Yıl 2018, Cilt 21, Sayı 3, Sayfalar 292 - 296 2018-06-15

Effects of Salinity on the Morphology of the ' Bursa Siyahı', Fig (Ficus carica L.) cultivar In vitro Conditions
In vitro Şartlar Altında 'Bursa Siyahı' (Ficus carica L.) İncir Çeşidinin Morfolojisi Üzerine Tuzun Etkisi

Yelda EMEK [1]

37 64

The objective of this study was to examine the effects of NaCl on the morphology of Ficus carica cv. 'Bursa Siyahı' seedlings. For the  salt stress tolerance, seeds of Ficus carica L. cv 'Bursa Siyahı' were germinated in vitro conditions and obtained seedlings were cultured in Murashige and Skoog culture medium without NaCl (as control) and with different NaCl concentrations. It was observed that  plant viability were decreased with increasing NaCl concentration in the medium At the end of six weeks, plants were evaluated for the parameters of fresh weight (FW), shoot length (SL), leaf number (LN), root number (RN) and root length (RL). Plants in medium with 40 mM NaCl gave the maximum growth, salt stress effect was found to be increased in relative to the salt concentrations.

Bu çalışmanın amacı Ficus carica cv. Bursa Siyahı fidelerinin morfolojisi üzerine farklı NaCl konsantrasyonlarının etkisini belirlemektir. Ficus carica L. cv Bursa Siyahı tohumları in vitro  şartlar altında çimlendirilmiş ve in vitro olarak elde edilmiş fideler tuz stresi için farklı konsantrasyonda NaCl içeren ve kontrol olarak NaCl içermeyen Murashige ve Skoog ortamında kültüre alınmıştır.  Bitki canlılığının, ortamdaki NaCl konsantrasyonunun artışına bağlı olarak azaldığı gözlemlemiştir.  Altı haftanın sonunda, bitkiler taze ağılık (TA), sürgün uzunluğu (SU), yaprak sayısı (YS), kök sayısı (KS) ve kök uzunluğu (KU) gibi parametrelerle değerlendirilmiştir.  40 mM NaCl ilaveli ortamda bulunan bitkiler maksimum büyüme göstermişlerdir, tuz stresi etkilerinin artan tuz konsantrasyonlarına bağlı olarak arttığı gözlemlenmiştir.

  • Arzani A, Mirodjagh SS 1999. Response of Durum Wheat Cultivars to Immature Embryo Culture, Callus Induction and In vitro Salt Stress. Plant Cell Tiss. Org. Cult., 58: 67-72.
  • Bandeoglu E, Eyidogan F, Yucel M, Avni Oktem H 2004. Antioxidant Responses of Shoots and Roots of Lentil to NaCl-Salinity Stress. Plant Growth Regulation, 42: 69-77.
  • Barakat M, Abdel Latif H 1996. In vitro Selection of Wheat Callus Tolerant to High Levels of Salt Plant Regeneration. Euphytica, 91: 127-140.
  • Bohnert HJ, Nelson DE, Jensen RG 1995. Adaptations to Environmental Stresses. The Plant Cell,7:1099-1111.
  • Cavalcanti F, Lima JP,Silva S,Viegas R, Silveria J 2007. Roots and Leaves Display Contrasting Oxidative Response During Salt Stress and Recovery in Cowpea. J. Plant Physiol., 164:591-600.
  • Farhoudi R, Modhej A, Afrous A 2015. Effect of Salt Stress on Physiological and Morphological Parameters of Rapeseed Cultivars. J.Sci. Res. and Dev., 2(5):111-117
  • Fay MF 1994. In What Situation is In vitro Culture Appropriate to Plant Conservation? Biodivers Conserv, 3: 176-183.
  • Golombek SD, Lüdders P 1993. Effect of Short-term Salinity on Leaf Gas Exchange of the Fig (Ficus carica L.). Plant and Soil, 148: 21-27.
  • Hussain A, Khan ZI, Ashraf M, Rashid MH, Akhtar MS 2004. Effect of Salt Stress on Some Growth Attributes of Sugarcane Cultivars CP-77-400 and Coj- 84. Int. J. Agric. Biol., 6(1):188-191.
  • Kamrani MH, Hosseinniya H, Chegeni AR 2013. Effect of Salinity on the Growth Characteristics of Canola (Brassica napus L.). Tech. J. Eng and Applied Sci., 3(18):2327-2333.
  • Kingsbury RW, Epstein E 1984. Selection for Salt Resistant in Spring Wheat. Crop Sci., 24: 310-315.
  • Kirtikar KR, Basu BD 1986. Indian Medicinal Plants. International Book Distributors,Vol:3, Dehradun, 2329p.
  • Munns R, Hare RA, James RA, Rebetzke GI 2000. Genetic Variation for İmproving the Salt Tolerance of Durum Wheat. Aust.J. Agric. Res., 51: 69-74.
  • Munns R 2002. Comparative Physiology of Salt and Water Stress. Plant Cell and Environment, 25:239-250.
  • Murashige T, Skoog F 1962. A Revised Medium for Rapid Growth and Bioassays with Tabacco Tissue Cultures. Physiol. Plant., 15: 473-497.
  • Noble CL, Rogers ME 1992. Arguments for The Use of Physiological Criteria for Improving the Salt Tolerance in Crops. Plant Soil,146: 99-107.
  • Pandey SC, Kalloo G. 1993. Spinach, Spinacia oleracea L. In "Genetic Improvement of Vegetable Crops", (Ed. Kalloo G, Bergh BO), Pergamon Press, pp. 325–336, DOI: 10.1016/B978-0-08-040826-2.50027-8
  • Rawson HM, Richards RA, Munns R 1988. An Examination of Selection Criteria for Salt Tolerance in Wheat, Barley and Triticale Genotypes. Aust. J. Agric. Res., 39: 759-772.
  • Salisburry FB, Ross CW 1992. Plant Physiology. Wadsworth Pub. Com. Belmont, California, USA
  • Stepien P, Johnson NG 2009. Contrasting Responses of Photosynthesis to Salt Stress in The Glycophyte arabidopsis and The Halophyte Thellungiella: Role of The Plastid Terminal Oxidase as an Alternative Electron Sink. Plant Physiol., 149: 1154-1165.
  • Yadav AC, Mangel JC, Lal S, Sharma SK, Kapoor A 2001. Effect of Salinity and Phosphorus on Growth and Yield of Potato CV. Kufri Sutlej. Journal of Indian Potato Association, 28: 30-31.
  • Yeo AR, Flowers TJ 1983.Varietal Differences in The Toxicity of Sodium Ions in Rice Leaves. Physiol. Plant., 59:189-195.
  • Zhu J 2001. Plant Salt Tolerance. Trends Plant Sci., 6: 66-71.
Birincil Dil tr
Konular Yaşam Bilimleri
Dergi Bölümü ARAŞTIRMA MAKALESİ
Yazarlar

