BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Umutvar Yaygın Fiğ (Vicia sativa L.) Genotiplerinde Kalite ve Besin İçeriği İlişkileri

Yıl 2014, Cilt: 17 Sayı: 1, 8 - 14, 19.11.2014
https://doi.org/10.18016/ksujns.99137

Öz

Özet: Araştırma, Çukurova koşullarında ot verimi bakımından ümitvar görülen bazı yaygın fiğ (Vicia sativa L.) genotiplerinin kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla, 2009/2010 kışlık ara ürün yetiştirme döneminde, Doğankent ve Balcalı/ADANA lokasyonlarında, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada; kuru madde verimi (KMV), ham protein oranı (HPO), nötr deterjan lif (NDF), asit deterjan lif (ADF), ham selüloz (HS), ham kül (HK), kalsiyum (Ca), potasyum (K), magnezyum (Mg), fosfor (P) gibi bazı kalite özellikleri ile bu özellikler arasındaki ilişkiler saptanmıştır. Lokasyonlara ve genotiplere göre değişmekle birlikte, kuru madde verimi 383-603 kg/da, ham protein oranın %15.9-19.6, NDF %35.3-44.4, ADF %28.4-34.1, HS %22.3-27.6, Ca %0.86-1.04, K %3.54-4.05, Mg %0.19-0.24, P %0.30-0.35, HK oranın %9.50-10.95 arasında yer almıştır.  Ayrıca, incelenen özellikler arası ilişkilerde KMV ile HS, NDF ve ADF arasında önemli ve olumlu; HPO, P ve K arasında önemli ve olumsuz ilişkiler saptanmıştır. Sonuç olarak, 22 ve 2490 nolu genotiplerin kuru madde verimi, 1430 nolu genotipin ise kalite özellikleri bakımından standart çeşit ve diğer genotiplerden daha yüksek ortalama değerlere sahip oldukları saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Yaygın fiğ (Vicia sativa L.), Kuru Madde, Kalite Özellikleri, Korelasyon

 

Relation of the Quality and Nutrient Content in Some Hopeful Common Vetch (Vicia sativa  L.) Genotypes

 

Abstract: The research was conducted to determine some quality properties of  some promisimg common vetch (Vicia sativa L.) genotypes with good adaptability to the Çukurova conditions. The experiment was arranged in a randomized complete block design with four replication in two locations of  ADANA (Doğankent and Balcalı) during the  2009/10 winter growing season. In the experiment, some traits such as dry matter yield (DMY) and percentages of crude protein (CPR), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), crude fiber (CF), ash,  calcium (Ca), phosphorus (P), potassium (K) and magnesium (Mg)  as well as  correlation coefficients between these traits were examined. Dry matter yield, CPR, NDF, ADF, CF, ash,  Ca, P, K, Mg ranged between 383-603 kg da-1, 15.9-19.6%, 35.3-44.4%, 28.4-34.1%, 22.3-27.6%, 9.50-10.95%, 0.86-1.04%, 0.30-0.35%, 3.54-4.05%, and 0.19-0.24%, respectively. Furthermore, DMY was positively correlated with CF, NDF and ADF, but negatively correlated with CPR, P, and K. Thus, it was determined that in term of dry matter yield genotypes with the number of  22 and 2490  and  in terms of quality and nutrient content genotype 1430 had higher values than those of standard cultivars and the other genotypes.

