Cilt 18, Sayı 4, Sayfalar 62 - 69 2016-01-12

Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Maraş Tarhanası Tüketim Biçimlerinin Belirlenmesi

Elife KAYA [1] , Zümrüt ŞEKKELİ [2] , Fatma TEKİN [3] , Tuba KARABEKMEZ ERDEM [4]

138 613

ÖZET: Bu çalışma Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin Maraş tarhanası tüketim biçimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Meslek Yüksekokulunun 24 bölümünde eğitim gören 435 öğrenci ile yüz yüze görüşme tekniği uygulanarak veriler elde edilmiş, elde edilen verilerin istatistiksel analizinde SPSS paket programı kullanılmış, tanımlayıcı istatistiksel analizler uygulanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre; Maraş tarhanasının çorba ve çerez olarak tüketiminin yapıldığı, çerez olarak tüketenlerin çorba olarak tüketenlere kıyasla çoğunlukta olduğu belirlenmiştir. Maraş tarhanası çerez olarak, başta ceviz olmak üzere fındık, fıstık gibi kuruyemişler ile birlikte de tüketilmektedir. Diğer taraftan öğrencilerin büyük bir kısmı (%69,3) tarhanayı bir tür cips olarak görmekte ve bu anlayışla da tüketmektedir. Araştırma bulguları Maraş tarhanasının,  genç tüketicilerin tüketme alışkınlıklarını olumlu yönde etkileyecek sağlıklı bir alternatif olduğunu göstermektedir. Dolayısı ile doğru bir tanıtım yapılmasıyla halinde ulusal pazarda yaygınlaştırılması mümkün olabilecektir.

Anahtar Kelimeler: Maraş tarhanası, Tüketim Biçimleri, Çerez gıda

The Determination of Maraş Tarhana Consumption Types in Kahramanmaraş Vocational School Students

ABSTRACT: The purpose of this study is to determine the types of Maraş tarhana's consumption among the students in different departments of Kahramanmaraş Vocational School. This study were applied the techniques face to face interviews with 435 students who receive training in 24 departments of Vocational School. SPSS package program and descriptive statistical analysis were used for statistical analysis of data obtained. According to the study results; Maraş tarhana are consumed as soup and a snack. As compared with the consumption of Maraş tarhana soup, it is considered to be more common the consumption as a snack. Maraş tarhana is consumed as a snack with nuts (such as walnuts, hazelnuts, peanuts). The mostly of Vocational school students have thought that tarhana as a kind of chips (%69,3) and are consumed with the intention of chips. The research findings to show that Maraş tarhana will be a healthy alternative to effect positively consuming habits of young consumers. Therefore, it will be possible to expand into the national market with a correct promotion.

Key Words: Maraş Tarhanası, Types of Consumption, Snack Food

Birincil Dil tr
Konular
Dergi Bölümü TARIM EKONOMİSİ (Agricultural Economics)
Yazarlar

Yazar: Elife KAYA
E-posta: elife_kaya@hotmail.com

Yazar: Zümrüt ŞEKKELİ
E-posta: zhsekkeli@ksu.edu.tr

Yazar: Fatma TEKİN
E-posta: fbetultekin@ksu.edu.tr

Yazar: Tuba KARABEKMEZ ERDEM
E-posta: tkarabekmez@ksu.edu.tr

Bibtex @ { ksudobil243883, journal = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi}, issn = {}, address = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi}, year = {2016}, volume = {18}, pages = {62 - 69}, doi = {10.18016/ksujns.20041}, title = {Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Maraş Tarhanası Tüketim Biçimlerinin Belirlenmesi}, language = {en}, key = {cite}, author = {ŞEKKELİ, Zümrüt and KARABEKMEZ ERDEM, Tuba and TEKİN, Fatma and KAYA, Elife} }
APA KAYA, E , ŞEKKELİ, Z , TEKİN, F , KARABEKMEZ ERDEM, T . (2016). Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Maraş Tarhanası Tüketim Biçimlerinin Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 18 (4), 62-69. Retrieved from http://dogadergi.ksu.edu.tr/issue/22847/243883
MLA KAYA, E , ŞEKKELİ, Z , TEKİN, F , KARABEKMEZ ERDEM, T . "Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Maraş Tarhanası Tüketim Biçimlerinin Belirlenmesi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi 18 (2016): 62-69 <http://dogadergi.ksu.edu.tr/issue/22847/243883>
Chicago KAYA, E , ŞEKKELİ, Z , TEKİN, F , KARABEKMEZ ERDEM, T . "Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Maraş Tarhanası Tüketim Biçimlerinin Belirlenmesi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi 18 (2016): 62-69
RIS TY - JOUR T1 - Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Maraş Tarhanası Tüketim Biçimlerinin Belirlenmesi AU - Elife KAYA , Zümrüt ŞEKKELİ , Fatma TEKİN , Tuba KARABEKMEZ ERDEM Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 62 EP - 69 VL - 18 IS - 4 SN - -1309-1743 M3 - UR - Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Maraş Tarhanası Tüketim Biçimlerinin Belirlenmesi %A Elife KAYA , Zümrüt ŞEKKELİ , Fatma TEKİN , Tuba KARABEKMEZ ERDEM %T Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Maraş Tarhanası Tüketim Biçimlerinin Belirlenmesi %D 2016 %J Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi %P -1309-1743 %V 18 %N 4 %R %U