BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi

Yıl 2014, Cilt: 45 Sayı: 2, 117 - 124, 20.04.2016

Öz

Tuz yıkanımı ve hareketini etkileyen yıkama stratejilerinin karşılaştırılması amacıyla laboratuar koşullarında toprak kolonlarla yürütülmüş bu çalışmada, hafif ve orta bünyeli topraklarda 93 cm yıkama suyu, 5 dilim halinde eşit miktarlarda (18,6 cm) uygulanmıştır. Her bir yıkama toprak kolonlarında farklı nem kayıplarına (%15, %30, %45) ulaşıldığında uygulanmıştır. Yıkama uygulamaları sonucu topraklarda nem kaybı oranları ve tüm derinliklerdeki uygulama sonuçları istatistiki olarak önemli seviyede farklı sonuçlar vermiştir. Hafif ve orta bünyeli topraklarda %45 nem azalmasının takip edildiği su uygulamaları ile toprak kolonundan en yüksek seviyede tuz yıkanımı sağlamıştır. Yıkama suyunun %45 nem kaybı takip edilerek uygulanmasıyla, toprak derinliğinin 1,5 katı olarak seçilmiş yıkama derinliği ile hafif bünyeli toprakta mevcut tuzların %91,52’si, orta bünyeli toprakta ise, %87,57’si yıkanabilmiştir.

 

Anahtar Kelimeler: Toprak tuzluluğu, tuz taşınması, fasılalı yıkama, toprak nem seviyesi

Effects of Intermittent Leaching at Different Drying Leves on Soil Salt Distribution

ABSTRACT: This study was conducted to compare leaching strategies effective on salt movement and leaching from soil columns under laboratory conditions by applying 93 cm leaching water  intermittently into 5 intervals. The leaching water were applied on light and medium textured soils. Time between leaching intervals were decided according to three different moisture drying ratios (15%, 30% 45%). There were statistically significant differences among the results of leaching applications at different moisture levels of soils at all depths. The most effective salt leaching from the soil profile was %45 moisture drying level for both light and medium textured soils. Under the conditions of 45% moisture drying level with leaching water depth as 1,5 fold of soil depth; 91,52% of total salt for light textured soil, 87,57% of total salt at medium textured soil were leached out.

 

Keywords: Soil salinity, salt movement, intermittent leaching, soil moisture level

Yıl 2014, Cilt: 45 Sayı: 2, 117 - 124, 20.04.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Selda Örs

Ömer Anapalı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 45 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Örs, S., & Anapalı, Ö. (2016). Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 45(2), 117-124.
AMA Örs S, Anapalı Ö. Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Nisan 2016;45(2):117-124.
Chicago Örs, Selda, ve Ömer Anapalı. “Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 45, sy. 2 (Nisan 2016): 117-24.
EndNote Örs S, Anapalı Ö (01 Nisan 2016) Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 45 2 117–124.
IEEE S. Örs ve Ö. Anapalı, “Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 45, sy. 2, ss. 117–124, 2016.
ISNAD Örs, Selda - Anapalı, Ömer. “Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 45/2 (Nisan 2016), 117-124.
JAMA Örs S, Anapalı Ö. Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;45:117–124.
MLA Örs, Selda ve Ömer Anapalı. “Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 45, sy. 2, 2016, ss. 117-24.
Vancouver Örs S, Anapalı Ö. Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;45(2):117-24.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/