Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2011, Cilt: 17 Sayı: 2, 0 - , 05.06.2011
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001162

Öz

Yaşlanma Esnasında Soğan Tohumlarında Meydana Gelen Fizyolojik ve Biyokimyasal Değişimler

Yıl 2011, Cilt: 17 Sayı: 2, 0 - , 05.06.2011
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001162

Öz

Bu çalışmada canlılığını kısa sürede kaybeden soğan tohumlarında, farklı canlılık seviyelerinde ortaya çıkan bazı fizyolojik ve biyokimyasal değişimler incelenmiştir. Bu amaçla Akgün-12, Valencia ve TEG-502 çeşidi soğan tohumlarında %95, 80, 60, 40 ve 20 canlılık seviyeleri kontrollü bozulma uygulamaları ile elde edilmiştir. Daha sonra bu canlılık seviyelerinde ortalama çimlenme süresi, elektriksel iletkenlik, toplam yağ, toplam protein, çözülebilir protein, malondialdehit (MDA) ve katalaz aktivitesi ölçümleri yapılmıştır. Contes çeşidinde başlangıç canlılığı %80 olması nedeniyle, aynı ölçümler %80, 60, 40 ve 20 canlılık seviyelerinde yapılmıştır. Yaşlanmayla birlikte, ortalama çimlenme süresi, elektriksel iletkenlik ve MDA içeriği artarken, toplam yağ, toplam protein, çözülebilir protein içeriği ve katalaz aktivitesinin azaldığı tespit edilmiştir. Söz konusu parametrelerde meydana gelen artış ve azalmalar özelikle tohum canlılığının %60 seviyesine düştüğünde daha belirgin olmuştur. Ayrıca, canlılık kaybı ile ortalama çimlenme süresi, MDA ve elektriksel iletkenliğin artması ve katalaz aktivitesinin azalması arasında her bir çeşitte korelasyon tespit edilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Demirkaya

H. Özkan Sivritepe

Yayımlanma Tarihi 5 Haziran 2011
Gönderilme Tarihi 24 Ağustos 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 17 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Demirkaya, M., & Sivritepe, H. Ö. (2011). Yaşlanma Esnasında Soğan Tohumlarında Meydana Gelen Fizyolojik ve Biyokimyasal Değişimler. Journal of Agricultural Sciences, 17(2). https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001162

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).