Yıl 2018, Cilt 21, Sayı 5, Sayfalar 650 - 664 2018-10-31

Pesticide Analysis by LC-MS and GC-MS in Leaky Tea Consumed in Şanlıurfa
Şanlıurfa İlinde Tüketilen Kaçak Çaylarda LC-MS ve GC-MS ile Pestisit Analizi

Kasım TAKIM [1] , Mehmet Emin AYDEMİR [2]

38 84

The aim of this study was to evaluate the presence of pesticide residues in Iranian and Sri Lankan origin leaky teas consumed by public in Şanlıurfa Province of Turkey. Within the scope of this study, the samples were taken from branded and brand-free illegal teas in the bazaar. These samples were analyzed in Luquid Chromotagrophy-Mass and Spectrophotometry Gas Chromotagrophy-Mass Spectrophotometry (LC-MS / MS and GC-MS / MS) to evaluate the presence of  594 pesticide residues. According to the results of chromatograms, no pesticide residues were found in the leaky teas samples studied. Although there are many claims in the literature about the presence of pesticides in illegal teas, these claims do not go beyond speculation because they are based on estimates, not on the results of analysis. However, the data obtained this study are contradictory in the literature only as speculation. Therefore, this complexity needs to be clarified through a more extensive work to be done across the region.Therefore, collecting leaky tea samples from the entire GAP region and expanding the analyzes of these samples are of great importance.

Bu çalışmada; Türkiye’nin Şanlıurfa ilinde halk tarafından sevilerek tüketilen; İran ve Sri Lanka menşeli Seylan çaylarında pestisit ilaç kalıntısı analizleri yapılmıştır. Çalışma kapsamında semt pazarlarında satılan markalı ve markasız kaçak çaylardan numuneler alınmış ve içerlerinde bulunabilecek 594 adet pestisit kalıntısı için, sıvı kromatografisi/çift kütle spektrofotometre (LC-MS/MS) ve gaz kromatografisi/kütle spektrofotometre (GC-MS/MS) cihazlarıyla analiz edilmişlerdir. LS-MS/MS ve GC-MS/MS cihazlarından alınan sonuçlara göre çalışılan örneklerde herhangi bir pestisit kalıntısına rastlanmamıştır. Literatürde kaçak çayların pestisit içerdiği ile ilgili pek çok iddia yer almaktadır. Bu iddialar analiz sonuçlarına göre değil, tahminler üzerine kurulduğu için spekülasyon olmaktan öteye geçmemektedir.  Yaptığımız çalışmadan elde edilen veriler, literatürdeki spekülasyonlarla çelişmektedir. Bu yüzden bölge genelini kapsayacak daha geniş çalışmalarla bu karmaşıklığın ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bunun için GAP bölgesinin tamamından kaçak çay numunelerinin toplanması ve bu örneklerle ilgili analizlerin genişletilerek yapılması büyük bir önem arz etmektedir.
  • Anonim 2018a. http://www.turkcayi.com/html/ OrganikCayBirizBizden.html (Erişim Tarihi: 01.02.2018)
  • Anonim 2018b. http://ulusalcaykonseyi.org.tr///2013-01-29-17-56-42/cay-sektoerue-sorunlar-vecoezuem-oenerileri, (Erişim Tarihi: 22.02.2018)
  • Anonim 2018-c. https://m.haberler.com/diyarbakir-da-dogal-ve-saglikli-caykur-sempozyumu-7237772-haberi/' (Erişim Tarihi: 01.02.2018)
  • Er B 2013. Çay Tarımında Yaşanan Sorunların Çözümünde Alternatif Ürün Likapa. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3 -4 Mayıs 2013 Rize.
  • FAO 2013. FAO web page, http://faostat.fao.org/site/ (23/04/2013).
  • Gültekin S 2013. Organik Tarim Kümelenmesi ve Çay Sektörünün Bölgesel Rekabet Analizi. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize.
  • Harman C 2014. Karadeniz Bölge'sinde Endemik Tarım Ürünleri: Fındık, Çay ve Kivi'nin Üretimi Pazarlanması ve Tüketimi. Giresun Üniversitesi Sos Bil Ens., İktisat A.B.D Yüksek Lisans Tezi, 145 s.
  • Kaya E, Tüzmen MN, Yücel H. Yücel N, Demiryas N 2006. Oksidatif Doku Hasarında Bazı Organofosfatlı Pestisidlerin Rolleri." XX. Ulusal Kimya Kongresi, Erciyes Üniversitesi, 4-8 Eylül, Kayseri.
  • Kurt G, Hacıoğlu HK 2013. Dünya Ülkeleri ile Türkiye’nin Çay Üretiminin İstatistiklerle İncelenmesi. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize.
  • Lesueur C, Knittl P, Gartner M, Mentler A, Fuerhacker M. Analysis of 140 pesticides from conventional farming foodstuff samples after extraction with the modified QuECheRS method. Food Control. 19(9):906-14.
  • Özcan M, Yazıcıoğlu E 2013. Türkiye Çay Yetiştiriciliğinin Sorunları Ve Öncelikleri. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize.
  • Rize Ticaret Borsası, 2014. Çay Sektörü Sorunlar ve Çözüm Önerileri’’, Rize.
  • Soyöz M, Özçelik N 2003. Zirai mücadelede kullanılan pestisitlerin sitogenetik etkileri. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 10 (1) : 6-9.
  • Şensoy RİG, Ersayar L, Doğan A 2017. Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27 (3): 436-446.
  • Üstün Ç, Demirci N 2013. Çay Bitkisinin (Camellia Sınensıs L.) Tarihsel Gelişimi ve Tıbbi Açıdan Değerlendirilmesi. Lokman Hekim Journal, 3(3): 5-12
  • Zenginbal H 2013. "Rize İli Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliğinde Çay Tarımının Yeri, Sorunları ve Çözüm Önerileri. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize
Birincil Dil tr
Konular
Dergi Bölümü ARAŞTIRMA MAKALESİ
Yazarlar

