Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Meyve Fidanı Üreten İşletmelerin Sektöre Bakış ve Beklentileri

Yıl 2018, Cilt: 21 , 86 - 94, 31.12.2018
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.472692

Öz

Dünyada
meyve fidanına olan talep artışı halen devam etmektedir. Genişleyen bu pazarda
Türkiye, yüksek potansiyeline rağmen yeterli payı alamamaktadır. Mevcut
potansiyele ulaşabilmek için özellikle üretim aşamasındaki paydaşların; sektörü
hali hazırda ve gelecekte nasıl değerlendirdiklerinin, beklentilerinin neler
olduğunun bilinmesi önemli bir konudur. Bu nedenle 25 kamu, 93 özel sektör
fidan işletmesi ile yüz yüze görüşülmüş; işletmelerin sektöre bakış ve
beklentileri belirlenmiştir. Özel işletmelerin yalnızca %32.26’sı mevcut
durumda Türkiye meyve fidancılık sektörünün genel olarak iyi bir konumda
olduğunu ifade etmişlerdir. İşletme ölçeği küçüldükçe sektörün durumunu iyi
olarak değerlendiren işletmelerin oranı artış göstermiştir. Özel
işletmeler;  yeni çeşitlerin piyasaya
girmesi, teknolojinin sürekli gelişmesi, AR-GE çalışmalarının daha çok teşvik
edilmeye başlanması, devlet politikaları ve sertifikalı üretime geçilmesi
nedeni ile sektörün sürekli gelişmekte olduğunu belirtmişlerdir. Kamu
kurum/kuruluşları, sektörün sürekli gelişmekte olduğunu, gelecek vaat ettiğini
ve var olan sorunların çözümüne yönelik düzenlemeler yapıldığı takdirde daha
hızlı gelişeceğini ifade etmişlerdir. İşletmelerin yaşadıkları sorunların
çözümünde, kooperatifler/birlikler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
Ekonomi Bakanlığı ve araştırma kuruluşları/üniversitelerden katkı bekledikleri
belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonymous 2012. Production and trade statistics [online]. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://faostat.fao.org/site/339 /default.aspx (Erişim Tarihi: Haziran 2012).
  • Şimşek M, Ergun M, Özbay N 2011. Bingöl’de Meyve Fidanı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi. III. Bingöl Sempozyumu (2010), Bitkisel Üretim Oturumu, s:267.
  • Bruille JD, Barritt BH 2005. Global Apple Study-A Comparison of Production Practices and Costs of Production in Leading Apple Producing Countries. 48th Annual Conference (International Dwarf Fruit Tree Association), 5-9 February, USA.
  • Çiçek A, Erkan O 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Metotları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 12. Ders Kitapları Serisi No: 6, Tokat.
  • Gençtan T, Tugay ME, Geçit HH, Bozkurt B, Ergün E, Ekiz H, Yalvaç K, Gevrek MN, Elçi A, Balkan A 2005. Türkiye’de Tohumluk, Fide ve Fidan Üretimi ve Kullanımı. Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, Ankara, 803-823.
  • GTHB 2014. Türkiye Meyve Fidanı Üretim-İhracat-İthalat Kayıtları. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • GTHB 2015. Türkiye Meyve Fidanı Üretim Kayıtları. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü, Ankara.
  • Gülcan R, Tekintaş FE, Mısırlı A, Sağlam H, Günver G, Adanacıoğlu H 2000. Meyvecilikte Üretim Hedefleri. V. Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, 17-21 Ocak, Ankara, Cilt:2: 587-616, http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/d3d9e73d8b70698_ek.pdf (Erişim tarihi: Aralık 2013).
  • Kaşka N, Ergenoğlu F, Kaplankıran M, Küden A, Tangolar S 1990. Türkiye’de Ilıman ve Subtropik İklim Meyveleri ve Bağcılıkta Fidan Üretimi, Sorunlar ve Çözüm Yolları. Türkiye Ziraat Mühendisliği 3. Teknik Kongresi,178-190, 8-12 Ocak, Ankara.
  • O’Rourke D 2003. World Production, Trade, Consumption and Economic Outlook for Apples: Apples, Botany, Production and Uses, Ferree DC, Warrington IJ. (ed.). CABI Publishing. ISBN 0-85199-592-6.
  • Q’Rourke D 2007. World Cherry Review. A Publication of Belrose, Inc.
  • Özbek S 1977. Genel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No:31, 386 s. Adana.
  • Saydam YO 2010. Bademli (Ödemiş/ İzmir) Örneğinde Meyve Fidanı Yetiştiriciliğinin Durumu ve Sorunları. Ege Üniversitesi Fen Bil. Ens., Bahçe Bitkileri ABD, Yüksek Lisans Tezi, 68 s.
  • Yıldırım H, Şimşek M, Onay A 2010. Diyarbakır’da Meyve Fidanı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Özel Fidancılık Firmalarının Teknik Olarak Desteklenmesi. I. Uluslararası Kamu Katılımlı Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Sempozyomu ve Mermercilik Şurası. s:211-215, Diyarbakır

Sectoral Views and Expectations of the Public and Private Farms Which Producing Fruit Saplings