Key words: Common Vetch (Vicia sativa L.), Dry Matter Yield, Quality, Mineral Element, Correlation

Kaynakça

  • Abdouli, H, Gasmi-Boubaker, A., Hassen, H., Hedhly, A., Mosquera-Losada, R., Rigueiro-Rodriguez, A. 2009. Nutritional value of some vetch forage grown under Mediterranean conditions. 15th Meeting of the FAOCIHEAM Mountain Pastures Network, Integrated Research for the Sustainability of Mountain Pastures, Oct, 7-9.
  • Açıkgöz, E. 2001. Yem Bitkileri. Uludağ Üni. Güçlendirme Vakfı Yay. No:182, 584s, Bursa.
  • Ammar, H., López, S., Andrés, S. 2010. Influence of maturity stage of forage grasses and leguminous on their chemical composition and in vitro dry matter digestibility. Options Méditerranéennes, A no. 92, 19920
  • Anlarsal A.E., Yücel, C., Yücel, D. 200 Çukurova koşullarında fiğ (Vicia sativa L.) çeşit ve hatlarının bazı önemli tarımsal özelliklerinin saptanması. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(2):111-120. Badrzadeh, M., Zaragarzadeh, F., Esmaielpour, B. 2008. Chemical composition of some forage Vicia spp. in Iran. J Food Agric Environment, 6 (2): 178-180.
  • Buxton, D.R., Homstein, J.S. 1986. Cell-wall concentration and components in stratified canopies of alfalfa, birds food trefoil and red clover. Crop Science. 29, 429–435.
  • Buxton, D.R. 1996. Quality related characteristics of forages as influenced by plant environment and agronomic factors. Animal Feed Science and Techn. 40, 109–119.
  • Caballero, R., Haj Ayed, M., Galvez, J.F., Hernaız, P.J. 19 Yield components and chemical composition of some annual legumes under continental Mediterranean conditions. Agricolture Mediterranea, 125: 220-230. Caballero, R., Barro, C., Rebolé, A., Arauzo, M., Hernaiz, P.J. 1996. Yield components and forage quality of common vetch during pod filling. Agronomy Journal, 88, 797–800.
  • Caballero, R., Alzueta, C., Ortiz, L.T., Rodrique, M.L., Baro, C., Rebole, A. 2001. Carbohydrate and protein fractions of fresh and dried common vetch at three maturity stages. Agronomy Journal, 93, 1006–1013.
  • Chowdhurry, D., Tate, M.E., McDonald, G.K., Hughes, R. 200 Progress towards reducing seed toxin level in common vetch (Vicia sativa L.). Processing of the 10th Australian Agronomy Conference, Hobart. Çelen, A.E., Çimrin, K.M., Şahar, K. 2005. The herbage yield and nutrient contents of some vetch (Vicia sp) species. J Agronomy, 4 (1): 10-13.
  • Droushiotis, D.N. 1985. Effect of variety and harvesting stage on forage production of vetch in a low rainfall environment. Field Crops Research, Vol. 10: 49-55.
  • Elliott, R., ve Mckeniman, N. P. 1987. Supplementation of ruminant diets with forage. In: Hacker, J.B. and Teermouth, J.H. (Eds), Nutrition of Herbivores. Academic Press Sydney, Australia, p. 409-428.
  • Georgiewskii, V. I., Annenkov, B.N., Samokhin, V.T. 1982. Mineral nutrition of animals. studies in the agricultural and food sciences. Pub. in Moscow by "Kolos" Pub. House. Butter worths and Co. Lmt., 285-316.
  • Karslı, M.A., Akdeniz, H., Levendoğlu, T., Terzioğlu, Ö. 200 Evaluation of the nutrient content and protein fractions of four different common vetch varieties, Turk J Vet Anim Sci. 29, 1291-1297.
  • Khan, M.A., Mohammad, N., Sultani, I. 2002. Effect of cutting frequencies on forage yield of two vetch species. Pakistan J. Agric. Res. Vol. 17, No:2, 153-158.
  • Lanyasunya, T.P., Wang, H.R., Kariuki, S.T., Kuria, D.M., Check, A.L., Mukisira, E.A. 2007. Effect of maturity on the mineral content of hairy vetch (Vicia willosa). Tropical and Subtropical Agroecossystems, 7: 553-58.
  • Mc Kenna, N.M. 1992. Vetch: Uncrowned king of legumes. Countryside and Small Stock J.,76:38.
  • McDonald, P., Edwards, R.A., Greenalgh, J.F.D., 1988. Animal Nutrition. 4th Ed. Longman Scientific and Technical, 1-400.
  • Okuyan, R., Tuncer, E., Bayındır, Ş., Yıldırım, Z. 1986. Evcil hayvanların besin maddeleri gereksinimleri. Koyunların besin maddeleri gereksinimleri. Uludağ Üni. Zir. Fak. Yay. No:7. s 67, Bursa
