BibTex RIS Kaynak Göster

ADANA İLİNDE NAR PAZARLAMA YAPISI ve GELİŞTİRME OLANAKLARI

Yıl 2018, Cilt: 6 Sayı: 2, 18 - 29, 01.12.2018

Öz

Adana ilinde nar dikim alanlarının hızlı şekilde artması sonucu üretimde önemli miktarda artış meydana gelmiştir. Önümüzdeki yıllarda meyve vermeyen ağaçlardan verim alınmasıyla nar ağaçlarından elde edilen üretimin daha da artması beklenmektedir. Bu nedenle nar üretim ve pazarlama yapısının ortaya konularak, gelecekte karşılaşılabilecek aksaklıkların belirlenmesi ve çözüm önerilerinin sunulması gerekmektedir. Bu çalışmayla Adana ilinde nar üretim ve pazarlama yapısı ortaya konularak, narın pazarlamasıyla ilgili karşılaşılabilecek sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Araştırma alanı olarak, Türkiye nar üretiminin %9.64’ünü karşılayan Adana ili tercih edilmiştir. Araştırmanın ana materyalini Adana ilinde nar yetiştiriciliği yapan üretici, aracı ve ihracatçılarla yapılan anketlerden elde edilen birincil veriler oluşturmaktadır. Çalışma sonucunda, nar üretiminde ve pazarlama organizasyonunda etkinliği azaltıcı bazı aksaklıkların olduğu belirlenmiştir. Önümüzdeki yıllarda artması beklenen üretimin pazarda etkin olarak değerlendirilmesi için, nar üretim tekniğinin iyileştirilmesi, pazarlama organizasyonundaki aksaklıkların giderilmesi, hedef pazarların belirlenerek pazarlama stratejilerinin oluşturulması sektörün gelişmesine katkıda bulunacaktır

Kaynakça

  • Ceyhan, V., 2014. Araştırma Metodolojisi Eğitim Programı Ders Notları. XI.Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, Samsun, 29-30.
  • Emeksiz, F., 1994, “Adana İlinde Yerfıstığı Pazarlama Organizasyonu ve Etkinliğinin Değerlendirilmesi” Ç.Ü., Ziraat Fakültesi Dergisi, S:9/1, s.195-210, Adana.
  • Emeksiz, Ö.F., Albayrak, M., Güneş, E., Özçelik, A., Özer, O. O., Taşdan, K., 2004. Tarımsal Ürünlerin Pazarlama Kanalları ve Araçlarının Değerlendirilmesi. Ziraat Mühendisleri Odası, s. 2.
  • Gürbüz, F., 2010. A’WOT Analizi-Erciyes Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Uygulaması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Kayseri, 26(4), 369-378. Gürgen, Y., 2006, Türkiye’de Nar Üretim ve Pazarlaması. http://tyhm.cu.edu.tr/Tr/detay.aspx?pageId=1508, Erişim Tarihi: 30.10.2017.
  • İnan, İ. H., 2006. Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabı. İdeal Kültür Yayıncılık, 404 s.
  • Melgarejo, P., Martinez J. J., Legua P., Martinez, R., 2009. Diversity Or Pomegranate (Punica Granatum L.) Germplasm in Spain. II International Symposium on the Pomegranate, 53-56.
  • TÜİK, 2016. Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001, Erişim Tarihi: 29.06.2017
  • Yılmaz, B., Usta, C., 2010. Nar’ın (Punica Granatum) Terapötik Etkileri. Türk Aile Hek. Derg., 14(3), 146-153.

Development Possibilities and Marketing Structure Of Pomegranate in Adana Province

Yıl 2018, Cilt: 6 Sayı: 2, 18 - 29, 01.12.2018

Öz

Pomegranate production has been significantly increased as a result of rapid increase in pomegranate planting areas in Adana province. The production of pomegranate trees is expected to increase even more in the coming years with the yield of non-fruit trees. For that reason, the structure of pomegranate’s production and marketing should be revealed, the determination of problems that may be encountered in a future and solution suggestions for those problems are necessary. This study aimed to show the structure of production and marketing of pomegranate. Furthermore, the determination of problems and those’ solution suggestions in the marketing were revealed. Adana was selected as a research area because of producing 9.64% of the pomegranate in Turkey. The main material of this research was composed of primary findings that were obtained by a survey from interviewing with producer, realtor, and business. Finally, some problems were determined in terms of the organization of production and marketing of pomegranate. To evaluate the production that is expected to increase in the following years, it is necessary to not only improve the production technique of pomegranate, but eliminate the defects in the organization of marketing. Furthermore, the marketing strategies should be planned there after determination of target market

Kaynakça

  • Ceyhan, V., 2014. Araştırma Metodolojisi Eğitim Programı Ders Notları. XI.Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, Samsun, 29-30.
  • Emeksiz, F., 1994, “Adana İlinde Yerfıstığı Pazarlama Organizasyonu ve Etkinliğinin Değerlendirilmesi” Ç.Ü., Ziraat Fakültesi Dergisi, S:9/1, s.195-210, Adana.
  • Emeksiz, Ö.F., Albayrak, M., Güneş, E., Özçelik, A., Özer, O. O., Taşdan, K., 2004. Tarımsal Ürünlerin Pazarlama Kanalları ve Araçlarının Değerlendirilmesi. Ziraat Mühendisleri Odası, s. 2.
  • Gürbüz, F., 2010. A’WOT Analizi-Erciyes Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Uygulaması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Kayseri, 26(4), 369-378. Gürgen, Y., 2006, Türkiye’de Nar Üretim ve Pazarlaması. http://tyhm.cu.edu.tr/Tr/detay.aspx?pageId=1508, Erişim Tarihi: 30.10.2017.
  • İnan, İ. H., 2006. Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabı. İdeal Kültür Yayıncılık, 404 s.
  • Melgarejo, P., Martinez J. J., Legua P., Martinez, R., 2009. Diversity Or Pomegranate (Punica Granatum L.) Germplasm in Spain. II International Symposium on the Pomegranate, 53-56.
  • TÜİK, 2016. Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001, Erişim Tarihi: 29.06.2017
  • Yılmaz, B., Usta, C., 2010. Nar’ın (Punica Granatum) Terapötik Etkileri. Türk Aile Hek. Derg., 14(3), 146-153.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Erkin Doğantimur Bu kişi benim

Arzu Seçer

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Doğantimur, E., & Seçer, A. (2018). ADANA İLİNDE NAR PAZARLAMA YAPISI ve GELİŞTİRME OLANAKLARI. ADYUTAYAM Dergisi, 6(2), 18-29.