Yıl 2018, Cilt: 21 , 86 - 94, 31.12.2018
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.472692

Öz

The demand for fruit tree sapling in the world
continues to increase. Turkey, which is expanding this market, is not able to
get enough share despite the high potential. To reach the current potential,
stakeholders ought to know, especially in the production stage, how they
evaluate the sector and what their expectations are in the future for this
important issue. Therefore, 25 public and 93 private sectors were interviewed
face to face and the enterprises' views and expectations were determined.
Overall, 32.26% of private sector concluded that the current situation in
Turkey nurseries sector is a good position in generally. As the size of the
business scale decreased, the ratio of the enterprises evaluating the situation
of the sector increased as much. Private farms stated that the sector has
constantly developing because of the introduction of new varieties, the
continuous development of technology, the start of more encouraging R&D
studies, the introduction of government policies and the change to certified
production. The public institutions/organizations stated that the sector has a
promising future, constantly developing, and they will develop faster if the arrangements
for the solution of the existing problems are made. It has been determined that
enterprises expect contributions from cooperatives/unions, Ministry of Food,
Agriculture and Livestock, Ministry of Economy and research
institutions/universities.

Kaynakça

  • Anonymous 2012. Production and trade statistics [online]. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://faostat.fao.org/site/339 /default.aspx (Erişim Tarihi: Haziran 2012).
  • Şimşek M, Ergun M, Özbay N 2011. Bingöl’de Meyve Fidanı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi. III. Bingöl Sempozyumu (2010), Bitkisel Üretim Oturumu, s:267.
  • Bruille JD, Barritt BH 2005. Global Apple Study-A Comparison of Production Practices and Costs of Production in Leading Apple Producing Countries. 48th Annual Conference (International Dwarf Fruit Tree Association), 5-9 February, USA.
  • Çiçek A, Erkan O 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Metotları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 12. Ders Kitapları Serisi No: 6, Tokat.
  • Gençtan T, Tugay ME, Geçit HH, Bozkurt B, Ergün E, Ekiz H, Yalvaç K, Gevrek MN, Elçi A, Balkan A 2005. Türkiye’de Tohumluk, Fide ve Fidan Üretimi ve Kullanımı. Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, Ankara, 803-823.
  • GTHB 2014. Türkiye Meyve Fidanı Üretim-İhracat-İthalat Kayıtları. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • GTHB 2015. Türkiye Meyve Fidanı Üretim Kayıtları. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü, Ankara.
  • Gülcan R, Tekintaş FE, Mısırlı A, Sağlam H, Günver G, Adanacıoğlu H 2000. Meyvecilikte Üretim Hedefleri. V. Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, 17-21 Ocak, Ankara, Cilt:2: 587-616, http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/d3d9e73d8b70698_ek.pdf (Erişim tarihi: Aralık 2013).
  • Kaşka N, Ergenoğlu F, Kaplankıran M, Küden A, Tangolar S 1990. Türkiye’de Ilıman ve Subtropik İklim Meyveleri ve Bağcılıkta Fidan Üretimi, Sorunlar ve Çözüm Yolları. Türkiye Ziraat Mühendisliği 3. Teknik Kongresi,178-190, 8-12 Ocak, Ankara.
  • O’Rourke D 2003. World Production, Trade, Consumption and Economic Outlook for Apples: Apples, Botany, Production and Uses, Ferree DC, Warrington IJ. (ed.). CABI Publishing. ISBN 0-85199-592-6.
  • Q’Rourke D 2007. World Cherry Review. A Publication of Belrose, Inc.
  • Özbek S 1977. Genel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No:31, 386 s. Adana.
  • Saydam YO 2010. Bademli (Ödemiş/ İzmir) Örneğinde Meyve Fidanı Yetiştiriciliğinin Durumu ve Sorunları. Ege Üniversitesi Fen Bil. Ens., Bahçe Bitkileri ABD, Yüksek Lisans Tezi, 68 s.
  • Yıldırım H, Şimşek M, Onay A 2010. Diyarbakır’da Meyve Fidanı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Özel Fidancılık Firmalarının Teknik Olarak Desteklenmesi. I. Uluslararası Kamu Katılımlı Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Sempozyomu ve Mermercilik Şurası. s:211-215, Diyarbakır
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Dilek Karamürsel 0000-0001-7920-1136

Fatma Pınar Öztürk 0000-0001-7920-1136

Emel Kaçal 0000-0003-4834-5510

Alamettin Bayav 0000-0002-8093-2988

Meltem Emre 0000-0003-1141-5888

Cennet Oğuz 0000-0001-7846-4866

Ömer Faruk Karamürsel 0000-0002-9906-6581

Süleyman Akol 0000-0002-9906-6581

Ayşegül Sarısu 0000-0002-2978-1117

Mesut Altındal 0000-0002-0332-6677

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 19 Ekim 2018
Kabul Tarihi 1 Ocak 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018Cilt: 21

Kaynak Göster

APA Karamürsel, D., Öztürk, F. P., Kaçal, E., Bayav, A., vd. (2018). Meyve Fidanı Üreten İşletmelerin Sektöre Bakış ve Beklentileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 21, 86-94. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.472692

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149