  • Orak, A., Ateş, E., Varol, F. 2004. Macar Fiği (Vicia pannonica Crantz.)'nin farklı gelişme dönemlerindeki bazı morfolojik ve tarımsal özellikleri ile besin içeriği ilişkileri. Tarım Bilimleri dergisi, 10 (4): 410-415.
  • Özyiğit, Y., Bilgen, M. 2006. Bazı baklagil yem bitkilerinde farklı biçim dönemlerinin bazı kalite faktörleri üzerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19 (1), 29-34.
  • Parlak, A.Ö., Hakyemez, B.H., Alatürk, F. 2011. Fiğ (Vicia Sativa L.) çeşitlerinin Çanakkale koşullarına adaptasyonu. Türkiye IX. Tarla Bitkileri Kongresi, Cilt III, Çayır Mera ve Yem Bitkileri ile Diğerleri, 16631666, 12-15 Eylül, Bursa.
  • Pinkerton, B., Pinkerton, F. 2000. Managing forages for meat goats. In: Meat goat production handbook. Extension Services. Collage of Agriculture, Forestry and Life Science. Clemson University, USA.
  • Ramos, E., Alcaide, E.M., Yanez-Ruiz, D., Fernandez, J.R., Sanz Sampelayo, M.R. 2000. Use of different leguminous seeds for lactating goats. Amino acid composition of the raw material and the rumen undegrable fraction. Options Mediter, 74, 285-290.
  • Rebolé, A., Alzueta, C., Ortiz, L.T, Baro, C., Rodríguez, M.L., Caballero, R. 2004. Yields and chemical composition of different parts of the common vetch at flowering and at two seed filling stages. Spanish J. Agric. Res., 2 (4): 550-557.
  • Sağlamtimur, T., Genç, İ., Tansı, V., Gülcan, H., Gençer, O. 19 Çukurova’da pamuk alanlarında uygulanabilecek ekim nöbeti sistemlerinin saptanması. Çukurova Hohenheim Üniversiteleri İşbirliği III. Kollokyumu 27 Kasım, Adana. Sniffen, C.J., O’Conner, J.D., Van Soest. P.J., Fox , D.G., Russell, J.B. 1994. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II. Carbohydrate and protein availability. J Anim Sci. 70, 3562-3577.
  • Tan, M., Serin, Y. 1996. Fiğ+tahıl karışımlarında karışım oranları ve biçim zamanlarının makro besin elementi komposizyonuna etkileri, Türkiye 3. Çayır-Mera Yem Bitkileri Kongresi, 17-19 Haziran, Erzurum, 308-315.
  • Van Soest P.J. 1994. Nutritional ecology of the ruminant (2nd Ed.). Ithaca, N.Y. Cornell University Pres.
  • Wilson, J.R., Deinum, H., Engels, E.M. 1991. Temperature effects on anatomy and digestibility of leaf and stem of tropical and temperate forage species. Netherland Journal of Agriculture Science. 39, 31–48.
  • Yolcu, H., Daşcı, M., Tan, M. 2009. Evaluation of annual legumes and barley as sole crops and intercrop in spring frost conditions for animal feeding I. Yield and Quality. J Anim Vet Adv, 8 (7): 1337-1342.
  • Yücel C., Avcı, M., Yücel, H., Çınar, S. 2004. Çukurova taban koşullarında adi fiğ (Vicia sativa L.) hat ve çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi ile ilişkili özelliklerin saptanması. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, cilt 13, sayı 1-2:47-57.
  • Yücel, C., R. Gültekin, İnal, İ. Avcı, M., 2008. Çukurova koşullarında bazı adi fiğ (Vicia sativa L.) hatlarının verim ve verim karakterlerinin belirlenmesi. Anadolu, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 18(2):38-54. Yücel, C., Avcı, M. 2009. Effect of Different Ratios of Common Vetch (Vicia sativa L.)-Triticale (Triticosecale whatt) Mixtures on Forage Yields and Qualıty in Çukurova Plain in Turkey. Bulgarian J. of Agr. Sci., 15 (No 4) 2009, 323–332.
  • Yücel, C., Gültekin, R., Avcı, M., Aktaş, A., İnal, İ. 2009. Çukurova taban koşullarında farklı fiğ (Vicia sativa L.)triticale (Triticosecale whatt) karışım oranlarının tohum verimine etkisi. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-22 Ekim 2009, Hatay, 804-808.
  • Yücel, C. 2011. Farklı tohumluk miktarlarının adi fiğ (Vicia sativa l.)’de ot ve tohum verimine etkisi. GAP VI. Tarım Kongresi, 09-12 Mayıs 2011, Şanlıurfa, 615-620.
  • Yücel, C., Gültekin, R., Avcı, M., Yücel, H., Aktaş, A., İnal, İ. 2011. Adi Fiğ (Vicia sativa L.) Islah Araştırmaları Sonuç Raporu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TAGEM/TA/02/04/01/001, s. 121.

