Editöre Mektup
BibTex RIS Kaynak Göster

Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi

Yıl 2011, Cilt: 14 Sayı: 3, 5 - 8, 28.10.2011

Öz

Kahramanmaraş’ta değişik kasap ve marketlerden alınan 50 adet yağsız, kuşbaşı kırmızı et örneğinde Campylobacter türlerinin varlığı ve antibiyotik dirençliliği incelenmiştir. Çalışmada incelenen, 50 örneğinin 11’inde Campylobacter spp. tespit edilmiş ve bunların 3 tanesinin termofilik olduğu belirlenmiştir. Campylobacter türleri ile kontamine olduğu saptanan 3 kırmızı et örneğinde 2 adet Campylobacter jejuni, 1 adet C. coli belirlenmiştir. İdentifiye edilen C. jejuni ve C. coli nalidiksik asite (30 μg/ml) dirençlilik göstermiş, sefalotine (30 μg/ml) karşı duyarlı bulunmuştur. Yapmış olduğumuz çalışmada C. jejuni ve C. coli izolatları ofloksasin, penisilin, tobramisin, amoksillin, imipenem, vankomisin, ampisilin, levofloksasin, amikasin antibiyotiklerine karşı dirençli, gentamisin, neomisin, eritromisin, kloromfenikol, siproflaksasin ve tetrasiklin’e karşı ise duyarlı olarak bulunmuştur.

Presence of Campylobacter Species And Antibiotic Resistance In Beef Samples

Yıl 2011, Cilt: 14 Sayı: 3, 5 - 8, 28.10.2011

Öz

Presence of Campylobacter species and antibiotic resistance were studied in 50 lean, cubed beef samples, purchased from supermarkets and local butchers of Kahramanmaraş. According to the findings, 11 of 50 ground beef samples (22 %) were found to be positive for Campylobacter spp. In 3 positive samples, 2 were identified as C. jejuni and 1 was C. coli, respectively. C. jejuni and C. coli, were resistable to nalidixic acid (30 μg/ml), but susceptible to cephalothine, C. jejuni and C. coli isolates were resistable to ofloxacine, peniciline, tobramycine, amoxicilline, imipenem, vancomycine, ampicilline, levofloxacin, amikacin. On the other hand C. jejuni isolates were susceptible to gentamicin, neomycin, erythromycin, chloromphenicol, ciprofloxacin, tetracycline

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MİKROBİYOLOJİ (Microbiology)
Yazarlar

Özlem Turgay

Hakan Bozdoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Ekim 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 14 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Turgay, Ö., & Bozdoğan, H. (2011). Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 14(3), 5-8.
AMA Turgay Ö, Bozdoğan H. Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Ekim 2011;14(3):5-8.
Chicago Turgay, Özlem, ve Hakan Bozdoğan. “Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı Ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 14, sy. 3 (Ekim 2011): 5-8.
EndNote Turgay Ö, Bozdoğan H (01 Ekim 2011) Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 14 3 5–8.
IEEE Ö. Turgay ve H. Bozdoğan, “Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 14, sy. 3, ss. 5–8, 2011.
ISNAD Turgay, Özlem - Bozdoğan, Hakan. “Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı Ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 14/3 (Ekim 2011), 5-8.
JAMA Turgay Ö, Bozdoğan H. Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2011;14:5–8.
MLA Turgay, Özlem ve Hakan Bozdoğan. “Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı Ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 14, sy. 3, 2011, ss. 5-8.
Vancouver Turgay Ö, Bozdoğan H. Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2011;14(3):5-8.