • Suchy, P., Jelinek, P., Strakova, E., Hucl, J. 2002. Chemical composition of muscles of hybrid broiler chickens during prolonged feeding. Czech Journal of Animal Science, 47(12): 511–518.
  • Şenköylü, N. 1995. Modern Tavuk Üretimi. Tekirdağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Ders Kitabı 2. Baskı. Tekirdağ.
  • Yenice, E. 2005. Kanatlılarda yem tüketiminin kontrolü ve yem seçim mekanizması. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 6(1):64–65.
  • Yıldırım, H. 2003. Etlik piliçlerde yem seçimi kabiliyeti ve yetiştiricilikteki önemi. Doktora Tezi. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, 97s. Antakya.
  • Zarate, A.J., Moran, E.T., Burnham, D.J. 2003. Exceeding essential amino acid requirements and improving their balance as a means to minimize heat stress in broilers. Journal of Applied Poultry Research, 12(1): 37–44.
Birincil Dil tr
Konular
Dergi Bölümü HAYVAN BESLEME (Animal Nutrition)
Yazarlar

Yazar: Tugay AYAŞAN
E-posta: tayasan@gmail.com

Yazar: Ferda OKAN
E-posta: fdokan@mail.cu.edu.tr

Bibtex @ { ksudobil243841, journal = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi}, issn = {}, address = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi}, year = {2014}, volume = {17}, pages = {1 - 9}, doi = {10.18016/ksujns.43829}, title = {Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri ve Karkas Özelliklerine Etkisi}, language = {en}, key = {cite}, author = {AYAŞAN, Tugay and OKAN, Ferda} }
APA AYAŞAN, T , OKAN, F . (2014). Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri ve Karkas Özelliklerine Etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 17 (2), 1-9. Retrieved from http://dogadergi.ksu.edu.tr/issue/22841/243841
MLA AYAŞAN, T , OKAN, F . "Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri ve Karkas Özelliklerine Etkisi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi 17 (2014): 1-9 <http://dogadergi.ksu.edu.tr/issue/22841/243841>
Chicago AYAŞAN, T , OKAN, F . "Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri ve Karkas Özelliklerine Etkisi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi 17 (2014): 1-9
RIS TY - JOUR T1 - Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri ve Karkas Özelliklerine Etkisi AU - Tugay AYAŞAN , Ferda OKAN Y1 - 2014 PY - 2014 N1 - DO - T2 - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 1 EP - 9 VL - 17 IS - 2 SN - -1309-1743 M3 - UR - Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri ve Karkas Özelliklerine Etkisi %A Tugay AYAŞAN , Ferda OKAN %T Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri ve Karkas Özelliklerine Etkisi %D 2014 %J Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi %P -1309-1743 %V 17 %N 2 %R %U