BibTex RIS Kaynak Göster

Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi

Yıl 2017, , 16 - 19, 01.01.2017
https://doi.org/10.18016/ksujns.45941

Öz

Araştırma, ticari öneme sahip makromantarlardan Ramaria flavobrunnescens'in taze ve kurutulmuş örneklerinde Vitamin C, E, ve yağ asidi bileşenlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Vitamin C ve E miktarları HPLC ile analiz edilmiştir. Vitamin C miktarı taze örneklerde 186 mg/kg, kurutulmuş örneklerde 7,2 mg/kg olarak bulunmuştur. Yağ asidi bileşenleri, yağ asidi metil esterleri oluşturulduktan sonra Alev İyonlaştırma Detektörü'lü (FID) gaz kromatografisi (GC) cihazı ile analiz edilmiştir. Yağ asidi bileşenleri, taze ve kuru örneklerde yüzde olarak sırasıyla şu şekilde bulunmuştur; linoleik asit: %22,7- %21,4; oleik asit %44,8- % 48,9; palmitik asit %11,8- %8,8.

Anahtar kelimeler: Ramaria flavobrunnescens, vitamin C, E, yağ asitleri

 

Determination of Vitamins C, E and Fatty Acid Composition in Edible and Economically Important Macrofungi, (Ramaria flavobrunnescens= Gelinparmağı Mantarı))

 

ABSTRACT: This study was conducted to determine vitamins C, E and fatty acid composition in a commercially important macrofungi, Ramaria flavobrunnescens. Amount of vitamin C and E were determined by HPLC. The The ratio of Vitamin C was 186 mg/kg and 7.2 mg/kg in fresh and dried samples, respectively. Fatty acid compositions were analyzed by Gas chromatography (GC) equipped with Flame Ionization Detector (FID) after formations of methyl esters. Fatty acid composition percentages for each fresh and dried samples were 22.7%-21.4%; 44.8%- 48.9%; and 11.8%-8.8% for linoleic acid, oleic acid, and palmitic acid, respectively.

Key words: Fatty acid, Ramaria flavobrunnescens, vitamin C, E

Kaynakça

  • Akkara M, Tosun H 2014. Funguslardan Elde Edilen Endüstriyel Ürünler. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9(2): 46-53.
  • Breitenbach J, Kränzlin F 1986. Non gilled fungi-Heterobasidiomycetes, Aphyllophorales, Gasteromycetes. Verlag Mykologia. Fungi of Switzerland, Vol. 2.
  • Christie WW 1993. Preparation of Lipid Extracts From Tissues. In: Advances in Lipid Methodology Two, pp. 195-213 edited by W.W. Christie, Oily Press, Dundee.
  • De Antueno RJ, Knickle LC, Smith H, Eelliot ML, Allen SJ, Neaka S, Winther MD 2001. Activity of Human Delta5 and Delta6 Desaturases on Multiple N-3 And N-6 Polyunsaturated Fatty Acids. FEBS Lett, 509(1): 77-80.
  • Enoch HG, Catala A, Strittmatter P 1976. Mechanism of Rat Liver Microsomal Stearyl-Coa Desaturase. Studies of The Substrate Specificity, Enzyme-Substrate Interactions, and The Function Of Lipid. J Biol Chem 251: 5095–5103.
  • Flowers MT, Ntambi JM 2008. Role of Stearoyl-Coenzyme A Desaturase in Regulating Lipid Metabolism. Curr Opin Lipidol, 19: 248-256.
  • Gücin F 1993. Kozak Yaylasında (Bergama-İzmir) Yetişen ve İhraç Potansiyeli Olan Kuzugöbeği (Morchella) Mantarları. Ekoloji Çevre Dergisi, 6: 22-27.
  • Işıloğlu M, Öder N 1995. Contribution to the Macrofungi of Mediterranean Turkey. Türk. J. Botany, 19: 603–609.
  • Manzi P, Pizzoferrato L 2000. Beta Glucans in Edible Mushrooms. Food Chem, 68: 315-318.
  • Moser M 1983. Keys to Agarics and Boleti. Gustav Fischer Verlag, 535 p., Stuttgart.
  • Ntambi JM 1999. Regulation of Stearoyl-Coa Desaturase By Polyunsaturated Fatty Acids And Cholesterol. J Lipid Res, 40: 1549–1558.
  • Paton CM, Ntambi JM 2009. Biochemical and Physiological Function Of Stearoyl-Coa Desaturase. Am J Physiol Endocrinol Metab, 297(1): E28-37.
  • Phıllıps R 1981. Mushrooms and Other Fungi of Great Britain & Europe, Pan Books.
  • Rajarathnam S, Shashirekha MN, Banu Z 1998. Biodegradative and Biosynthetic Capaticies of Mushrooms: Present and Future Strategies. Critical Reviews in Biotechnology, 18(2-3): 91-236.
  • Türkekul I, Yılmaz N, Şahin F, Bayrak ÖF 2010. Fatty Acid Composition of Six Mushroom Samples of Black Sea Region of Turkey. Asian Journal of Chemistry, 22(2):1479-1486.
  • Türkoğlu A 2008. Macrofungal Diversity of Babadag (Denizli, Turkey). African Journal of Biotechnology 7: 192–200.
  • Türkoğlu A, Allı H, Işıloğlu M, Yağız D, Gezer K 2008. Macrofungal Diversity of Uşak Province in Turkey. Mycotaxon, 104: 365-368.
  • Üstün O 2011. Makrofungusların Besin Değeri ve Biyolojik Etkileri. Turk Hij Den Biyol Derg, 68(4): 223-40.
  • Yılmaz N, Solmaz M, Türkekul I, Elmastas M 2006. Fatty Acid Composition in Some Wild Edible Mushrooms Growing in The Middle Black Sea Region of Turkey. Food Chemstry, 99: 168-174.
Yıl 2017, , 16 - 19, 01.01.2017
https://doi.org/10.18016/ksujns.45941