Relation of the Quality and Nutrient Content in Some Hopful Common Vetch (Vicia sativa L.) Genotypes

Yıl 2014, Cilt: 17 Sayı: 1, 8 - 14, 19.11.2014
https://doi.org/10.18016/ksujns.99137

Öz

The research was conducted with aim to determine the content of quality and mineral elements of some hopful common vetch (Vicia sativa L.) genotypes which can be adapted in Cukurova conditions in terms of dry matter yield according to randomized complete block design with four replication in Dogankent and Balcalı/ADANA, 2009/10 winter growing term. In the experiment, some traits such as dry matter yield (DMY), crude protein ratio (CPR), neutral detergent fibre (NDF), acid detergent fibre (ADF), crude fiber (CF), ash,  calcium (Ca), phosphorus (P), potassium (K), magnesium (Mg) ratios and correlation coefficients between these traits were examined. Dry matter yield, CPR, NDF, ADF, CF, ash,  Ca, P, K, Mg ranged between 383-603 kg da-1, 15.9-19.6%, 35.3-44.4%, 28.4-34.1%, 22.3-27.6%, 9.50-10.95%, 0.86-1.04%, %0.30-0.35, %3.54-4.05, and %0.19-0.24, respectively. Furthermore, DMY was positively correlated with CF, NDF and ADF, but negatively correlated with CPR, P, and K. Thus, it was determined that in term of dry matter yield 22 and 2490 genotypes also in terms of quality, and nutrient content 1430 genotyp had higher values than that of standart cultivars and the other genotypes.

 

 

