Cilt 19, Sayı 2, Sayfalar 136 - 140 2016-05-24

Silaj Mikro Florasının Birbirleri İle İlişkileri, Silaj Fermentasyonu ve Kalitesi Üzerine Etkileri

Mustafa KIZILSIMSEK [1] , Adem EROL [2] , Rukiye DÖNMEZ [3] , Bedir KATRANCI [4]

143 472

Ülkemizde silaj yapımı son yıllarda giderek artan bir hızla yaygınlaşmaktadır. Silaj yapımının tekniğine uygun şekilde yapılması, üstün kaliteli silaj elde edilmesi için bir ön şarttır. Bununla birlikte silaj mikro florası, bunların birbirleri ile ilişkileri ve silo içerisindeki gelişimleri, silaj kalitesini belirleyen ana unsurlardan biridir. Ancak, ülkemizde silaj yapımı ile ilgilenen işletmelerin önemli bir çoğunluğu, bilgi eksikliği, dikkatsizlik veya önemsememe gibi nedenlerle, bu konuya gereken önemi vermedikleri için, silaj kalitesinde önemli kayıplar yaşanabilmekte ve silajın aerobik stabilitesinde azalmalar görülmektedir. Bazen bu yanlış uygulamaların sonucunda hayvan sağlığı tehdit edilmekte veya hayvansal ürünlerde de kalite kayıpları yaşanmaktadır. Silaj yapımında uygun teknikleri uygulayabilmek için, silaj mikro florasının davranışlarını ve sonuçlarını bilmek büyük öneme sahiptir. Bu makalede, literatür bilgilerine göre, silaj içerisindeki mikro floranın genel durumu, birbirleri ile ilişkileri, fermentasyon yönü ve silaj kalitesine etkileri incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Silaj, Mikro flora, Mikro organizma, Fermentasyon, Kalite

 

Relationship Among Silage Micro Flora and Their Effects on Silage Fermentation and Quality

 

ABSTRACT: Silage making has become widespread in Turkey gradually in last decade. Applying technically appropriate silage making procedure is prerequisite to obtain high quality silage. In addition, variability of silage micro flora, their relationship among themselves and their growth in silo are main factors affecting silage quality. Nevertheless, due to some reasons such as lack of information, inattention and disregards of majority of corporation interested in silage making, huge losses in quality and decreases in aerobic stability of silage are seen. Sometimes, animal health is threatened and quality losses in animal product can occur as a result of such misapplications. Silage microorganisms and their behavior in silage should be known for applying appropriate techniques in silage making. In this paper, common position of micro flora in silage and their effects on fermentation direction and silage quality will be  reviewed based on literature.

Key Words: Silage, Micro flora, Microorganisms, Fermentation, Quality

  • Ajila, C.M., Brar, S.K., Verma, M., Tyagi, D.R., Godbout, S., Valero, J.R. 2012. Bio-processing of agro-byproducts to animal feed. Crit. Rev. Biotechnol. 32(4), 382-400.
  • Ashbell, G., Weinberg, Z. 2006. Silage production and utilisation. Food and Agriculture Organisation, FAO Electronic Library.
  • Axelson, L. 2004. Lactic acid bacteria:Classification and Physiology. In Salminen, S., von Wright, A., Ouwehand, A. Eds. , Lactic acid bacteria:Microbiological and functional aspects. 1-66. New York, Marcel Dekker, Inc.
  • Carr, F.J., Chill, D., Maida, N. 2002. The lactic acid bacteria: A literature survey. Critical Reviews in Microbiology, 28, 281-370.
  • Cury, B., Crow, V. 2003. Lactobacillus casei group. In Rogonski, H., Fuquay, J.W., Fox, F.P. eds. Encylcopedia of dairy sciences, 3:1488-1493. London Academic Press.
  • Driehuis, F. Odue Elferink, S.J.W.H. 2000. The impack of quality of silage on animal health and food safety:A review. Veterinary Qarterly, 22:4, 212-216
  • Driehuis, F. Odue Elferink, S.J.W.H., and Spoelstra, S.F. 1999. Anaerobik lactic acid degradation in maize silage inoculated with Lactobacillus buchneri inhibits yeast growth and improves aerobic stability. J. Appl. Microbiol. 87:583-594.
  • Gollop, N., Zakin, V., Weinberg, Z.G. 2005. Antibacterial activity of lactic acid bacteria included in inoculants for silage and silage treated with theese inoculants. J. Appl. Microbiol. 98:662-666.
  • Heron, S.J.E., Wilkinson, J.F., Daffus, C.M. 1993. Enterobacteria associated with grass and silages. J. Appl. Bacteriol., 75:13-17.
  • Lacey, J. 1989. Pre- and post-harvest ecology of fungi causing spoilage of foods and other stored products. J. Appl. Bacteriol. 67:11-25.
  • Limsowtin, g.K.Y., Broome, M.C., Powell, I.B. 2003. Lactic acid bacteria, taxonomy, In Rogonski, H., Fuquay, J.W., Fox, F.P. eds. Encylcopedia of dairy sciences, 3:2739-2751. London Academic Press.
  • Magnusson, J., Strömi K., Ross, S., Sjögren, J., Schnürer, J. 2003. Broad and comlex antifungal activity among environmental isolates of lactic acid bacteria. FEMS microbiology Letters, 219, 129-135.
  • McDonald, P., Henderson, A.R., Heron, S.J.E. 1991. The biochemistry of silage. Marlow:Chalcombe Publications.
  • Moon, N.J., Ely, L.O. 1979. Identification and properties of yeast associated with deterioration of wheat and alfalfa silages. Mycopathologia, 69:153-156
  • Nout M.J.R., Bouwmeester, H.M., Haaksma, J., Dijk, H. 1993. Fungal growth in silages of sugarbeet press pulp and maize. J.Agric.Sci. 121:323-326
  • Oldenburg E., 1991. Mycotoxins in conserved forage. In: Pahlow G. Honig, H. Eds. Forage Conservation Twards 2000, Proceedings European Grassland Federation, Landbauforschung Völkenrode Sonderheft 123. Brounschweig: Bundesforschungsanstalt für Landwirtschaft Braunschweig-Völkenrode, 191-205
  • Panesar, S.P., Kenedy, J.F., Gandhi, D.N., Bunko, K. 2007. Bioutilisation of whey for lactic acid production. Food Chem. 105:1-7.
  • Roy, U., Batish, V.K., Grover, S., Neelakantan, S. 1996. Production of antifungal subtance by Lactococcus lactis subsp. lactis CHD-28.3. International Journal of Food Microbiology, 32:27-34.
  • Woolford, M.K. 1990. The detrimental effects of air in silage. J. Appl. Bacteriol. 68:101-116.
Birincil Dil tr
Konular
Dergi Bölümü TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Yazarlar

