Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tüketicilerin Maraş Tarhanası Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi; Kahramanmaraş İli Örneği

Yıl 2017, Cilt: 48 Sayı: 2, 87 - 92, 14.10.2017
https://doi.org/10.17097/ataunizfd.304409

Öz










Geleneksel gıdalardan biri olan tarhana, üretimi kolay, ucuz, dayanıklı ve
en önemlisi besleyici olması nedeniyle Finlandiya, Irak, Macaristan, Türkistan
ve Türkiye gibi birçok ülkede yaygın olarak tüketilmektedir. Tarhana tüketimi
şekli ülkelerin kültür, zevk ve tercihlerine göre çeşitlilik arz etmekle birlikte
genellikle çorba olarak tercih edilmektedir. Türkiye’de özellikle Kahramanmaraş
ve çevre illerde tarhana; yaş (firik), çorbalık(kırıntı), çerezlik ve cips olarak
tüketilmektedir. Bu çalışmada tüketicilerin sosyo-ekonomik ve demografik
özelliklerini, gelir grupları itibariyle Maraş Tarhanasını tüketim
miktarlarını, Maraş Tarhanası çeşitlerine göre tüketim tercihlerini ve çerezlik
Maraş Tarhanasını patatese cipsine tercih etme durumu ile ilişkili olan faktörleri belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında 2014 yılında Kahramanmaraş ili kent
merkezinde 384 tüketici ile bire bir görüşülerek anket yapılmıştır. Elde edilen
verilerin analizinde parametrik ve parametrik olmayan testlerden
yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Maraş Tarhanası harcamasının
toplam gıda harcaması içerisindeki oranı %14 olarak hesaplanmıştır.
Tüketicilerin %52,2’sinin çerezlik Maraş Tarhanasının yanında cevizi tercih
ettiği bulunmuştur. Ayrıca tüketicilerin %31,8’i cips formundaki Maraş
Tarhanasını patates cipsine tercih etmektedirler.

Kaynakça

  • Anonim. 2017. Web adres: http://www.tarimdunyasi.net/2016/10/26/anadolunun-mirasiyoresel-urunler (Erişim: 14.Mart.2017)
  • Coşkun, F. 2014. Tarhananın Tarihi ve Türkiye’de Tarhana Çeşitleri. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt: 9, No: 3, 2014 (69-79)
  • Dayısoylu KS, İnanç AL, Duman AD, Gezginç Y, Özsisli B, 2002. Model Kahramanmaraş tarhanası. Hububat Ürünleri Teknolojisi Kongre ve Sergisi, 3-4 Ekim, Gaziantep, (485- 491)
  • Dayısoylu, K. S., Yörükoğlu, T.,. 2016. Yöresel Maraş Tarhanasının Fonksiyonel ve Kimyasal Bazı Özellikleri. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 47 (1): 53-63, 2016 Kaya, E., Şekkeli, Z., H., Tekin, F., B., Erdem, T., K., 2015 Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Maraş Tarhanası Tüketim Biçimlerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bil. Derg. 18(4), 1015
  • Ötles S, Cagindi Ö, 2006. Cereal based functional foods and nutraceutical. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 5(1): 107- 112
  • TÜİK, 2016 Hanehalkı Tüketim Harcaması. http://www.tuik.gov.tr/PdfGetir.do?id=21580 (Erişim: 18.Mart.2017)
  • Yıldırım, Ç. ve Güzeler, N. 2016. Tarhana Cipsi, Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi TARGİD Özel Sayı 1-8 2016 DOI: 10.17100/nevbiltek.16158
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Emine İkikat Tümer

Osman Doğan Bulut

Eda Şeker Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 14 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 48 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA İkikat Tümer, E., Bulut, O. D., & Şeker, E. (2017). Tüketicilerin Maraş Tarhanası Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi; Kahramanmaraş İli Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 48(2), 87-92. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.304409
AMA İkikat Tümer E, Bulut OD, Şeker E. Tüketicilerin Maraş Tarhanası Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi; Kahramanmaraş İli Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ekim 2017;48(2):87-92. doi:10.17097/ataunizfd.304409
Chicago İkikat Tümer, Emine, Osman Doğan Bulut, ve Eda Şeker. “Tüketicilerin Maraş Tarhanası Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi; Kahramanmaraş İli Örneği”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 48, sy. 2 (Ekim 2017): 87-92. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.304409.
EndNote İkikat Tümer E, Bulut OD, Şeker E (01 Ekim 2017) Tüketicilerin Maraş Tarhanası Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi; Kahramanmaraş İli Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 48 2 87–92.
IEEE E. İkikat Tümer, O. D. Bulut, ve E. Şeker, “Tüketicilerin Maraş Tarhanası Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi; Kahramanmaraş İli Örneği”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 48, sy. 2, ss. 87–92, 2017, doi: 10.17097/ataunizfd.304409.
ISNAD İkikat Tümer, Emine vd. “Tüketicilerin Maraş Tarhanası Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi; Kahramanmaraş İli Örneği”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 48/2 (Ekim 2017), 87-92. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.304409.
JAMA İkikat Tümer E, Bulut OD, Şeker E. Tüketicilerin Maraş Tarhanası Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi; Kahramanmaraş İli Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;48:87–92.
MLA İkikat Tümer, Emine vd. “Tüketicilerin Maraş Tarhanası Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi; Kahramanmaraş İli Örneği”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 48, sy. 2, 2017, ss. 87-92, doi:10.17097/ataunizfd.304409.
Vancouver İkikat Tümer E, Bulut OD, Şeker E. Tüketicilerin Maraş Tarhanası Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi; Kahramanmaraş İli Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;48(2):87-92.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/