Kaynakça

  • Abdouli, H, Gasmi-Boubaker, A., Hassen, H., Hedhly, A., Mosquera-Losada, R., Rigueiro-Rodriguez, A. 2009. Nutritional value of some vetch forage grown under Mediterranean conditions. 15th Meeting of the FAOCIHEAM Mountain Pastures Network, Integrated Research for the Sustainability of Mountain Pastures, Oct, 7-9.
  • Açıkgöz, E. 2001. Yem Bitkileri. Uludağ Üni. Güçlendirme Vakfı Yay. No:182, 584s, Bursa.
  • Ammar, H., López, S., Andrés, S. 2010. Influence of maturity stage of forage grasses and leguminous on their chemical composition and in vitro dry matter digestibility. Options Méditerranéennes, A no. 92, 19920
  • Anlarsal A.E., Yücel, C., Yücel, D. 200 Çukurova koşullarında fiğ (Vicia sativa L.) çeşit ve hatlarının bazı önemli tarımsal özelliklerinin saptanması. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(2):111-120. Badrzadeh, M., Zaragarzadeh, F., Esmaielpour, B. 2008. Chemical composition of some forage Vicia spp. in Iran. J Food Agric Environment, 6 (2): 178-180.
  • Buxton, D.R., Homstein, J.S. 1986. Cell-wall concentration and components in stratified canopies of alfalfa, birds food trefoil and red clover. Crop Science. 29, 429–435.
  • Buxton, D.R. 1996. Quality related characteristics of forages as influenced by plant environment and agronomic factors. Animal Feed Science and Techn. 40, 109–119.
  • Caballero, R., Haj Ayed, M., Galvez, J.F., Hernaız, P.J. 19 Yield components and chemical composition of some annual legumes under continental Mediterranean conditions. Agricolture Mediterranea, 125: 220-230. Caballero, R., Barro, C., Rebolé, A., Arauzo, M., Hernaiz, P.J. 1996. Yield components and forage quality of common vetch during pod filling. Agronomy Journal, 88, 797–800.
  • Caballero, R., Alzueta, C., Ortiz, L.T., Rodrique, M.L., Baro, C., Rebole, A. 2001. Carbohydrate and protein fractions of fresh and dried common vetch at three maturity stages. Agronomy Journal, 93, 1006–1013.
  • Chowdhurry, D., Tate, M.E., McDonald, G.K., Hughes, R. 200 Progress towards reducing seed toxin level in common vetch (Vicia sativa L.). Processing of the 10th Australian Agronomy Conference, Hobart. Çelen, A.E., Çimrin, K.M., Şahar, K. 2005. The herbage yield and nutrient contents of some vetch (Vicia sp) species. J Agronomy, 4 (1): 10-13.
  • Droushiotis, D.N. 1985. Effect of variety and harvesting stage on forage production of vetch in a low rainfall environment. Field Crops Research, Vol. 10: 49-55.
  • Elliott, R., ve Mckeniman, N. P. 1987. Supplementation of ruminant diets with forage. In: Hacker, J.B. and Teermouth, J.H. (Eds), Nutrition of Herbivores. Academic Press Sydney, Australia, p. 409-428.
  • Georgiewskii, V. I., Annenkov, B.N., Samokhin, V.T. 1982. Mineral nutrition of animals. studies in the agricultural and food sciences. Pub. in Moscow by "Kolos" Pub. House. Butter worths and Co. Lmt., 285-316.
  • Karslı, M.A., Akdeniz, H., Levendoğlu, T., Terzioğlu, Ö. 200 Evaluation of the nutrient content and protein fractions of four different common vetch varieties, Turk J Vet Anim Sci. 29, 1291-1297.
  • Khan, M.A., Mohammad, N., Sultani, I. 2002. Effect of cutting frequencies on forage yield of two vetch species. Pakistan J. Agric. Res. Vol. 17, No:2, 153-158.
  • Lanyasunya, T.P., Wang, H.R., Kariuki, S.T., Kuria, D.M., Check, A.L., Mukisira, E.A. 2007. Effect of maturity on the mineral content of hairy vetch (Vicia willosa). Tropical and Subtropical Agroecossystems, 7: 553-58.
  • Mc Kenna, N.M. 1992. Vetch: Uncrowned king of legumes. Countryside and Small Stock J.,76:38.
  • McDonald, P., Edwards, R.A., Greenalgh, J.F.D., 1988. Animal Nutrition. 4th Ed. Longman Scientific and Technical, 1-400.
  • Okuyan, R., Tuncer, E., Bayındır, Ş., Yıldırım, Z. 1986. Evcil hayvanların besin maddeleri gereksinimleri. Koyunların besin maddeleri gereksinimleri. Uludağ Üni. Zir. Fak. Yay. No:7. s 67, Bursa
