Albeit it is not the
homeland of dry beans, Turkey is an important country by having its micro-gene
centers, genetic diversity and food culture. This research was conducted in
Middle Kızılırmak Valley where we have important place for dry bean production.
In the study, 140 dry bean landrace (DBL) producers interviewed face to face for
fulfilling the questionnaire forms. The producers divided into 2 groups as home
garden type producers (HGP) and field type producers (FP). In this study, the
general characteristics of DBL producers and produced DBL, and the reasons for
choosing these populations were determined. In addition, the producers
'perspectives in terms of economic (economic aspect of rural development) and
genetic resources (natural resources) have been investigated. As a result, 2-year production periods of the DBL producers in the
research area were evaluated and it was found that there was a contraction in
the dry bean landrace production area (about 50%). It has been determined that
small farmers play an important role in the conservation, and they are more
sensitive in the protection of genetic resources. We need to have more studies
and policies that include conservation and sustainability with economically better
potentials.
Genetic resources Rural development Landraces Production strategy
Ana vatanı olmadığı halde
kuru fasulye için mikro gen merkezlerine sahip olan Türkiye, hem genetik
çeşitlilik hem de yemek kültürü açısından önemli bir ülkedir. Araştırmada
Türkiye’de kuru fasulye için önemli bir yere sahip olan Orta Kızılırmak
Vadisi’nde yerel kuru fasulye popülasyonları (YKFP) üretimi yapan 140 üretici
ile yüz yüze görüşülerek anket soru formları doldurulmuştur. Üreticiler tarla
tipi üretim (TTÜ) yapan ve bahçe tipi üretim (BTÜ) yapanlar olarak iki gruba
ayrılmıştır. Bu çalışma ile YKFP üreticilerinin bu popülasyonları tercih
nedenleri ve üretmiş oldukları YKFP’nin genel karakteristikleri ortaya
konulmuştur. Ayrıca üreticilerin bu tür yerel ürünlere ekonomik (kırsal
kalkınmanın ekonomik boyutu) ve genetik kaynak (doğal kaynak) açısından bakış
açıları araştırılmıştır. Sonuç olarak, araştırma bölgesinde üreticilerin iki
yıllık üretim dönemleri değerlendirilmiş ve yerel kuru fasulye ekim alanında
daralmanın olduğu (yaklaşık %50) tespit edilmiştir. Yerel popülasyonların ve genetik
kaynakların korunmasında küçük çiftçilerin önemli rol oynadığı ve daha hassas
oldukları ve bu değerlerin korunmasında ve sürdürülebilir kullanımında ekonomik
potansiyeli göz önüne alan çalışmalara ve politikalara ihtiyaç olduğu
belirlenmiştir.
Genetik kaynaklar kırsal kalkınma yerel popülasyon üretim stratejisi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 21 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 4 Şubat 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt: 22 Sayı: 3 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.