Öz

Kaynakça

  • Akkara M, Tosun H 2014. Funguslardan Elde Edilen Endüstriyel Ürünler. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9(2): 46-53.
  • Breitenbach J, Kränzlin F 1986. Non gilled fungi-Heterobasidiomycetes, Aphyllophorales, Gasteromycetes. Verlag Mykologia. Fungi of Switzerland, Vol. 2.
  • Christie WW 1993. Preparation of Lipid Extracts From Tissues. In: Advances in Lipid Methodology Two, pp. 195-213 edited by W.W. Christie, Oily Press, Dundee.
  • De Antueno RJ, Knickle LC, Smith H, Eelliot ML, Allen SJ, Neaka S, Winther MD 2001. Activity of Human Delta5 and Delta6 Desaturases on Multiple N-3 And N-6 Polyunsaturated Fatty Acids. FEBS Lett, 509(1): 77-80.
  • Enoch HG, Catala A, Strittmatter P 1976. Mechanism of Rat Liver Microsomal Stearyl-Coa Desaturase. Studies of The Substrate Specificity, Enzyme-Substrate Interactions, and The Function Of Lipid. J Biol Chem 251: 5095–5103.
  • Flowers MT, Ntambi JM 2008. Role of Stearoyl-Coenzyme A Desaturase in Regulating Lipid Metabolism. Curr Opin Lipidol, 19: 248-256.
  • Gücin F 1993. Kozak Yaylasında (Bergama-İzmir) Yetişen ve İhraç Potansiyeli Olan Kuzugöbeği (Morchella) Mantarları. Ekoloji Çevre Dergisi, 6: 22-27.
  • Işıloğlu M, Öder N 1995. Contribution to the Macrofungi of Mediterranean Turkey. Türk. J. Botany, 19: 603–609.
  • Manzi P, Pizzoferrato L 2000. Beta Glucans in Edible Mushrooms. Food Chem, 68: 315-318.
  • Moser M 1983. Keys to Agarics and Boleti. Gustav Fischer Verlag, 535 p., Stuttgart.
  • Ntambi JM 1999. Regulation of Stearoyl-Coa Desaturase By Polyunsaturated Fatty Acids And Cholesterol. J Lipid Res, 40: 1549–1558.
  • Paton CM, Ntambi JM 2009. Biochemical and Physiological Function Of Stearoyl-Coa Desaturase. Am J Physiol Endocrinol Metab, 297(1): E28-37.
  • Phıllıps R 1981. Mushrooms and Other Fungi of Great Britain & Europe, Pan Books.
  • Rajarathnam S, Shashirekha MN, Banu Z 1998. Biodegradative and Biosynthetic Capaticies of Mushrooms: Present and Future Strategies. Critical Reviews in Biotechnology, 18(2-3): 91-236.
  • Türkekul I, Yılmaz N, Şahin F, Bayrak ÖF 2010. Fatty Acid Composition of Six Mushroom Samples of Black Sea Region of Turkey. Asian Journal of Chemistry, 22(2):1479-1486.
  • Türkoğlu A 2008. Macrofungal Diversity of Babadag (Denizli, Turkey). African Journal of Biotechnology 7: 192–200.
  • Türkoğlu A, Allı H, Işıloğlu M, Yağız D, Gezer K 2008. Macrofungal Diversity of Uşak Province in Turkey. Mycotaxon, 104: 365-368.
  • Üstün O 2011. Makrofungusların Besin Değeri ve Biyolojik Etkileri. Turk Hij Den Biyol Derg, 68(4): 223-40.
  • Yılmaz N, Solmaz M, Türkekul I, Elmastas M 2006. Fatty Acid Composition in Some Wild Edible Mushrooms Growing in The Middle Black Sea Region of Turkey. Food Chemstry, 99: 168-174.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm BİYOLOJİ (Biology)
Yazarlar

İbrahim Türkekul

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017

Kaynak Göster

APA Türkekul, İ. (2017). Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)’nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20(1), 16-19. https://doi.org/10.18016/ksujns.45941
AMA Türkekul İ. Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)’nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Ocak 2017;20(1):16-19. doi:10.18016/ksujns.45941
Chicago Türkekul, İbrahim. “Yenebilen Ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria Flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)’nın Vitamin C, E Ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20, sy. 1 (Ocak 2017): 16-19. https://doi.org/10.18016/ksujns.45941.
EndNote Türkekul İ (01 Ocak 2017) Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)’nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 1 16–19.
IEEE İ. Türkekul, “Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)’nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, sy. 1, ss. 16–19, 2017, doi: 10.18016/ksujns.45941.
ISNAD Türkekul, İbrahim. “Yenebilen Ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria Flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)’nın Vitamin C, E Ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20/1 (Ocak 2017), 16-19. https://doi.org/10.18016/ksujns.45941.
JAMA Türkekul İ. Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)’nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:16–19.
MLA Türkekul, İbrahim. “Yenebilen Ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria Flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)’nın Vitamin C, E Ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, sy. 1, 2017, ss. 16-19, doi:10.18016/ksujns.45941.
Vancouver Türkekul İ. Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)’nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20(1):16-9.