  • Orak, A., Ateş, E., Varol, F. 2004. Macar Fiği (Vicia pannonica Crantz.)'nin farklı gelişme dönemlerindeki bazı morfolojik ve tarımsal özellikleri ile besin içeriği ilişkileri. Tarım Bilimleri dergisi, 10 (4): 410-415.
  • Özyiğit, Y., Bilgen, M. 2006. Bazı baklagil yem bitkilerinde farklı biçim dönemlerinin bazı kalite faktörleri üzerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19 (1), 29-34.
  • Parlak, A.Ö., Hakyemez, B.H., Alatürk, F. 2011. Fiğ (Vicia Sativa L.) çeşitlerinin Çanakkale koşullarına adaptasyonu. Türkiye IX. Tarla Bitkileri Kongresi, Cilt III, Çayır Mera ve Yem Bitkileri ile Diğerleri, 16631666, 12-15 Eylül, Bursa.
  • Pinkerton, B., Pinkerton, F. 2000. Managing forages for meat goats. In: Meat goat production handbook. Extension Services. Collage of Agriculture, Forestry and Life Science. Clemson University, USA.
  • Ramos, E., Alcaide, E.M., Yanez-Ruiz, D., Fernandez, J.R., Sanz Sampelayo, M.R. 2000. Use of different leguminous seeds for lactating goats. Amino acid composition of the raw material and the rumen undegrable fraction. Options Mediter, 74, 285-290.
  • Rebolé, A., Alzueta, C., Ortiz, L.T, Baro, C., Rodríguez, M.L., Caballero, R. 2004. Yields and chemical composition of different parts of the common vetch at flowering and at two seed filling stages. Spanish J. Agric. Res., 2 (4): 550-557.
  • Sağlamtimur, T., Genç, İ., Tansı, V., Gülcan, H., Gençer, O. 19 Çukurova’da pamuk alanlarında uygulanabilecek ekim nöbeti sistemlerinin saptanması. Çukurova Hohenheim Üniversiteleri İşbirliği III. Kollokyumu 27 Kasım, Adana. Sniffen, C.J., O’Conner, J.D., Van Soest. P.J., Fox , D.G., Russell, J.B. 1994. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II. Carbohydrate and protein availability. J Anim Sci. 70, 3562-3577.
  • Tan, M., Serin, Y. 1996. Fiğ+tahıl karışımlarında karışım oranları ve biçim zamanlarının makro besin elementi komposizyonuna etkileri, Türkiye 3. Çayır-Mera Yem Bitkileri Kongresi, 17-19 Haziran, Erzurum, 308-315.
  • Van Soest P.J. 1994. Nutritional ecology of the ruminant (2nd Ed.). Ithaca, N.Y. Cornell University Pres.
  • Wilson, J.R., Deinum, H., Engels, E.M. 1991. Temperature effects on anatomy and digestibility of leaf and stem of tropical and temperate forage species. Netherland Journal of Agriculture Science. 39, 31–48.
  • Yolcu, H., Daşcı, M., Tan, M. 2009. Evaluation of annual legumes and barley as sole crops and intercrop in spring frost conditions for animal feeding I. Yield and Quality. J Anim Vet Adv, 8 (7): 1337-1342.
  • Yücel C., Avcı, M., Yücel, H., Çınar, S. 2004. Çukurova taban koşullarında adi fiğ (Vicia sativa L.) hat ve çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi ile ilişkili özelliklerin saptanması. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, cilt 13, sayı 1-2:47-57.
  • Yücel, C., R. Gültekin, İnal, İ. Avcı, M., 2008. Çukurova koşullarında bazı adi fiğ (Vicia sativa L.) hatlarının verim ve verim karakterlerinin belirlenmesi. Anadolu, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 18(2):38-54. Yücel, C., Avcı, M. 2009. Effect of Different Ratios of Common Vetch (Vicia sativa L.)-Triticale (Triticosecale whatt) Mixtures on Forage Yields and Qualıty in Çukurova Plain in Turkey. Bulgarian J. of Agr. Sci., 15 (No 4) 2009, 323–332.
  • Yücel, C., Gültekin, R., Avcı, M., Aktaş, A., İnal, İ. 2009. Çukurova taban koşullarında farklı fiğ (Vicia sativa L.)triticale (Triticosecale whatt) karışım oranlarının tohum verimine etkisi. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-22 Ekim 2009, Hatay, 804-808.
  • Yücel, C. 2011. Farklı tohumluk miktarlarının adi fiğ (Vicia sativa l.)’de ot ve tohum verimine etkisi. GAP VI. Tarım Kongresi, 09-12 Mayıs 2011, Şanlıurfa, 615-620.
  • Yücel, C., Gültekin, R., Avcı, M., Yücel, H., Aktaş, A., İnal, İ. 2011. Adi Fiğ (Vicia sativa L.) Islah Araştırmaları Sonuç Raporu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TAGEM/TA/02/04/01/001, s. 121.
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Yazarlar