Orcid: 0000-0000-0000-0000
Yazar: Kasım TAKIM (Sorumlu Yazar)

Orcid: 0000-0000-0000-0000
Yazar: Mehmet Emin AYDEMİR

Bibtex @araştırma makalesi { ksutarimdoga442411, journal = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi}, issn = {}, eissn = {2619-9149}, address = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {21}, pages = {650 - 664}, doi = {10.18016/ksudobil.402273}, title = {Şanlıurfa İlinde Tüketilen Kaçak Çaylarda LC-MS ve GC-MS ile Pestisit Analizi}, key = {cite}, author = {AYDEMİR, Mehmet Emin and TAKIM, Kasım} }
APA TAKIM, K , AYDEMİR, M . (2018). Şanlıurfa İlinde Tüketilen Kaçak Çaylarda LC-MS ve GC-MS ile Pestisit Analizi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 21 (5), 650-664. DOI: 10.18016/ksudobil.402273
MLA TAKIM, K , AYDEMİR, M . "Şanlıurfa İlinde Tüketilen Kaçak Çaylarda LC-MS ve GC-MS ile Pestisit Analizi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 21 (2018): 650-664 <http://dogadergi.ksu.edu.tr/issue/38256/442411>
Chicago TAKIM, K , AYDEMİR, M . "Şanlıurfa İlinde Tüketilen Kaçak Çaylarda LC-MS ve GC-MS ile Pestisit Analizi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 21 (2018): 650-664
RIS TY - JOUR T1 - Şanlıurfa İlinde Tüketilen Kaçak Çaylarda LC-MS ve GC-MS ile Pestisit Analizi AU - Kasım TAKIM , Mehmet Emin AYDEMİR Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.18016/ksudobil.402273 DO - 10.18016/ksudobil.402273 T2 - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 650 EP - 664 VL - 21 IS - 5 SN - -2619-9149 M3 - doi: 10.18016/ksudobil.402273 UR - http://dx.doi.org/10.18016/ksudobil.402273 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi Şanlıurfa İlinde Tüketilen Kaçak Çaylarda LC-MS ve GC-MS ile Pestisit Analizi %A Kasım TAKIM , Mehmet Emin AYDEMİR %T Şanlıurfa İlinde Tüketilen Kaçak Çaylarda LC-MS ve GC-MS ile Pestisit Analizi %D 2018 %J Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi %P -2619-9149 %V 21 %N 5 %R doi: 10.18016/ksudobil.402273 %U 10.18016/ksudobil.402273
ISNAD TAKIM, Kasım , AYDEMİR, Mehmet Emin . "Şanlıurfa İlinde Tüketilen Kaçak Çaylarda LC-MS ve GC-MS ile Pestisit Analizi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 21 / 5 (Ekim 2018): 650-664. http://dx.doi.org/10.18016/ksudobil.402273