Orcid: 0000-0003-1095-3908
Yazar: Yelda EMEK (Sorumlu Yazar)

Bibtex @araştırma makalesi { ksutarimdoga428552, journal = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi}, issn = {}, eissn = {2619-9149}, address = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {21}, pages = {292 - 296}, doi = {10.18016/ksudobil.298973}, title = {In vitro Şartlar Altında 'Bursa Siyahı' (Ficus carica L.) İncir Çeşidinin Morfolojisi Üzerine Tuzun Etkisi}, key = {cite}, author = {EMEK, Yelda} }
APA EMEK, Y . (2018). In vitro Şartlar Altında 'Bursa Siyahı' (Ficus carica L.) İncir Çeşidinin Morfolojisi Üzerine Tuzun Etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 21 (3), 292-296. DOI: 10.18016/ksudobil.298973
MLA EMEK, Y . "In vitro Şartlar Altında 'Bursa Siyahı' (Ficus carica L.) İncir Çeşidinin Morfolojisi Üzerine Tuzun Etkisi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 21 (2018): 292-296 <http://dogadergi.ksu.edu.tr/issue/37038/428552>
Chicago EMEK, Y . "In vitro Şartlar Altında 'Bursa Siyahı' (Ficus carica L.) İncir Çeşidinin Morfolojisi Üzerine Tuzun Etkisi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 21 (2018): 292-296
RIS TY - JOUR T1 - In vitro Şartlar Altında 'Bursa Siyahı' (Ficus carica L.) İncir Çeşidinin Morfolojisi Üzerine Tuzun Etkisi AU - Yelda EMEK Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.18016/ksudobil.298973 DO - 10.18016/ksudobil.298973 T2 - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 292 EP - 296 VL - 21 IS - 3 SN - -2619-9149 M3 - doi: 10.18016/ksudobil.298973 UR - http://dx.doi.org/10.18016/ksudobil.298973 Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi In vitro Şartlar Altında 'Bursa Siyahı' (Ficus carica L.) İncir Çeşidinin Morfolojisi Üzerine Tuzun Etkisi %A Yelda EMEK %T In vitro Şartlar Altında 'Bursa Siyahı' (Ficus carica L.) İncir Çeşidinin Morfolojisi Üzerine Tuzun Etkisi %D 2018 %J Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi %P -2619-9149 %V 21 %N 3 %R doi: 10.18016/ksudobil.298973 %U 10.18016/ksudobil.298973
ISNAD EMEK, Yelda . "In vitro Şartlar Altında 'Bursa Siyahı' (Ficus carica L.) İncir Çeşidinin Morfolojisi Üzerine Tuzun Etkisi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 21 / 3 (Haziran 2018): 292-296. http://dx.doi.org/10.18016/ksudobil.298973