Celal Yücel

Derya Yücel Bu kişi benim

Murat Akkaya

Adem Anlarsal

Yayımlanma Tarihi 19 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yücel, C., Yücel, D., Akkaya, M., Anlarsal, A. (2014). Relation of the Quality and Nutrient Content in Some Hopful Common Vetch (Vicia sativa L.) Genotypes. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 17(1), 8-14. https://doi.org/10.18016/ksujns.99137
AMA Yücel C, Yücel D, Akkaya M, Anlarsal A. Relation of the Quality and Nutrient Content in Some Hopful Common Vetch (Vicia sativa L.) Genotypes. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Kasım 2014;17(1):8-14. doi:10.18016/ksujns.99137
Chicago Yücel, Celal, Derya Yücel, Murat Akkaya, ve Adem Anlarsal. “Relation of the Quality and Nutrient Content in Some Hopful Common Vetch (Vicia Sativa L.) Genotypes”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 17, sy. 1 (Kasım 2014): 8-14. https://doi.org/10.18016/ksujns.99137.
EndNote Yücel C, Yücel D, Akkaya M, Anlarsal A (01 Kasım 2014) Relation of the Quality and Nutrient Content in Some Hopful Common Vetch (Vicia sativa L.) Genotypes. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 17 1 8–14.
IEEE C. Yücel, D. Yücel, M. Akkaya, ve A. Anlarsal, “Relation of the Quality and Nutrient Content in Some Hopful Common Vetch (Vicia sativa L.) Genotypes”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 17, sy. 1, ss. 8–14, 2014, doi: 10.18016/ksujns.99137.
ISNAD Yücel, Celal vd. “Relation of the Quality and Nutrient Content in Some Hopful Common Vetch (Vicia Sativa L.) Genotypes”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 17/1 (Kasım 2014), 8-14. https://doi.org/10.18016/ksujns.99137.
JAMA Yücel C, Yücel D, Akkaya M, Anlarsal A. Relation of the Quality and Nutrient Content in Some Hopful Common Vetch (Vicia sativa L.) Genotypes. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2014;17:8–14.
MLA Yücel, Celal vd. “Relation of the Quality and Nutrient Content in Some Hopful Common Vetch (Vicia Sativa L.) Genotypes”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 17, sy. 1, 2014, ss. 8-14, doi:10.18016/ksujns.99137.
Vancouver Yücel C, Yücel D, Akkaya M, Anlarsal A. Relation of the Quality and Nutrient Content in Some Hopful Common Vetch (Vicia sativa L.) Genotypes. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2014;17(1):8-14.