Yazar: Mustafa KIZILSIMSEK
E-posta: mkizil@ksu.edu.tr

Yazar: Adem EROL
E-posta: aerol@ksu.edu.tr

Yazar: Rukiye DÖNMEZ
E-posta: rkydonmez@gmail.com

Yazar: Bedir KATRANCI
E-posta: bedir_katranci@hotmail.com

Bibtex @ { ksudobil254783, journal = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi}, issn = {}, address = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi}, year = {2016}, volume = {19}, pages = {136 - 140}, doi = {10.18016/ksujns.35488}, title = {Silaj Mikro Florasının Birbirleri İle İlişkileri, Silaj Fermentasyonu ve Kalitesi Üzerine Etkileri}, language = {en}, key = {cite}, author = {DÖNMEZ, Rukiye and KIZILSIMSEK, Mustafa and KATRANCI, Bedir and EROL, Adem} }
APA KIZILSIMSEK, M , EROL, A , DÖNMEZ, R , KATRANCI, B . (2016). Silaj Mikro Florasının Birbirleri İle İlişkileri, Silaj Fermentasyonu ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 19 (2), 136-140. Retrieved from http://dogadergi.ksu.edu.tr/issue/23906/254783
MLA KIZILSIMSEK, M , EROL, A , DÖNMEZ, R , KATRANCI, B . "Silaj Mikro Florasının Birbirleri İle İlişkileri, Silaj Fermentasyonu ve Kalitesi Üzerine Etkileri". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi 19 (2016): 136-140 <http://dogadergi.ksu.edu.tr/issue/23906/254783>
Chicago KIZILSIMSEK, M , EROL, A , DÖNMEZ, R , KATRANCI, B . "Silaj Mikro Florasının Birbirleri İle İlişkileri, Silaj Fermentasyonu ve Kalitesi Üzerine Etkileri". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi 19 (2016): 136-140
RIS TY - JOUR T1 - Silaj Mikro Florasının Birbirleri İle İlişkileri, Silaj Fermentasyonu ve Kalitesi Üzerine Etkileri AU - Mustafa KIZILSIMSEK , Adem EROL , Rukiye DÖNMEZ , Bedir KATRANCI Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 136 EP - 140 VL - 19 IS - 2 SN - -1309-1743 M3 - UR - Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi Silaj Mikro Florasının Birbirleri İle İlişkileri, Silaj Fermentasyonu ve Kalitesi Üzerine Etkileri %A Mustafa KIZILSIMSEK , Adem EROL , Rukiye DÖNMEZ , Bedir KATRANCI %T Silaj Mikro Florasının Birbirleri İle İlişkileri, Silaj Fermentasyonu ve Kalitesi Üzerine Etkileri %D 2016 %J Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi %P -1309-1743 %V 19 %N 2 %R %U